БСП отхвърли идеята на ГЕРБ за обсъждане на финансовия закон

...
БСП отхвърли идеята на ГЕРБ за обсъждане на финансовия закон
Коментари Харесай

Служебният кабинет отказа да внася бюджет за 2023 година

БСП отхвърли концепцията на ГЕРБ за разискване на финансовия закон с президента

Изненадващо служебният финансов министър Росица Велкова разгласи в Народното събрание, че кабинетът на Гълъб Донев няма да внесат законопроект на бюджета за идната година.

" Служебният кабинет ще внесе в Народното събрание удължение на действието на настоящия бюджет на страната през 2023 година до избирането на постоянно държавно управление, което да модифицира новия бюджет съгласно управническата си политика ", сподели Велкова в Народното събрание, поканена от депутатите на чуване за бюджетните параметри, които ведомството е създало, съобщи вестник.

Както разгласи преди седмица, МФ е създало три разновидността за 2023 година - бюджет, който резервира всички политики в приходите и разноски от тази година и който е с недостиг от 6.6% от Брутният вътрешен продукт, бюджет с по-нисък недостиг от 3%, който орязва огромна част от обществените и финансовите разноски и бюджет, който резервира наредбите на сегашните бюджетите на страната, Национален осигурителен институт и здравната каса. Тогава Велкова разгласи, че кабинетът ще съгласува и ще показа в Народно събрание първият вид, т.е. този с 6.6% недостиг и нови 16 милиарда лева дълг.

" Не бихме внесли бюджет, който нарушава фискалните правила и закона за обществените финанси. Няма страна в Европейски Съюз, която ще гласоподава за следващата година бюджет с толкоз висок недостиг, най-голям се обрисува този на Словения - 6.4% ", съобщи през днешния ден пред депутатите Велкова.

Затова държавното управление ще предложи удължение на бюджета за тази година, по този начин както предходната година първите три месеца страната изпълняваше остарелия бюджет до изработването на нов.

Преди това Велкова показа пред депутатите главните параметри на бюджета, който е с недостиг от 6.6% от Брутният вътрешен продукт или 11.5 милиарда лева Той е създаден при предстоящ растеж на Брутният вътрешен продукт от 1.6% и средногодишна инфлация от 6.4%. Планирано е поемането на нов дълг от 16 милиарда лева, нарастване на пенсиите от 1 юли с швейцарското предписание - 12%, без растеж на минималната заплата и бюджетните заплати, с понижени ставки Данък добавена стойност за парно, газ, самун и брашно доникъде на годината, нулев данък за тока и някои горива и продължаващи високи данъчни облекчения за деца. Не се оферират нови политики, а финансовите разноски са индексирани по отношение на растежа на цените на енергийните първични материали, съобщи Велкова.

Българска социалистическа партия отхвърли предлагането на ГЕРБ да се сътвори контактна група с присъединяване и на президента и да се разиска бюджетът на страната за следващата година. " Няма потребност от контактьори, които така и така изкривяват връзката, За нас това е недопустимо, видя се, че контактната група за сформиране на държавно управление не даде резултат ", съобщи водачът на левицата Корнелия Нинова.

" Трябва да всяка цена да приемем държавен бюджет за 2023 година, тъй като не може да оставим хората и компаниите в тежките зимни месеци ", настоя Нинова. Тя уточни, че Българска социалистическа партия са обезпокоени от разновидностите със заледяване на обществените заплащания. " Важно е да има поддръжка за хората, таван на цените на ток, газ и парно, две цени за тока и преизчисляване на пенсиите. Притеснение сме, че МФ позволява това да не се случи ", добави Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия прикани партиите в Народното събрание да не употребяват времето за създава на бюджета за предизборно, с цел да не се рискува финансовата непоклатимост на страната. В същото време настоя, че не отстъпват от обществената си стратегия за към 22 милиарда лева, която би трябвало да залегне в новия бюджет.

От " Продължаваме промяната " сложиха въпроса за коректността на макрорамката и прогнозата за стопански напредък. " Прогнозата за стопански напредък е занижена, МВФ чака 3.9% тази година, а МФ 2.9%. Освен това Национален статистически институт завиши данните за растежа на Брутният вътрешен продукт през първото полугодие на тази година до 5%. Вие сте подценили макрорамката и от там сте занижили приходите с 4.4 милиарда лева по наши оценки, което ще се отрази и за идната година ", уточни Андрей Гюров. Велкова изясни, че прогнозите се вършат по специфична методика като се взети оценки на 14 финансови институции и МФ е се е спряло на прогноза по-ниска от междинната стойност, която дават за тази и последваща година тези институции.

Движение за права и свободи и " Възраждане " желаеха информация за потребността от нови заеми и повишаването на недостига в хазната през идващите три години. От обясненията на служебния финансов министър стана ясно, че тази година се чака по-нисък недостиг от плануваните 6.2 милиарда лева - от спестовност в финансовите разноски той ще падне до към 5.4 милиарда лева " Не може да си позволим да финансираме тази сума единствено от Фискалния запас, в който има над 12 милиарда, тъй като ще падне до доста ниски равнища. Без нови заеми до края на годината няма да има пари във запаса за заплащане на пенсиите през януари, когато още не са постъпили задоволително доходи ", сподели Велкова.

Тя още веднъж акцентира, че в случай че не се създадат промени в политиките на харчене, страната би трябвало да тегли нови заеми от 16 милиарда лева всяка една от идващите години поради заплащания по остарял дълг и очертаващите се дефицити. За 2023 година дефицитът пораства до 11.5 милиарда лева, в идващите две години - 11.8 и 11.9 милиарда лева

Депутати желаеха да знаят за какво толкоз късно МФ стартира да излиза на дълговите пазари и за какво не го направи по-рано, когато лихвите бяха по-ниски. " Излязохме на външния пазар през септември, тъй като през август те не работеха ", сподели Велкова, само че по думите ѝ резултатите от пласираните излъчвания били по-добри от тези на други страни.

Бившият финансов министър Асен Василев уточни от парламентарната естрада, че персонално Велкова в качеството ѝ на негов заместител, е поискала през юни по рекомендация на банките емитенти тегленето на 2.3 милиарда евро да се отсрочи поради доста нерешителен пазар.

Изслушването на Велкова в Народно събрание продължава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР