БСП организира протест срещу поскъпването на водата. Сн. БГНЕС БСП

...
БСП организира протест срещу поскъпването на водата. Сн. БГНЕС БСП
Коментари Харесай

БСП предвожда протест срещу поскъпването на водата


Българска социалистическа партия провежда митинг против повишаването на водата. Сн. БГНЕС

Българска социалистическа партия провежда в петък митинг против повишаването на водата, който бе следващ мотив да изиска оставката на държавното управление, макар че не то дефинира цените. Митингът стартира пред постройката на КЕВР, чиито членове би трябвало да гласоподават предлагането за покачване на цените в 15 градове, вариращо от 2% до 20%. Пред постройката се събраха към 300 души, предвождани от водача на социалистите Корнелия Нинова. Размахваха се плакати " Геноцидът над народа има разнообразни форми – през днешния ден е цената на водата!, Бойко, ти си гОла вОда! ".

Според Българска социалистическа партия обоснованите оферти на ВиК операторите за промяна на цените лишават достъпа на хората до вода.

Червеният народен представител Таско Ерменков се изрече от името на " елементарните жители ": " Днес сме се събрали тук, тъй като протягат ръка над едно наше изконно право, тъй като се пробват да ни унищожат по пътя на това да не ни дават да имаме свободен достъп до вода. Защото това, което сега се случва, е една провалена промяна, която отново ние, елементарните български жители, ще платим ".

Той даже подсети, че първият митинг, който смъкна Борисов през 2013 година, стартира отново пред КЕВР (става дума за февруарските митинги против цените на парното и тока, прераснали в анархични претенции за промяна на всичко и всички).

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че самостоятелната КЕВР (чиито състав е определен с гласовете на БСП) е самостоятелна единствено от народа си, само че е подвластна от монополисти и концесионери. Не регистрират действителностите на живота, съобщи тя и добави, че са нараснали парното, тока, топлата вода, газа, през днешния ден за следващ път ще усилят и водата.

" Но не регистрират, че приходите на хората не стигат ", съобщи Нинова и заключи, че държавното управление на Бойко Борисов организира политика на геноцид по отношение на българския народ.

" Категорично се противопоставяме на това нарастване на цената на водата. То не е аргументирано, нито растежът на инфлацията е толкоз, не е направено публично разискване. Представителят в КЕВР, който е препоръчан от парламентарната група на Българска социалистическа партия, няма да взе участие в това съвещание ", заяви Нинова.

След като повикаха пред постройката на КЕВР, протестиращите се насочиха към Министерския съвет, където скандираха " Оставка ".

Нинова разгласи, че желаят оставката на държавното управление " поради политиката, която води към българският народ, дефинираме я като геноцид. Що се отнася до нарастване цените на вода, ток, парно, това, че не одобряват никакви оферти за увеличение на приходите, това, че през вчерашния ден стопираха медикаментите за онкоболните и да не изброявам всичко, за което до момента сме говорили ".

Социалистът Калоян Паргов съобщи, че националното благосъстояние принадлежи на народа. По думите му, водата е богатство за всички и жителите не са длъжни да заплащат на " тази грабителска концесия ".

Според плановете на Комисията за енергийно и водно контролиране най-сериозно повишаване на водата от 2018 година ще има за жителите на Ямбол – с 20%, а за София предстоящото повишаване е с малко над 9%.

Председателят на регулатора Иван Иванов изясни, че не могат да бъдат постановени по-ниски цени.

Тази седмица омбудсманът Мая Манолова съобщи, че защото няма право да нападна пред съда решението на КЕВР за цените на водата, ще изиска това да бъде направено от прокуратурата.

" Установихме нарушавания при образуването на цената на водата в ущърб на жителите и в интерес на монополните ВиК асоциации, зaигравка с цифри, манипулативно потребление на интервала и числата на инфлацията и на другите съставни елементи ", сподели Манолова в сряда.

Шефът на КЕВР Иван Иванов не одобри обвиняванията за равнището на инфлацията, като уточни, че то е взето от Национален статистически институт, а самите бизнес проекти са съобразени с държавната политика за повишение качеството на питейната вода и на ВиК услугата- ангажимент, който имаме към Брюксел.

От ГЕРБ прецизираха, че в състава на Комисията за енергийно и водно контролиране от години се избира непосредствено от Народното събрание.

" Частта, която е регулация на ВиК услугите, се управлява в КЕВР от сътрудника, който беше препоръчан и номиниран от парламентарната група на Българска социалистическа партия ", съобщи депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Заместник-председател на Столичния общински съвет Николай Стойнев разяснява, че " всяко политизиране задълбочава казуса с водоснабдяването и качеството на водата в България ". " Изцяло е в пълномощията на КЕВР да дефинира цената ", подсети той.

Междувременно евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и ръководителят на групата " Патриоти за София " в Столичния общински съвет Карлос Контрера желаеха оставките на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР