БСП обяви, че ще върне третия мандат, който ще им

...
БСП обяви, че ще върне третия мандат, който ще им
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Изборите няма да доведат до криза

БСП разгласи, че ще върне третия мандат, който ще им бъде връчен от президента. При този сюжет Румен Радев ще назначи служебно държавно управление. Междувременно някои политици предвидиха, че измененията в Изборния кодекс ще доведат до конституционна рецесия.

„ Конституционна рецесия значи два от конституционно плануваните органи да не действат. В случая изборите, въпреки и предварителни, няма да доведат до конституционна рецесия. Кризата сега е политическа, тъй като няма воля за сформиране на кабинет в границите на това Народно заседание “, съобщи по бТВ преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова.

„ За измененията в Изборния кодекс всички се концентрираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширението на опциите за изборно право за хора, които до момента бяха по-ограничени – освен в страната, само че и в чужбина, по отношение на карантинираните също. Има облекчение от позиция на претендентите по какъв начин ще подават подписки. Има въпроси, които са отсрочени във времето като регион „ Чужбина “ и въпросът с измененията в изборната система. Заявката е, че след изборите този въпрос още веднъж ще се отвори “, счита Киселова.



Според политолога Георги Харизанов обаче несъгласията от политическа позиция са толкоз доста, че надали изборите ще могат да бъдат извършени по тях. По неговите думи българите в чужбина няма да бъдат облекчени в упражняването на правото си на глас.

" Броят на секциите в чужбина няма да бъде стеснен до дипломатическите ни представителства ", безапелационна е обаче доцент Киселова.

Георги Харизанов „ не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента за сформирането на ЦИК “. Според доцент Киселова обаче коментарът на премиера Борисов, че президентът към този момент „ държи и съдиите “ е неточен, тъй като той не може да избере който си желае, а единствено измежду препоръчаните от партиите, а в разпоредбите е посочено по какъв начин да бъдат определени членовете на ЦИК, в случай че партиите предложат повече претенденти.

„ В този смисъл ЦИК сега е функционалност на парламентарни партии “, споделя Киселова, която означи, че до момента назначенията на президента не са били проблем.

„ Не са били проблем, тъй като в никакъв случай не са правени по този начин огромни и на парче промени в изборните правила. Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите “, съобщи Харизанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР