БСП няма да се коалира с ГЕРБ, но с кого

...
БСП няма да се коалира с ГЕРБ, но с кого
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП няма да се коалира с ГЕРБ

БСП няма да се коалира с ГЕРБ, само че с кого левицата ще си сътрудничи ще се взема решение след изборите. Това съобщи водачът на партията Корнелия Нинова пред делегатите на 50-я конгрес на партията. В работата му участваха 800 делегати от определените 976. Гости на конгреса бяха представители на дипломатическите посолства и задачи, на синдикатите, на държавни и общиствени институции, кметове на общини. Форумът стартира по традиция с химните на България и Европейския съюз и Интернационала. Работата му се отразяваше от над 70 представители на медиите.
Предварителният дневен ред на конгреса включваше четири точки - политически отчет на Корнелия Нинова, съществени насоки за създаването на нова стратегия на Българска социалистическа партия, идея за смяна в устава й и организационна промяна и подготовка за присъединяване в локалните избори.
Пред делегатите Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия открива национална акция за поддръжка на потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия. Искаме да призовем европейските институции в доста бърз порядък да отблокират глобите против Сирия, с цел да им помогнем пълноценно, прикани тя, а залата реагира с ръкопляскания.
 Скандали и напрежение белязаха съвещанието на конгреса още от самото му начало. Не беше гласувано предлагането на Петър Витанов първа точка от дневния ред да стане преустановяване на пълномощията на ръководителя на партията Корнелия Нинова. То беше оповестено за противоуставно. След неразбории на трибуната с 524 гласа " за ", 237 " срещу " и 21 " въздържал се " дневният ред на конгреса беше одобрен, разгласи ръководещият съвещанието Георги Свиленски. " Как си представяте през целия ден да обсъждаме въпроса за водача, а кой ще съставлява партията на изборите? Това е опит за атентат против Българска социалистическа партия за изборите и няма по какъв начин да мине ", съобщи Румен Гечев. Според него партията не може да влиза в самоубийствени процедури 5-6 седмици преди провеждането на изборите. Тук няма значение по какъв начин се споделя ръководителят на партията, макар че неговите качества имат значение, означи Гечев. 
Решението на конгреса провокира неодобрение измежду част от делагатите, които напуснаха залата и се събраха пред нея. С крясъци: " Оставка! " те влязоха още веднъж вътре и се пробваха да заглушат думите на Корнерия Нинова, която четеше политическия отчет.
" Влизаме още веднъж в предизборна акция. В нея би трябвало да върнем доверие и поддръжка. Повече не можем да отстъпваме. Правилни са рецензиите, че резултатът на партията е влошен извънредно доста. Не ни отива в олевяващ свят и олевяваща България, в случай че няма друга мощна и огромна лява партия, ние да сме в това положение. И ние си го признаваме, не сме се изправили пред вас да се хвалим. Изправихме се да ви кажем истината с обстоятелствата какво свършихме за България и за българския народ. Да забележим, че това нещо не докара до добър резултат и да забележим по какъв начин да го изправим ", съобщи Нинова.
Според нея дрязгите са предизвикани от тези, които са изгубили вероятността " безконечен народен представител ". Нинова напомни достиженията на Българска социалистическа партия в Народното събрание. " В държавното управление увеличихме минималната работна заплата от 650 лева на 710 лева, а в последното НС-на 50% от междинната заплата. В спешните зимни месеци увеличихме ваучерите за храна - от 80 лева на 200 лева Благодарение на Българска социалистическа партия има безвъзмездни детски градини и ясли, 300 лева помощ за всяко дете от първи до четвърти клас, безвъзмездни учебници до 12 клас, увеличено майчинство, връщане на налози на работещи родители - по 600 лева за едно дете и 1200 лева за две.  Увеличихме броя и размера на поддръжката на обществено слаби хора за отопление, на компенсацията за безработица, обществени заплащания към хора с увреждания и военноинвалиди. Увеличихме поддръжката за персоналните асистенти. Социалните заплащания бяха обвързани с линията на беднотия, а не с минималния приход. Линията на беднотия се повиши от 413 лева на 504 лева Увеличихме пенсиите. Замразихме цените на битовите консуматори и по този начин спасихме милиони фамилии през сложните зимни месеци ", заключи Нинова. (Целият текст на отчета - на стр. 10-11).
Делегатите на 50-я конгрес на Българска социалистическа партия одобриха насоки за нова стратегия на партията и концепия за промени в устава, както и дадоха началото на подготовката за локалните избори. Решенията бяха гласувани накуп с 537 гласа " за ", шест " срещу " и пет гласа " въздържал се ".
В края на своята работа делегатите изключиха от партията 14 души, които опорочиха началото на конгреса, със следните претекстове - нарушение на правилото на демократичното единение, на условията да работят за осъществяване на решенията на партийните органи и за организационно-политическото единение на партията, както и на условията с държанието си да пазят положителното име на партията. Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Решението беше признато с 490 гласа " за ", 82 " срещу " и 28 " въздържал се ". Конгресът удостовери изключването от Българска социалистическа партия на Кирил Добрев с 498 гласа " за ", 15 " срещу " и 24 " въздържал се ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР