БСП няма да подкрепи предлаганото от правителството увеличение на данъците,

...
БСП няма да подкрепи предлаганото от правителството увеличение на данъците,
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП няма да подкрепим вдигането на данъци

„ Българска социалистическа партия няма да поддържа предлаганото от държавното управление нарастване на налозите, както и така нататък предложение „ бонус-донос ”, за което считаме, че ще сътвори повече напрежение и деформиране, в сравнение с да докара до някакви приходи в бюджета. Това можем да кажем авансово, преди да обсъдим в парламентарната ни група всичко по данъчните промени ”. 
Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” проф. Румен Гечев по Нова нюз през днешния ден.
Той акцентира, обаче че социалистите ще поддържат рационалните оферти, случаите, в които става дума за привеждане на европейски наставления и хармонизиране на европейското данъчно законодателство с българското, като даде образец с корпоративното данъчно облагане. „ Политиката на Европейски Съюз водещи крупни корпорации, американски, европейски, които употребяват разликите в данъчните равнища на облагане, да вземем за пример от 15 % корпоративна облага - ще даде опция на страните, в които оперират такива компании или техни филиали, чиито обороти надвишават 750 млн. евро – да бъдат облагани в допълнение и по този метод да се обезпечат спомагателни средства в бюджета. Друг е въпросът, какъв брой такива компании има в България, само че това е европейска политика ”, уточни проф. Гечев. 
Той обаче разкритикува министерството на финансите, наблягайки, че на никое място в претекстовете, препоръчани от екипа на Асен Василев няма таблици с цифри, няма планове какво чака МФ от използването на евродирективите. „ Изненадан съм, толкоз години сме обръщали внимание на министрите на финансите да не оферират на бюджетна комисия и на Парламента промени в закони, в които няма съответни цифри ”, реагира националният представител от Българска социалистическа партия.
Проф. Румен Гечев бе изрично, че в дебата за бюджета би трябвало да се подхожда професионално. „ Такава ще бъде и рецензията на Българска социалистическа партия по повод плана за бюджет. Затова ще кажем:  Не виждаме директна връзка сред този бюджет и икономическия напредък. Не виждаме опити на държавното управление за преразпределение на приходите, тъй че те да отидат в по-голямата си част за укрепване на тъй наречените междинна българска класа. Не виждаме съответни задължения на държавното управление за най-важното в България – острата демографска рецесия и продължение на поддръжката за младите фамилии и децата ”, уточни социалистът.
По отношение на рецензиите за бюджетен недостиг той акцентира, че бюджетен недостиг имат и развитите страни, значимият въпрос е защо се употребяват тези средства. 
„ Трябва да се усилят финансовите разноски и да забележим от финансовото министерство освен нарастване на финансовите разноски в бюджета, само че по пера тъкмо какви планове предлага държавното управление да бъдат финансирани. И второ – бихме желали да забележим дълготрайна фискална политика на държавното управление освен през 2024 година само че какво прави България дълготрайно, взима ли поука от Германия, Франция, Италия от други развити страни, където бюджетът се ангажира с дълготрайни планове за софтуерно обновяване ”, съобщи в коментара си проф. Румен Гечев.
Социалистът бе безапелационен, че Българска социалистическа партия ще продължи да упорства за въвеждането в България на прогресивното данъчно облагане в идващ стадий, защото такава е политиката на всички европейски страни. „ Няма по какъв начин, на правилото „ болен здрав носи ”, цялата тежест на бюджета да се стоварва върху хората с най-ниски приходи, а в същото време хората,които получават колосални облаги и приходи да бъдат облагани със същата ставка ”, акцентира проф. Гечев.
В отговор на въпрос на водещата за процесите в Движение за права и свободи националният представител от Българска социалистическа партия сподели: „ Нищо не се трансформира – ние постоянно сме твърдели, че в това съдружно ръководство дневният ред се задава от Движение за права и свободи, а сътрудниците от ГЕРБ и другата парламентарна група – ПП-ДБ, тичат към тъчовата линия и извършват това, което е заложено ”. 
„ Длъжни сме да създадем всичко вотът за неуспеха на държавното управление в защитата и сигурността, иницииран от Българска социалистическа партия да успее, защото това държавно управление геополитически въвлича България в процеси, които ни носят големи стопански загуби и ни въвличат в големи опасности. Ще посочим задоволително причини за това, че ръководещите не работят в интерес на България, а пазят непознати ползи ”, акцентира проф. Гечев. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР