БСП няма да подкрепи бюджета, защото смята, че е антисоциален

...
БСП няма да подкрепи бюджета, защото смята, че е антисоциален
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи предложения бюджет за 2023 г.

БСП няма да поддържа бюджета, тъй като счита, че е противообществен и не дава отговор на упованията на стопанската система и за отплата на приходите. Това съобщи водачът на партиятаКорнелия Нинова пред публицисти в Русе.

Между първо и второ четене социалистите ще предложат минималната работна заплата да стане 50% от междинната за страната още от първи юли т.г., т.е., със задна дата, изясни Нинова.

Нинова предвижда, че бюджетът ще бъде съществено поправен сред първо и второ четене, а от Народното събрание ще излезе нещо доста по-различно от това, което Асен Василев е внесъл ",

“Управляващото болшинство е разграничено по тематиката за бюджета, което е доста рисково. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се разяснява обществено: бюджетът беше отритнат в основни комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по защитата. Това не си припомням скоро да се е случвало, ръководещите да не могат да си прекарат бюджета ” разяснява тя.

Според Нинова в ръководещата коалиция са се " хванали за гушите поради 1,2 милиарда лева в енергетиката - по какъв начин да ги разпределят, кой да ги ръководи, по какъв начин да се употребяват ".

" Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дял, ГЕРБ са срещу, може би тъй като Василев желае страната да ги ръководи, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката ".

Корнелия Нинова уточни още, че неразбирателствата сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС крият рискове и може да доведат до плаващи болшинства, които не дават никаква непоклатимост.

“Ще моля към Политическа партия да изпълнят част от тези задължения, които бяхме разписали в общата си стратегия, когато управлявахме дружно, с които те се съгласяваха. Неща като безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години, увеличение на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, идентичен коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време ”, моли тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия дефинира като притеснително положението на общините и развиването на плановете, заложени в бюджета. Според Нинова е обезпокоително казаното от Асен Василев, че ще се заплаща единствено при цялостно довеждане докрай на плановете, както и че общините би трябвало сами да си намерят средства.

“Общините няма от кое място да ги вземат тези средства. И без това са без бюджет тази година, от дълго време са отхвърлили тази 1/12 на месец. Положението е без излаз по отношение на това, което предлага държавното управление. Ние желаеме в бюджета да се плануват тези средства и да се изпълнят плановете ”, уточни Корнелия Нинова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР