БСП недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско. Чудят

...
БСП недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско. Чудят
Коментари Харесай

БСП недоволни от ранното оповестяване за наводнения в Бургаско

БСП недоволни от ранното обявяване за наводнения в Бургаско. Чудят се за какво система за ранно обявяване за 1 милион лв., построена за предварителна защита от наводнения, не е предотвратила нещастието.

Депутатът от Българска социалистическа партия Николай Тишев от Бургас, разяснява че в община Бургас, през 2015 година стартира осъществяването на план " Интегрирано ръководство на риска от наводнения ", който публично работи от април 2017 година Инсталирано е профилирано съоръжение за реализиране на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва 24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите превалявания. Събраните данни се изпращат на надзорен център и по този начин непрестанно се следи положението на реки и морета.

Системата дава настоящи данни за евентуално рискови реки в общината. Цялата тази информация разрешава на институциите елементарно да открият кои региони и какви детайли на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, с цел да се подхващат съответни и навременни ограничения за попречване. По плана е създадено и мобилно приложение, което ще разреши уведомяване на жителите за нараснали равнища и превалявания.

" В някои общини не се отпускат средства и страната не оказва помощ, в същото време тук са отпуснати средства, само че няма никакъв надзор по какъв начин са изразходвани и каква е успеваемостта ", разяснява Тишев.

 Нормализира се ситуацията с наводненията в Бургаско
Нормализира се ситуацията с наводненията в Бургаско

Продължават да наблюдават всички водоеми на територията на района и огледите по места

" В Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с локални поданици, които споделиха, че на някои места, към 3 - 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява ", разяснява Тишев.

Той добави, че до момента в който огромните общини имат по-голям запас, то дребните са оставени да се избавят сами. В община Камено през последните 3-4- години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни уреди. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на Общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.

" Като резултат, виждаме какво се случва. Какъв е смисълът, пост фактум, като стане нещастието, да се изсипе половината Министерски съвет , а преди този момент страната да я няма никаква " - пита Тишев.

Хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети ограничения за почистването на коритата на реките, канавките. " Държавата и общините би трябвало да се научат да оповестяват популацията навреме. Държавната администрация няма подготвеност да вземе съответните ограничения. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат след това ограничения, а те да се подхващат авансово, с цел да не се случват произшествия ", разяснява Димитър Стоянов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР