БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция и

...
БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция и
Коментари Харесай

Изпълнителното бюро на БСП каза тежката си дума за Конституцията на ГЕРБ

Българска социалистическа партия не поддържа предлагането на ГЕРБ за нова Конституция и приканват за изрично опълчване против опита за "конституционната замяна ". Това мнението на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия и управлението на Парламентарната група на "БСП за България ", изпратено до медиите.

Ето и цялостния текст на мнението на социалистите във връзка политическата обстановка в страната и предлагането за привикване на Велико национално заседание "

Повече от 40 дни в страната не престават митинги против олигархичната власт на корумпираното ръководство на България с претенции за оставки на държавното управление, ръководено от Бойко Борисов, на основния прокурор и за осъществяване на предварителни избори. Българска социалистическа партия поддържа тези претенции, които се споделят от множеството български жители.

В следващ опит да се задържи на власт ръководителят на ГЕРБ сложи на карта едно от дребното ни постижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България.

Подетата самодейност цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които ръководството не се оправя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели.

Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно легализиране на злоупотребите и несправедливостта, на формалната и паралелната власт, които задушават самостоятелното развиване и просперитета на нацията.
Преди 30 години Великото Народно заседание имаше голяма представителност.

В разискването на плана за Конституция в него участваха едни от най-големите престижи в българското общество. Паралелът със сегашните "творци " на конституционни хрумвания е сладкодумен и горчив. Българска социалистическа партия е партията, която изигра решаваща роля за основаване и приемане на настоящата Конституция.

Днес ние, българските социалисти изрично отстояваме развиването на България като република с парламентарно ръководство, рамката за създаване на демократична, правова и обществена страна. На основата на Конституцията се преодоляха не една и две политически рецесии. Заради всичко това ние заставаме в нейна отбрана!

Ние знаем, че макар конституционните повели, в доста случаи нито опазването на здравето, нито образованието са безвъзмездни, нито правото на труд е пълноценно обезпечено. Проблемът обаче не е в наличието на Конституцията, а в нейното осъществяване - във връзка с главните права и разделянето на държавната власт.

Управляващите работят на правилото - като не изпълняваме Конституцията - да я променим съгласно държанието си. Сега заплахата е още по-голяма - отпращането на главата за главните права в края на оферти от ГЕРБ план демонстрира желание за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в правосъдната власт не могат да са оправдание за подхванатия от ръководещите ход.

Предложението за сякаш нова Конституция основава безконтролна опция на едно Велико народно събрание с неразбираем политически профил и болшинство да ни заведе в парламентарен тупик, а през това време развръзката на политическата рецесия ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават.

Намираме се в решителен за бъдещето на обществото и страната миг: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски вид, учреден на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват.

* * *

Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия и управлението на Парламентарната група на "БСП за БЪЛГАРИЯ " показват мнение:
- Не поддържаме предлагането на ГЕРБ и призоваваме за изрично опълчване с парламентарни и всеобщи дейности на опита за конституционна замяна, подхваната в заседание, което от ден на ден губи своята представителност и обслужва едно изчерпано ръководство.

- Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за съвещания по показания текст за "нова " Конституция.

- Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови пълномощия за отбрана на гражданския мир и предпочитано да подсигуряват свободни и почтени избори за Народно заседание.

Призоваваме:

- жителите, в това число социалистите и нашите симпатизанти, намерено да показват своето неодобрение, включително посредством още по-масово и интензивно включване в мирни митинги и други прояви, които да създадат невероятно похищението против Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на Велико народно събрание в тази ситуация;

- парламентарните и извънпарламентарните партии, публични организации и адвокати да не търсят политически и други облаги с присъединението си към зле скалъпената, лицемерна и рискова за стабилността на страната и демокрацията конституционна инициатива;

- организациите на Българска социалистическа партия и участниците в акцията за избор на ръководител на партията да слагат на напред във времето настоящите проблеми на националната политика и проблемите на хората, поради които партията съществува.

На основата на това мнение предлагаме Националният съвет на Българска социалистическа партия и ПГ на "БСП за БЪЛГАРИЯ " да одобряват политическа позиция.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР