БСП не хареса проекта за държавен бюджет за 2023 г.

...
БСП не хареса проекта за държавен бюджет за 2023 г.
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи бюджета на Асен Василев и предлага алтернативен

Българска социалистическа партия не хареса плана за държавен бюджет за 2023 година на министъра на финансите Асен Василев и има намерение да внесе различен сред първо и второ четене. Това разгласи на конференция в централата на партията водачът на социалистите Корнелия Нинова. По думите ѝ разновидността на бюджет, който е бил показан на депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, не взема решение нито един проблем, обвързван с инфлацията, приходите и бедността.

" Това е счетоводен документ, а не документ за правене на политики ", сподели Нинова и добави, че в него липсва както реакция за отплата на приходите, по този начин и стратегическо мислене.

Според финансовите специалисти в Българска социалистическа партия " бомбите ", заложени в бюджета на Асен Василев, са свързани с това, че се планува част от приходите в бюджета да дойдат по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Нинова обаче акцентира, че едвам 3 от 13-те законопроекта, от които зависят средствата по проекта за втория транш, са минали през Народното събрание.

Друг риск съгласно левицата е спорът сред постоянното и служебното държавно управление за парите от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Миналата седмица министърът на финансите разгласи, че финансовата ревизия и Национална агенция за приходите ревизират БЕХ поради това, че е занижил с близо 1 милиарда лева облагата си за предходната година, макар че в състава на холдинга са всички държавни енергийни компании, които през последната година се радваха на обилни доходи и облага поради скъпия ток.

Василев изясни, че през февруари холдингът афишира облага за 2022 година 1.5 милиарда лева Съответна тази информация е изпратена от принципала - Министерството на енергетиката, до Министерството на финансите. На тази база предното държавно управление е направило планове, че сума в подобен размер ще постъпи в бюджета. През април обаче холдингът показва нов доклад, в който облагата е 640 млн. лева Проверката на финансовата ревизия, която се чака да продължи към месец, би трябвало да откри на какво се дължи този счетоводен срив.

Третият проблем за социалистите е " фиксацията в недостиг под 3% ". По думите на Нинова той не работи за развиването на българската стопанска система, само че пък е едно от условията за приемане на страната ни в еврозоната. Лидерът на левицата съобщи, че в различния им бюджет е заложен недостиг 4% и защото финансовата рамка, която ще предложат, е единствено за половин година, то разноските по отношение на разновидността на Василев ще се усилят с 800 млн. лв..

Те са ориентирани към областите стопанска система, напредък и вложения, обществена политика и общини и районна политика, разгласи Нинова и добави, че касаят главно децата, младежите и младите фамилии, служащите и пенсионерите.

Част от предложенията на социалистите включват:

майчинството за втората година да е равно на минималната залата

нарастване на детските надбавки и на еднократната помощ при раждане на дете

безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години

повишение на минималната заплата до 50% от средата още от 1 юли

равнене на коефициента за една година трудов стаж, което касае пенсионерите

нарастване на вдовишките надбавки.

" Ние сме рационални хора и не предлагаме нещо невероятно. Предлагаме бюджет, насочен към грижата за хората ", сподели Нинова и добави, че чака проблеми при гласуването му в Народното събрание поради неразбирателствата сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, които породиха при дебата по удължаването на бюджета.

Бюджетът за 2023 година би трябвало бъде импортиран за разглеждане от Народното събрание най-късно до 5 юли и гласуван на първо и второ четене най-късно до края на месеца, разгласи неотдавна Асен Василев.

В края на конференцията Нинова разяснява и думите на министъра на защитата Тодор Тагарев, който я упрекна по-рано през днешния ден в разпространение на прокремълска агитация. " Този човек в никакъв случай няма да ми елементарни това, че Българска социалистическа партия попречи той да стане министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков. Очевидно е отмъстителен ", бе сбитият коментар на Нинова. През 2022 година точно социалистите стопираха издигането на кандидатурата на Тагарев за министър на защитата на мястото на Стефан Янев, който бе освободен поради непремерени изявления. Тогава Българска социалистическа партия заплаши, че ще напусне обединението, в случай че бъде определен Тагарев, и по този начин в последния миг за поста бе номиниран Драгомир Заков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР