БСП на Корнелия Нинова за пореден път показа, че не

...
БСП на Корнелия Нинова за пореден път показа, че не
Коментари Харесай

БСП очаквано изключи Явор Божанков от групата. Гони го и от парламента

БСП на Корнелия Нинова за следващ път сподели, че не обича инакомислещите. Предизвестено, през днешния ден парламентарната група на социалистите изключи Явор Божанков. Предизвестено, тъй като Божанков не крие отношението си нито към даването на военна помощ за Украйна, нито към закупуването на втората партида F-16, нито за връщането на всеобщото потребление на хартията в изборния развой, което е противоположно на това на хората на Нинова.

Чашата обаче очевидно е преляла през днешния ден, откакто Божанков се опълчи на парламентарната група във връзка с помощта за Украйна, направи го от трибуната - и то на фона на " цирка ", който социалистите спретнаха при дебата, излъчвайки го онлайн в профилите си в обществените мрежи, макар решението съвещанието да е закрито.

Малко след приемането на помощта със 148 гласа " за ", от пресцентъра на Българска социалистическа партия пристигна известие, гласящо: " Общото заседание на ПГ на " Българска социалистическа партия за България "  единодушно изключи Явор Божанков от групата ". Но освен: социалистите упорстват депутата (който е от гражданската квота) да напусне и Народното събрание. " Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България "  призова Божанков да напусне Народното събрание и да освободи мястото за идващия в листата " - пишат до медиите социалистите.

Те настояват, че е имало чуване на Божанков преди решението. И въпреки всичко, поради обстоятелството, че депутатът би трябвало да съставлява целия народ, а не партия, както и да гласоподава по съвест, Нинова и компания се стимулират с правилника на парламентарната група.

" Чл. 26 (2) Всеки депутат е задължен да извършва решенията на управлението и Общото заседание. Може да показва противоречие на Общото заседание, само че след взимане на решение, е задължен да го извършва. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при редовно безучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при обилни нарушавания на политиката на Българска социалистическа партия и съдружното съглашение. Решението се приема с болшинство от две трети от членовете на парламентарната група. " - гласи той.

" Причина за това решение стана изявление и гласоподаване на Божанков за даване на военно-техническа помощ за Украйна, макар решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия и Общото заседание на парламентарната група да се гласоподава " срещу ". Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България "  призова Явор Божанков да напусне Народното събрание и да освободи мястото за идващия в листата. " - се показва в обобщение.

Божанков е определен за следващ мандат от листата на социалистите във Велико Търново. Наскоро Нинова го в профил като член на комисията по правни въпроси, защото неговият глас бе решителен и можеше да блокира прокарваните от " Хартиената коалиция " - Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи, промени в Изборния кодекс. Бе сменен от вярната на Нинова Смиляна Нитова, която преди да стане народен представител бе конфигурирана от някогашната вицепремиерка като началник на ДКК.

По време на траялите с дни гласувания по ИК, при които машината за вота бе превърната в последна сметка в " принтер ", той бе на планувано и отсрочено поради Коронавирус пътешестване в Съединени американски щати. Заради отсъствието му съперниците на " Хартиената коалиция " скандидаха името му в зала.

Депутатът избра и да не е в залата при гласуването за закупуването на американските изтребители - с цел да не дразнел парламентарната група на Българска социалистическа партия, като самичък той не е партиен член.

Дали той ще остане народен представител като самостоятелен, или ще напусне Народното събрание, следва да забележим. Засега Божанков не дава отговор на мобилния си телефон.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР