БСП може да излезе от коалицията.Повод за това ще бъде

...
БСП може да излезе от коалицията.Повод за това ще бъде
Коментари Харесай

БСП обяви готовност да излезе от правителството, ако България достави оръжие на Украйна

БСП може да излезе от обединението.

Повод за това ще бъде възможна смяна в позициите на България за въоръжаването на Украйна

Българска социалистическа партия е подготвена да ревизира присъединяване си в държавното управление, в случай че досегашната позиция по повод даване на военна помощ за Украйна бъде изменена. Това съобщи от парламентарната естрада Кристиан Вигенин в декларация от името на парламентарната група на левицата.

„ Искам ясно да кажа - Българска социалистическа партия поддържа всички аспекти на помощта за Украйна без доставка на смъртоносни оръжия и муниции. Това е алена линия и сме признателни на сътрудниците, че до момента се преценяват с тази рационална и виновна позиция ”, добави Вигенин.

Според Българска социалистическа партия е в полза на страната ни да подхожда внимателно и умерено.

„ В интерес на България е държавното управление да не основава непотребни терзания и напрежение. Ако тази позиция бъде ревизирана, сме подготвени да ревизираме нашето присъединяване в държавното управление ”, разгласи той.

Депутатът уточни, че Европейската комисия е решила да даде военна и филантропична помощ по линия на европейския механизъм  за поддръжка на мира и единствено част от средствата са за военни доставки. „ България не заплаща за оръжия за Украйна, министърът на външните работи ще осведоми по тази тематика народните представители в петък ”, акцентира Кристиан Вигенин.

Той беше безапелационен, че от България не е излязъл нито един патрон за Украйна, нито като платена доставка на оръжие, нито като филантропична или военна помощ.

„ Народен представител от Българска социалистическа партия няма да гласоподава за такова решение, министър на Българска социалистическа партия няма да сложи подписа си под решение в тази посока ”, съобщи представителят на левицата.

Вигенин уточни, че в изискванията на действителни закани за сигурността, не толкоз военни, колкото свързани с енергийните доставки, засилен поток от бежанци, държавното управление подхваща нужните дейности да резервира, както вътрешната непоклатимост, по този начин и интернационалния престиж на страната.

„ В условия на война и възходящи закани обаче има политически обединения, които вместо да оказват помощ за консолидиране на обществото, вършат тъкмо противоположното - основават напрежение, популяризират неистини, дълбаят разграничителни линии - дали това ги прави по-популярни е рано да се каже, само че че по този начин България става по-уязвима и слаба е несъмнено ”, се споделя в декларацията.

„ Обръщаме се към всички да подходим държавнически към провокациите пред нас - и ръководещи, и съпротива ”, прикани Вигенин.

Според социалистите вторачването във въпроса за военната помощ за Украйна е необяснимо. По думите му, няма външен напън над страната ни да изпрати военна помощ. Затова Българска социалистическа партия приканва тази тематика да бъде свалена от публичния спор, с цел да се пренасочи фокусът към надалеч по-важни проблеми.

„ Очакваме държавното управление да предложи повсеместен пакет за помощ на Украйна и на цивилното население, който да бъде ситуиран по този начин във времето, че да бъде търпим за нас и потребен за Украйна. Ще чакаме българското държавно управление да взе участие интензивно в полемиките за възобновяване на страната като се фокусираме върху регионите с преобладаващо население с етнически българи ”, заявяват от социалистическата партия.

От левицата чакат също в най-скоро време да бъде възобновено дипломатическото наличие на България в Киев и Одеса, след оценка на риска от службите, както и кабинетът да показа по-цялостен проект за ограниченията във връзка с бягащите от войната у нас.

„ В България към този момент има към 80 хиляди бежанци, само че потокът може да се ускори, в случай че войната стигне до Одеса ”, означи Вигенин.

Според Българска социалистическа партия би трябвало да се търсят и благоприятни условия децата на бежанците да продължат образованието си, би трябвало да се помогне на учениците да следват украинската онлайн образователна стратегия. Най-важно, съгласно партията, е да се планува резултатът на глобите и контрасанкциите. Вигенин прикани към разсъдък, успокоение, за държание, съобразено с условностите на момента.

„ В тези сериозни моменти би трябвало да бъдем на първо място българи и след това партийци ”, приключи декларацията Кристиан Вигенин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР