БСП кани на консултации за съдебната реформа президента, главния прокурор,

...
БСП кани на консултации за съдебната реформа президента, главния прокурор,
Коментари Харесай

БСП прави консултации за съдебната реформа

БСП кани на съвещания за правосъдната промяна президента, основния прокурор, Висшия адвокатски съвет, Върховен административен съд, академичната общественост, Върховен касационен съд и Съюза на съдиите. Дискусиите ще са сред 21 август и 10 септември. 

Това заяви водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в централата на партията. 

Вече има оповестен план на антикорупционен закон от държавното управление, който планува основаването на специфичното звено, посредством обединение на до момента съществуващите организации – БОРКОР, спор на ползи и лишаване на имущество. Ние сме срещу този метод на сформиране на звеното, тъй като то е машинален общ брой от до момента съществуващите органи. При това се планува и хората да останат същите, да няма проверяващи функционалности. Начинът на избор на управление съставлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено, сподели още Нинова.

Българска социалистическа партия излиза с различно предложение - специфичната дирекция на Държавна организация „ Национална сигурност “ да бъде извадена от там, единствено тя да съставлява това звено, да има проверяващи функционалности, шефът да се назначава от президента, членовете да се избират от Народното събрание с 2/3, като задачата е този орган в действителност да бъде самостоятелен, да има систематизиране на управляващите и да се приложи правилото „ власт власт възпира “. В тази връзка през вчерашния ден организирах диалози с президента Румен Радев, основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителя на Висш адвокатски съвет Ралица Негенцова, ръководителя на Върховен административен съд Георги Колев, декана на юридическия факултет Сашо Пенов. Не съумях с господин Лозан Панов да приказвам, тъй като е в отпуск, само че разговаряхме с екипа да изпратим документално всичко, което имаме. Всичко ще бъде изпратено и до Съюза на съдиите, изясни Нинова.  

Всички поканени са приели да вземат участие в консултациите.

Целта ни е да се състои най-сетне същински диалог за правосъдната промяна и битка с корупцията. Години наред доста държавни управления имитират такава и резултата го виждаме – никакво възприятие за правдивост. Искаме, посредством тези съвещания, причини „ за “ и „ срещу “, обществото да чуе защо спорим и най-хубавото да бъде взето като решение. От приказки единствено за правосъдна промяна да пристъпим към действителни дейности. Ако и този път се случи реплика, както до в този момент, пипалата на паралелната страна ще си не престават по същия метод с 10 милиарда лева обири годишно, народът ще си продължава по същия метод – да обеднява и да няма възприятие за правдивост, сподели още Нинова.  

Жельо Бойчев: В СЗОК има спор на ползи

„ Надзорният съвет на НЗОК е взел още преди една година решение за премахване на шефа на Столичната здравна каса, само че някогашният към този момент началник на НЗОК не е извършил това решение. Нашият народен представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Христо Проданов осведоми здравния министър на парламентарен надзор за възможен спор на ползи, при който дъщерята на директорката на Столичната здравноосигурителна каса /СЗОК/ Биляна Пенева – Стоянова е била назначена за шеф на " Информационно обслужване " в болница „ Света София ” и като такава е била упълномощена да съставлява болничното заведение пред СЗОК. Това изясни зам.-председателят на " Българска социалистическа партия за България " Жельо Бойчев, откакто стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинявания на шефа на Столичната здравноосигурителна каса. Той добави, че на процедура майката, като шеф на столичната СЗОК, е пускала инспекции на щерка си, а протоколите от инспекциите са подписвани от една страна от дъщерята, а от друга от майката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР