БСП изглежда окончателно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на ПП

...
БСП изглежда окончателно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на ПП
Коментари Харесай

БСП отписа ПП, Нинова гледа към третия мандат

БСП наподобява дефинитивно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на Политическа партия Николай Денков. Това се разбра тази заран при започване на първото пленарно съвещание на Народното събрание за новата година. " Очевидно всички гледаме към третия мандат ", разгласи соцлидерът Корнелия Нинова в декларация от парламентарната естрада. И акцентира, че политиците би трябвало да подсигуряват стабилността на страната посредством съставянето на постоянно държавно управление.

В тази връзка Нинова уточни, че подобен кабинет посредством третия мандат ще бъде стъпка също и към стабилизирането на парламентарната република. По думите й, парламентаризмът е застрашен от " пълзяща еднолична власт ". Това беше непряка рецензия към президента Румен Радев, който Нинова нееднократно е упреквала, че се пробва да се овладее страната.

Самият Денков насочи слаб апел от трибуната към сътрудниците си депутати да извърнат повече внимание на опита му да направи държавно управление. Той изреди главните цели от плана на програмна декларация, който Политическа партия предложи на останалите политически сили, и акцентира, че документът сплотява детайли от стратегиите на всички партии, като се изключи " Възраждане ".

Кандидат-премиерът предизвести, че отводът да се работи за държавно управление значи, че в действителност останалите обединения работят за това Народното събрание да завърши скоропостижно своя живот. Вчера той сподели, че в случай че декларацията не получи поддръжка, изобщо няма да предлага състав на кабинет, а непосредствено ще върне мандата.

Темата за държавно управление засегна и лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той посочи, че обществото демонстрира самообладание към политиците, които би трябвало да отговорят като намерят решение за постоянен кабинет с явен небосвод и съответни задания за осъществяване.

По никакъв метод обаче не разяснява мандата на Политическа партия. Карадайъ разгласи, че в последните години " изборите се печелят от герои и спасители ", които обаче нямали компетентността да ръководят страната. Предупреди също, че нови избори ще имат единствено нежелани последствия, в това число може би и във връзка с държавното устройство на България. Така той загатна, също като Нинова, за опцията да се откри президентска република.

За отбелязване е, че водачът на Движение за права и свободи обърна внимание и на измененията в Изборния кодекс, с които се обезсмисли машинният избор. Карадайъ призна, че " уредбата не е задоволително прецизна ", само че измененията били нужни, с цел да се поправят несправедливости в изборния развой.

Без ясна позиция за проектокабинета " Денков " остава БВ. Водачът на обединението Стефан Янев през днешния ден единствено предизвести депутатите, че би трябвало да търсят метод да сформират кабинет, а не оправдания за какво не съумяват.

Само Демократична България застана непосредствено зад опита на Политическа партия да сформира държавно управление. Съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов прикани сътрудниците си депутати да се отнесат по-сериозно към програмната декларация на Денков. " Ние изискуем на тази страна посока на вярата, а не на отчаянието и страха ", съобщи той.

Поводът за думите на Иванов беше изявлението преди него на лидера на " Възраждане " Костадин Костадинов. Националистическият водач апокалиптично разгласи, че страната е изправена пред демографска злополука. И в това време заяви, че партията му стартира да събира подписи за привикване на референдум против въвеждането на еврото.

По-рано сутринта стана ясно, че Политическа партия е пробвала да реализира компромис с Българска социалистическа партия по един от въпросите, които най-вече нервират левицата - поддръжката за Украйна. За тази цел хората на Асен Василев и Кирил Петков са смекчили текстовете за Украйна в програмната декларация, с която търсят политическо единодушие за основаване на държавно управление.

Това стана ясно след изявление на лидера на депутатите на Политическа партия Андрей Гюров пред Би Ти Ви. Вчера Николай Денков загатна, че тематиката за Украйна е измежду разграничителните линии с левицата, както и измененията в изборното законодателство.

Днес от изявлението на Гюров се разбра, че смяна в позицията на Политическа партия в действителност е имало. Не стана ясно какво тъкмо е смекчено във формулировките и в кой миг. На въпрос на водещия, че сходни разлики не са разрешили при кабинета " Петков " изпращането на оръжие за Украйна " Гюров бе безапелационен, че държавното управление е съумяло да работи добре и да осъществя необятна обществена стратегия, без да заплашва фискалната непоклатимост.

И през вчерашния ден преди редакциите текстът във връзка с войната в Украйна в декларацията на Политическа партия звучеше много общо. В текста се споделя: " Продължаване на поддръжката за Украйна в напъните й да отблъсне съветската експанзия и да възвърне мира при опазване на териториалната си целокупност, според решението на Народно събрание от 09.12.2022 година - период: до края на войната в Украйна. "

Гюров разгласи, че Политическа партия ще изиска декларацията да влезе в дневния ред на Народното събрание като първа точка за четвъртък. Той разкритикува ГЕРБ и Движение за права и свободи за отхвърли им да вземат участие във водените от Денков диалози по възможни бъдещи цели на кабинет с аргумента, че това не подхожда на систематични партии.

" Защо ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлят да водят диалози за основаването на детска болница, за осъществяването на проекта за възобновяване ", попита Гюров. Тома Биков от ГЕРБ задочно отговори по-късно в същото студио с аргумента, че и Политическа партия са отказали да вземат участие в опитите за реализиране на единодушие при реализирането на първия мандат на ГЕРБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР