БСП иска референдум “за или против джендър идеологията в училище.

...
БСП иска референдум “за или против джендър идеологията в училище.
Коментари Харесай

Една партия вее знамето на собствената си глупост. Как джендърът посяга на децата

БСП желае референдум “за или срещу джендър идеологията в учебно заведение ”. МОН не знае защо става дума и се дистанцира от " предизборната акция ". " Джендър идеология " в научната литература не съществува. Но " джендърът " може би в действителност " протяга ръка " на децата - лишавайки ги от политики, които ги пазят.

Пред очите на света първородната щерка на Брад Пит и Анджелина Джоли - Шайло , растеше като момче. С момчешки облекла и подстрижка, тя настояваше да бъде наричана Джон, умерено обясняваха пред медиите световноизвестните ѝ родители. В последните си обществени появи Шайло е красива госпожица, с грим и рокля.

В търсене на своята еднаквост от най-ранна възраст са доста други деца, отвън прожекторите.

За едно такова дете - момче, което възприема себе си като момиче, споделя испанската режисьорка Естибализ Уресола Солагурен във кино лентата " 20 000 типа пчели " (2023 г.). Осемгодишната София Отеро изигра момчето Айтор, което не се усеща добре в кожата си и се показва като момиче. Тя стана най-младата носителка на премията " Сребърна мечка " за актьорско майсторство в историята на кино фестивала “Берлинале ” .

" 20 000 типа пчели " би ви посочил по какъв начин единствено възрастните са тези, които имат проблем с тематиката, за децата всички полови идентичности са изцяло естествени и възможни, до момента в който огромните не им повлияят със личните си страхове и ограничавания ”, написа кинокритичката Искра Величкова в “ ”.

Именно такива “страхове ” и “ограничения ” показва лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в обява във Facebook, в която разяснява премията.

“Това ни чака. Ако не прогледнем в точния момент. Знам, че сте затрупани от грижи за работата, за хляба, за сигурността на дома си, само че няма по-голяма грижа от тази за децата и фамилията ”, се обръща тя към родителите. Казва, че " почита хората с друга полова ориентировка " и би защитавала правата им, само че " само че не мога да се примиря с обстоятелството, че се протяга ръка на децата ”.

Внушението, че “се протяга ръка на децата ” не е от през вчерашния ден и не потегля от Нинова. То циркулира от години и се ускорява по време на опити на управляващите да одобряват закони или да ратифицират документи, засягащи правата на децата. Или даже при намек за въвеждане на полово обучение в учебните заведения.
Такова нещо като джендър идеология не съществува.Катерина Клинкова
Последното изказване, пристигнало от левицата по време на предизборната акция, е, че българското обучение е застрашено от “джендър идеология ”. Такъв термин в научната литература не съществува. Срещу неразбираемата, само че плашеща дефиниция Българска социалистическа партия инициира референдум.

Министерството на образованието и науката (МОН) не е обявявало каквито и да било промени или оферти за промени в просветителната система, свързани с “джендър идеология ”.

" Всяко предложение за промени постоянно е подлежало и ще предстои на авансово публично разискване. Подобна информация постоянно е обществено налична и навременно обявявана ", споделиха от ведомството пред Свободна Европа.

" Джендър идеология " няма в образователните стратегии, сподели пред Свободна Европа учителката по български език и литература Катерина Клинкова.

 Учителката по български език и литература Катерина Клинкова
" Такова нещо като джендър идеология не съществува и не мисля, че някой от предложилите референдума биха могли да обяснят какво е ", сподели тя.
Кой “посяга ” на децата
Срещу “джендър идеологията в образованието ” се разгласи за първи път (отново) лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в речта си на 50-я конгрес на партията на 11 февруари. По думите ѝ Съдът по правата на индивида в Страсбург е определил, че “джендър идеологията е позволена в учебните заведения ”.

Това не е правилно. В края на януари съдът в Страсбург се произнесе, че “ книгите за еднополови двойки не вредят на децата ” . Казусът идва от такава книга, оповестена и след това - неразрешена, в Литва. Европейският съд осъди страната за цензурирането на детската брошура с приказки „ Сърцето на Амбър “ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате.

Книгата е алманах от национални приказки, в които обаче се приказва и за брачни сътрудници, които се развеждат, за мобинг (групов душевен тормоз), както и за еднополови двойки, оповестява. Вилнюс твърдеше, че творбата подтиква към хомосексуалност.

Така изкривена, тематиката беше подета и от други социалисти, които намесиха (отново) Истанбулската спогодба иот последното Народно заседание закон против домашното принуждение.

Конгресът на Българска социалистическа партия взе решение за осъществяване на референдум “за или срещу джендър идеологията в учебните заведения ”. За задачата социалистите събират предприемчив комитет.

В края на януари Българска социалистическа партия, подкрепена от " Възраждане ”, ГЕРБ и „ Български напредък “, в законодателството, които целят да дадат по-добра отбрана на жертвите на домашно принуждение.

След продължителна акция, водена от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация против така наречен Истанбулска спогодба, преди 5 години България отхвърли да я ратифицира.

Целта на kонвенцията е предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, само че съперниците ѝ в България споделят, че тя вкарва понятието трети пол, задължава страните да признаят еднополовите бракове и изисква въвеждане в учебно заведение образование за нетрадиционна полова ориентировка.
Една от задачите на пропагандата е да основава термини страшилищаГеорги Богданов
Понятието " джендър " (от латински, със същия корен като " род " ) значи тип, жанр. То маркира обществената еднаквост, която построяват хората и която не е наложително подвластна от биологичните полови белези, сподели Катерина Клинкова.

В България обаче (и не само) терминът се употребява с пропагандна цел, сподели пред Свободна Европа Георги Богданов, шеф на неправителствената организация Национална мрежа за децата.

По думите му пропагандата идва най-вече от крайни религиозни групи и организации. Една от задачите им е да основават „ термини страшилища “, с които да се плашат хората и да обръщат публичното мнение.

" В този смисъл терминът “джендър ” е с отрицателна конотация, само че най-много се има поради гей хората ”, сподели той. ​

" Знанието, че съществуват ЛГТБИ хора не е и не може да е някаква загадка, заровена надълбоко ", сподели пред Свободна Европа детският психолог и шеф на неправителствената организация " Асоциация Родители " Яна Алексиева.

По думите ѝ, в случай че обществеността се научи да приказва свободно и умерено без предразсъдъците си, децата могат да станат по-толерантни и надалеч от езика на омразата.

Според психолога е " меко казано несериозно " някой да твърди, че се крие каквато и да е заплаха в това едно дете да търси половата си еднаквост, когато и да било по пътя му на напредък и съзряване.

" Децата още от напълно дребни имат най-естеството любознание към своя пол и този на другите деца. Друга доста забавно за тях тематика са обществените модели и функции, които следят в фамилията и средата си ", сподели тя. Даде за образец всички детски игри на обществени функции без оглед на пола, което следва от естественото развиване на детето.
Поименно. Кой брани децата от ”джендър идеология ”
Предизборно Българска социалистическа партия разгласи, че инициира националното допитване, като сътвори предприемчив комитет Той ще би трябвало да събере най-малко 400 000 подписа , с цел да може Народното събрание да реши да бъде извършен референдум.

Сред в началото присъединилите се в инициативния комитет на социалистите са някогашният ректор на НСА Светослав Иванов, някогашният здравен министър в кабинета на Сергей Станишев Радослав Гайдарски , някогашни депутати от Българска социалистическа партия.

Включи се и Нешка Робева , някогашен треньор на националния тим по художествена гимнастика, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия. Редом с нея е и артистът Влади Въргала .

В първичния лист участва и името на дългогодишния водещ на предаването " Панорама " и някогашен помощник на държавна сигурност Иван Гарелов . Впоследствие той се отдръпна с оправданието, че е сбъркал.

Периодично Нинова разгласява във Facebook имената на в допълнение заявилите поддръжка за референдума, измежду които спортисти от близкото минало и хора с боен чин.

Зад референдума на Българска социалистическа партия застанаха и пет организации за “защита на фамилията и обичайните полезности ”.

Организацията Български наставнически централен комитет (БРЦК) се задейства от време на време през последните години - през 2019 година плашеше с идването на “норвежка система ”, която ще отнеме към 30 - 40% от децата. Тя е и една от най-активните организации против приемането на закони и тактики за протекция на децата, както и уредник на акции против ограниченията против COVID-19.

Декларирал поддръжка за Нинова е и юрист Владимир Шейтанов (известен като бранител на българските медици от либийския развой и член на стратегическия съвет при президента Румен Радев) от сдружението РОД (Родители, обединени за децата) .

Сдружението, дружно с организацията БРОД, е и основният уредник на поредност митинги в страната през 2019 година против “антисемейни ” и “антидетски ” политики. То твърди, че такива се прокарват в текстове от несъществуващата Стратегия за детето.

В поредност от изявления на тогавашния обществен министър Бисер Петков му се постанова (по повеля на премиера Бойко Борисов) търпеливо да отхвърля изказванията, че с промени в Закона за протекция на детето от 1 януари 2020 година ще влязат в действие законодателни промени, с които ще се даде опция " да се лишават деца в границите на 24 часа без правосъдна заповед по анонимни сигнали ".

В основаната суматоха се стига до там родители да вземат по време на учебни занятия децата си и да не ги пускат на учебно заведение, разтревожени, че “ще им ги лишават ”.

В общи и в обособени позиции общественото и просветителното министерство, както и Агенцията за обществено подкрепяне изрично опровергават " публикувани погрешни изказвания за наложително лишаване на деца ".
Пропагандата идва и е спонсорирана от две разнообразни места - Съединените щати и РусияГеорги Богданов
Другите, подкрепили Българска социалистическа партия, са организацията “Свобода за всеки “ , която се афишира в “защита на християнските полезности и обичайното семейство ” и гражданското съдружие “Общество за полезности “ , което споделя, че отстоява “достойнството и свободата на личността, брака и фамилията ”.

Точно, тези организации, в единогласие с Българска социалистическа партия, приказват за " обичайните фамилни полезности " в България и виждат неправителствените организации и ЛГБТИ хората като заканите пред тях.

По думите на Георги Богданов пропагандата идва и е спонсорирана от две разнообразни места - Съединените щати и Русия.

“Първите по-скоро се показват за наставнически и цивилен организации и придвижвания, а вторите се прегрупират в разнообразни политически партии, които вземат участие в избори. Мисля, че можете да ги познаете кои са ”, сподели той.
Паниката обзема всички
Георги Богданов си спомня годините на появяването на така наречен термини “трети пол ”, “джендър идеология ” и сходни. Паниката тогава обзе всички, в това число и медиите.

“А политическите партии към момента са парализирани и не знаят по какъв начин да се оправят с феномена агитация и дезинформация. Държавните институции са безусловно безпомощни и преди, и в този момент ”, сподели той.

По думите му пропагандата докара до там, че да се заобикаля общественото говорене по тематики като насилието над дами и деца.

Затова в България продължава да няма смислени закони за домашното принуждение и транспониране на Конвенцията на Съвета на Европа за домашното принуждение. Вече четвърта година няма Национална тактика за детето и " министерствата и организациите не вършат съвсем нищо по въпросите на децата ”, сподели шефът на най-голямата неправителствена организация, която сплотява над 100 работещи с и за деца и фамилии в цялата страна организации.

Според Богданов огромният проблем е, че публицисти и общественици не престават да боравят с термина “джендър ” погрешно.
МОН няма да бъде част от предизборната акция на която и да е политическа партияпозиция на МОН
“Но най-големият проблем е, че цели предизборни акции се построяват на измислени термини като “джендър идеология ”. Така и не се разбра, че няма такова разбиране в научната литература, а у нас една партия вее знамето на личната си нелепост ”, сподели той.

“МОН няма да бъде част от предизборната акция на която и да е политическа партия ”, се споделя в позиция, изпратена до Свободна Европа.

Според Катерина Клинкова децата имат потребност от повече познания, от полово и репродуктивно обучение - по какъв начин да употребяват контрацепция, да се пазят от полово излъчени заболявания, по какъв начин да не позволяват принуждение върху себе си.

По думите ѝ предлагането на Корнелия Нинова е " не просто голословно, търсещо някакъв скандал за предизборни цели, само че и извънредно нездравословно и рисково за бъдещето на децата ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР