„БСП иска нов модел на развитие, нова визия за България.

...
„БСП иска нов модел на развитие, нова визия за България.
Коментари Харесай

Щом държавата е лош стопанин, Борисов да си отива


„ Българска социалистическа партия желае нов модел на развиване, нова визия за България. Ние желаеме опция на прехода и системата. По различен път да върви България след приемането на „ Визия за България”. Това сподели пред БНР, представен от epicenter.bg заместик-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Георги Свиленски.

Според него, в случай че този документ се одобри, ще намалее и корупцията в страната. „ Този план го предлагаме за полемика. Всеки един българин, без значение дали поддържа, или не Българска социалистическа партия, да прочете нашата визия. И когато този документ се разиска след няколко месеца - да приказваме към този момент за действителни политики, препоръчани в една управническа програма”, сподели той. Свиленски уточни, че преди избори всяка партия предлага политики и други възможности и постоянно не помни след това за тях.

Той подсети, че в страната има редица проблеми. Например - в районно отношение има западнали и развити райони, а в образованието се развиват фрагменти, от които бизнесът няма потребност. На забележка на водещия, че Българска социалистическа партия ще бъде упрекната, че предлага завръщането на страната в стопанската система, а хората няма да одобряват това, зам.-председателят на лявата парламентарна група изясни: „ България няма да е първата, която да се върне към повече страна в стопанската система. Това се случи и в Америка. Когато приказваме за частните стопански ползи, стигаме до обстановката сега. Прекалено доста небогати хора и прекомерно малко богати, които ръководят прекалено много средства. За елементарните българи няма добър достъп до обучение, опазване на здравето.”

Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” даде образци, че точно страната може да каже в кои райони - каква икономическа устременост може да бъде осъществена, а също и насочеността на профилирането на образованието в другите елементи на страната. Той бе попитан- дали в документа „ Визия за България” се планува държавна интервенция и в енергетиката, тъй като това е структуроопределящ бранш на всяка една страна, а Свиленски изясни, че сходна политика е планувана в документа, като дейностите, които са в забранителния лист за приватизация, а те в огромна степен са в енергийния бранш, да не бъдат отдавани даже и на концесия: „ Защото в новия закон за концесиите, срокът за отдаването им е над 50 години”, аргументира тезата си Георги Свиленски, и добави, че „ това на процедура е скрита продажба”.

Народният представител изясни, че точно с новия нормативен акт, ще бъде „ подарено” летище-София.„ Управляващите не поддържаха предлагането ни за прекъсването на концесията му. В това летище страната е вложила пари. Оттук насетне то ще носи единствено облага. И ние тази облага ще я извадим от държавния бюджет, ще я дадем на концесионер, който ще ни дава по-малка част от нея”, изясни обстановката с концесията на летището Георги Свиленски.

Той напомни, че е давал образец пред народните представители, че в случай че 35 години се ръководи летището, без нито лев инвестиция, в хазната ще влязат 2,36 млрд лева, а отдаването му на концесия ще се понижи прихода на 2,16 млрд лева, т.е. със 160 млн. лева Депутатът добави още, че в тази загуба не се калкулирало това, че занапред ще се усилва пътникопотокът на столичното летище. „ Чухме тезата, че страната е неприятен собственик, само че в този момент страната е държавното управление. Ако е неприятен собственик, да си отива това държавно управление. Има и положителни стопани.”, заключи Георги Свиленски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР