БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно

...
БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно
Коментари Харесай

Партиите не стигнаха до общи решения след срещата в НС

БСП инициира среща на парламентарно показаните партии в 48-ото Народно заседание. Темите, които разискват бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и приходи.

На влизане в срещата водачът на Левицата акцентира, че диалозите не са поръчка за коалиция сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Продължаваме Промяната ”, които взеха присъединяване в нея.

„ Не говорихме за болшинства. Говорихме за това в случай че въпреки всичко не се стигне до сформиране на болшинство, по какъв начин да се направи бюджетът. Всички рецесии желаят ограничения, а обезпечеността на ограниченията е с дефицити. Всички си споделиха мнението, само че нямаме общо решение ”, сподели след срещата Йордан Цонев от ДПС, съобщи Нова.

Калина Константинова от „ Продължаваме Промяната ” също разяснява диалозите. Тя съобщи, че не е имало диалог за сформиране на кабинет. Темите са били свързани само с бюджета на страната, ограничения за поддръжка на бизнеса и семействата. „ Ние изложихме всички 16 ограничения, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим ”, разгласи тя.

„ Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че идната зима и идната година ще бъдат доста по-тежки, в сравнение с тази година ”, сподели на излизане от срещата някогашния финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкоз тежко финансово положение страната ни не е била от 1997-а година насам. „ Не постигнахме единодушие по всички ограничения, които предложиха обособените парламентарни групи ”, сподели още Ананиев. Предложението, към което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да изясни на Народното събрание какво е финансовото положение на страната. Делян Добрев увери, че обезщетенията за таван на цената на тока от 250 лева ще продължат и през 2023 година По думите му през идната година страната ни ще е в криза. „ Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата желаеха харчене ”, заключи определеният за народен представител от ГЕРБ-СДС.

„ Предложихме ограничения за надграждане – поддръжка за фамилиите, таван на цените, две цени, увеличение на минималната работнаа заплата, преизчисляване на пенсии. Останахме отворени за последваща сходна среща, откакто изслушаме служебния министър на финансите ”, сподели водачът на БСП Корнелия Нинова. По думите й всички участници в срещата са говорили доста умерено.

Нинова разкри още, че ПГ на Българска социалистическа партия също ще издигне кандидатура за ръководител на Народно събрание.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР