БСП има ясна и осъзната позиция и тя е в

...
БСП има ясна и осъзната позиция и тя е в
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: БСП настоява за таван на цените на газа до стабилизиране на доставките

„ Българска социалистическа партия има ясна и осъзната позиция и тя е никога да не се дава военна помощ на страна, участваща във боен спор на 250 км. от България. Още повече, че той надвишава забележимите граници на войната Русия – Украйна, има напълно разнообразни световни измерения и ние би трябвало да сме доста деликатни, когато разясняваме, заемаме позиция или вземаме решение, от което ще има освен политически, само че и стопански и обществени последствия. Дипломатическите ограничения постоянно са за предпочитане “.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по превоз Борислав Гуцанов.

Според социалистът е редно, преди страната ни да бъде въвлечена във военния спор, да се пита народа.

„ Нека бъде изработен референдум да се даде или не оръжие на Украйна. Ние сме демократично общество, дано хората кажат какво мислят. Референдумът е демократичната форма жителите на страната да вземат участие във вземането на решение, което ще дефинира бъдещето им “, аргументира се той.
Обявени социологически изследвания показвали, че 2/3 от българите са срещу въоръжаването на Украйна с български оръжия и боеприпаси, изясни Гуцанов.

Той е безапелационен, че в този спор са заложени огромни ползи.

„ Спирането на газа от Русия за България е единствено началото на икономическия напън върху бизнеса. Ние от Българска социалистическа партия настояваме да бъде подложен таван на цените на газа до стабилизиране на доставките, с цел да може да продължи да работи българската стопанска система. Имаме подготвеност да внесем законопроект, който ще разреши облагането на свръхпечалбите на енергопредприятията, които са безобразни. Нека тези пари бъдат разпределени солидарно “, съобщи депутатът.
„ На тези, които приказват, че азерският газ е опция, ще кажа, че да, опция е, само че не и за България “, сподели Гуцанов. Той изясни, че добивът е 10 милиарда кубика. От тях 8 милиарда отиват непосредствено в Италия. По тръбата от Гърция за България могат да минат единствено 900 млн. до 1,2 милиарда кубика при ползване в България от 3,5-4 милиарда кубика. „ От къде ще дойдат останалите 2,5 милиарда? “, пита депутатът от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “.
„ Надявам се до съвещанието на Народното събрание в сряда да сме изяснили огромна част от тези тематики “, добави той.

На въпрос дали Българска социалистическа партия е оповестила война на президента Румен Радев, Гуцанов отговори: „ Българска социалистическа партия в никакъв случай не прави войни. Българска социалистическа партия затваря фронтове и пуска мостове сред политическите партии, сред президента и Българска социалистическа партия. Единственото, което желаеме, е страната да върви напред. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР