БСП има съвсем конкретни виждания за здравеопазването и ви е

...
БСП има съвсем конкретни виждания за здравеопазването и ви е
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Заплащането на медицинските сестри е ужасяващо - за БСП то е основен приоритет

„ Българска социалистическа партия има напълно съответни визии за опазването на здравето и ви е подкрепяла през всичките тези години, само че в условия на тежка опозиционност. ” Това съобщи проф. Георги Михайлов, който е лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в 22 МИР Смолян, на полемика за проблемите на опазването на здравето и проблемите пред медицинските експерти, проведена от Синдиката на българските медицински експерти.
По неговите думи, един от главните проблеми е неналичието на фрагменти при медицинските сестри и обърна внимание, че от 50 хиляди сестри, те към този момент са към 23 хиляди, а междинната възраст се приближава до пенсионната.
„ Сестрите не желаят да работят в България и напущат страната с контракти след завършването на сестринските институти, тъй като възнаграждението тук е ужасяващо ”, акцентира проф. Михайлов.
Според него казусът с неналичието на фрагменти е непосредствено обвързван с модела на финансиране на здравната система.
„ Основният проблем е, че не се съблюдава груповият трудов контракт, тъй като доста от лечебните заведения нямат нужното финансиране, с цел да го съблюдават. То зависи напълно от броя на клиничните пътеки. С плануваните дотации лечебните заведения не могат да си решат въпросите за фрагментите и безобразната материална база ”, изясни той и добави, че смяна в модела на финансиране е нужна, само че ще бъде сложна, тъй като огромни финансови ползи желаят статуквото да бъде непокътнато.
„ Българска социалистическа партия желае мрежа за действително остойностяване на труда на медицинските експерти, а не ДМС-та, които служат като феодална пръчка, с която ви държат ръководители на лечебни заведения ”, обърна се проф. Михайлов към представителите на синдиката на медицинските експерти.
Друг въпрос, който претендентът за депутат акцентира като необходим да се реши, е обвързван с възнагражденията в „ Спешна помощ ”, като обърна внимание, че това не е проблем единствено в дребните обитаеми места, само че и в София има извънредно малко искащи да стартират работа в незабавните екипи поради ниското възнаграждение.
„ Това са въпроси, които Българска социалистическа партия ги слага от 6 години, само че те доста мъчно ще бъдат позволени без вашата помощ, защото продължаването на съществуването на болничните заведения като търговски сдружения запечатва напълно системата ”, сподели още проф. Георги Михайлов.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР