БСП и Възраждане настояха за реакция във връзка със списъка

...
БСП и Възраждане настояха за реакция във връзка със списъка
Коментари Харесай

Външната комисия в НС възложи на МВнР да проучи случая с българските имена в Миротворец


Българска социалистическа партия и " Възраждане " настояха за реакция във връзка със листата с имена на българи, посочени за врагове на Украйна в уеб страницата " Миротворец ". От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ увериха, че казусът се ревизира.

Българска социалистическа партия внася сигнал до ДАНС и ще извика службите за сигурност в отрасловата парламентарна комисия поради имената на българи в украинския уебсайт миротворец, заяви водачът на партията Корнелия Нинова. Тя подлага на критика позицията по тематиката на украинското посолство и настоя да се откри контакт с президента Володимир Зеленски:

" Ако обичат, и българската страна, и посланичката – някакъв контакт да се откри с господин Зеленски, който тук приехме всички, знаете по какъв начин, т.е. не всички. И по-късно посещаване, откакто се даде всичко, каквото може от България – хранилища се изпразват, въоръжение се дава, помощ се оказва, филантропична помощ, приехме бежанци. Накрая България получава това! За научно-творчески и журналистически цели избивайте българи по света. Просто парадокс ".

Сред имената в листата на украинския уебсайт е и това на зам.-председателя на Народното събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. Той съобщи, че не се опасява, само че изрази удивление и отчаяние, че към този момент няколко дни страната не подхваща нищо:

" И чакам информация от българските служби, които не откриха за нужно до този миг да разясняват, да се свържат с мен или с други представители, които да дадат повече информация до каква степен би следвало хората в този лист да бъдат застрашени ".

 От " Възраждане " желаеха чуване на външния министър Мария Габриел. От парламентарната естрада Ангел Георгиев съобщи:

" Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, тъй като е извънредно значимо незабавно да разберем сътрудници на СВУ в страната, възнамеряват ли убийството на някой от включените в листата в уеб страницата " Миротворец ". Не на последно място ще изпратим писмо и до Румен Радев с гледище НСО да предложи защита на тези наши сънародници, които са включени в листата ".

Парламентарната външна комисия е упълномощила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, заяви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията:

" Абсолютно е неприемливо там да влизат публицисти българи и надлежно зам.-председател на Народното събрание. Това е неприемливо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, тъй че кой стои зад тези всичките хора ".

Темата беше коментирана и от съпредседателя на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов. Той чака реакция на външното ни министерство.

" Така че по никакъв метод да няма подозрение, че който и да било български жител, изключително който упражнява журналистическа специалност, може да бъде подложен на закани за мненията, които показва ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР