БСП и Продължаваме промяната проведоха първия кръг от разговори за

...
БСП и Продължаваме промяната проведоха първия кръг от разговори за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ако се получи – получи. Ако ли не – отиваме на избори

БСП и Продължаваме промяната организираха първия кръг от диалози за сформиране на ново държавно управление.

Единственото изискване сложено от партията на Петков и Василев за поддръжка е обезпечаване на болшинство за приемане антикорупционното законодателство и избирането на настоящия вътрешен министър в оставка Бойко Рашков за ръководител на Антикорупционната комисия.

Имена на министри и кандидатура за министър председател не са били обсъждани.

“Имаме съществено предпочитание да създадем държавно управление. Без да тупаме топката и имитираме договаряния, до момента в който чакаме избори.

Очакваме от вас да ни предложите министър-председател”, разгласи Корнелия Нинова.

“Допълнителна политическа рецесия не ни е нужна.

Социална политика и антикорупционна политика, тя е една и съща.

Реалната номианиция на господин Рашков – това не е просто политика, а измерител за това къде отиват обществените средства – при хората или при задкуслисни интереси”, разгласи министър председателят в оставка Кирил Петков.

Колегите от “Продължаваме промяната” сложиха едно искане – мандатът да бъде държан толкоз, колкото е належащо, с цел да бъде признат закона за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков, добавя Нинова.

Кога левицата ще върне досието с мандата на президента към момента не е ясно, а конституцията не дава съответен период за това.

След договаряния траяли едвам към 40 минути новият мандатоносител и най-голямата партия в Народното събрание излязоха удовлетворени от диалозите.

Принципът на партньорство – когато Българска социалистическа партия откри болшинство от 121 гласа, Промяната ще предложи имена за проектокабинета.

Не сме обсъждали какъв да е министър председател или каквито и да били постове и състав на Министерски съвет, първо да забележим, че има работещо парламентарно болшинство срещу корупцията.

Това би трябвало да бъде разисквано с Националния съвет на “Продължаваме промяната”, когато пристигна моментът. Все още не сме там”, сподели Асен Василев.

Стратегията на Българска социалистическа партия е имена да се разискват, откакто партиите реализиран единодушие по управническата и законодателна стратегия, направена и призната от всички преди две седмици.

Ако бързо реализираме единодушие по програмата, бързо ще минем на втори стадий – личен състав. Ако има усложнения в програмата – евентуално ще се забавят нещата. Водим спокоен, колегиален диалог с всички. Ако се получи – получи. Ако ли не – отиваме на избори”, сподели още Нинова.

Този въпрос ще зависи и от “Има подобен народ”, откакто социалистите оставят контрактуваната към този момент управническа стратегия от предния мандат, отворена за оферти от партията на Трифонов, защото тя не взе участие при предходните договаряния.

Българска социалистическа партия ще потърсят за диалози и Има Такъв Народ. Преговорите с тях ще се състоят най-вероятно в сряда.

Последни на преговорната маса със социалистите ще седнат от “Демократична България”. Те сами са поискали да останат най-после.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР