БСП и ДПС внесоха документите си за регистрация в ЦИК

...
БСП и ДПС внесоха документите си за регистрация в ЦИК
Коментари Харесай

БСП и ДПС се регистрираха за местните избори

БСП и Движение за права и свободи внесоха документите си за регистрация в ЦИК за присъединяване в идния локален избор.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия потегля съществено към локалния избор. Основна задача е „ разграждане на модела ГЕРБ “.

„ За нас локалните избори са опция да стане същинската смяна в България, тъй като смяната на върха в парламентарната власт, законодателната власт не стана. Там смяната и статуквото се сляха в безпринципна сглобка за пари и власт и опцията това да бъде поправено и променено са локалните избори. Моделът на ГЕРБ, който ръководи 12 години страната, се придвижи в локалната власт и сътвори цели феодални имения в общини, където посредством боязън, посредством напън, посредством назначения и зависимости продължава да ръководи “, разяснява Нинова, представена от БНР.

Движение за права и свободи внесе в Централата изборна комисия 5000 подписа за регистрация за присъединяване в локалните избори през октомври. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ съобщи, че то има претенденти, които познават проблемите на хората и знаят по какъв начин да ги вземат решение.

„ Тези, които градят контактите, връзката и акциите в полето на виртуалното и остават в полето на виртуалното, губят живия контакт с хората, а действителните проблеми на хората някак си остават и те виртуални за някои от партиите. Искам да кажа, че се надяваме тези избори да не се трансфорат още веднъж в сцена на борби, опълчване и разделяне, а да търсим формулите за обединяване или конкуренцията да бъде в решаването на проблемите на хората. В тези времена на потребност обединяване “, прикани Карадайъ.

До момента документи за регистрация в ЦИК за присъединяване в локалните избори са подали 42 партии и осем обединения. От тях са регистрирани 24 партии и три обединения, за останалите към момента изчакваме инспекцията на подписките, както и някои документи, които би трябвало да бъдат показани, заяви на брифинг ръководителят и представител на ЦИК Росица Матева.
Тя добави, че през днешния ден и на следващия ден ще бъде взето решение за регистрацията на всички подали документи.
Кандидатите ще се записват от 19 септември до 26 септември в общинските изборни комисии, уточни Матева, представена от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос тя сподели, че към момента не е почнала актуализация на софтуера на за изборите. Предстои да обявим социална поръчка, само че изчакваме документи от основателя на софтуера, добави представителят на ЦИК.

Относно това по какъв начин би трябвало да наподобяват параваните, Матева сподели, че взаимно ЦИК и Министерският съвет би трябвало да дефинират изискванията и реда, по който се създават материалите, само че към момента не са взели това решение.

Росица Матева изясни, че на партия или коалиция може да бъде отказана регистрация за присъединяване в изборите, в случай че не са показани всички изискуеми по закон документи
или в случай че няма 2500 подписа в подписката.
Тя уточни, че досега е имало една или две политически сили, на които не са достигали подписите, само че те са донесли спомагателна подписка. „ Затова е хубаво да идват малко по-рано при нас, с цел да се извърши инспекцията и да има време да поправят, в случай че някой от документите не дава отговор на изискванията„, добави представителят на ЦИК.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР