БСП и БВ са близо до третия мандат, но всичко

...
БСП и БВ са близо до третия мандат, но всичко
Коментари Харесай

Калоян Паргов: България трябва да има добавена стойност от членството в ЕС и НАТО

БСП и БВ са покрай третия мандат, само че всичко зависи от държанието им в идващите двайсетина дни, уточни Паргов
Интервю на Tribune с Калоян Паргов – ръководител на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) и общински консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС, за родилните страдания, които съпровождат опитите на парламентарно показаните политически партии  за сформиране на постоянно държавно управление, потребния ход на Българска социалистическа партия в тази обстановка и грешките, които левицата не би трябвало да позволява повторно, кой ще получи третия мандат, в случай че се стигне до такава степен, аргументите за невижданата инфлация и какъв е изходът от нея, и още положението на „ Топлофикация София “, цената на газа и какъв ще бъде скокът на сметките за парно на софиянци пред сегашния отоплителен сезон.

Калоян Паргов направи и своята равносметка за миналата сложна година и разкри какъв е приносът на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ при взимането на някои от значимите решения за Столична община.

 А какво пожела на българските жители и на българските политици, вижте в идващото изявление!  

Г-н Паргов, видяхме развръзката с първия мандат на ГЕРБ-СДС, проф. Габровски не беше подсилен за министър-председател от Народното събрание. На ход сета са „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “. По принцип Българска социалистическа партия са подготвени да вземат участие в вероятно държавно управление на акад. Николай Денков. Как гледате на тази позиция на левицата на фона на всички кавги и непрекъснато прехвърчане на искри сред Българска социалистическа партия и „ Промяната “, и „ кирливите ризи “, които бяха извадени от някогашните съдружни сътрудници, изключително във връзка с Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина?

От първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, въпреки и конструиран на база експертност и престижа най-много на личността, посочена за министър-председател, може да създадем няколко извода. Първият е, че Борисов и ГЕРБ остават в изолираност. Дори и при този формат, който предложиха – хора на пръв взор не свързани с ГЕРБ, покриващи целия политически набор, явно не можа да накара останалите партии в Народното събрание, с дребни изключения, да преглътнат последните 10-12 години ръководство. Гледайки прогнозите за втория, а и за третия мандат, моите упования са, че на едни бъдещи предварителни избори българските избиратели може и да преориентират вота си. Те ще търсят  вероятните сполучливи комбинации или ще гласоподават за такива политически субекти, които са с най-големи шансове да сформират държавно управление.

Считам, че това е риск за ГЕРБ, като извод от това, което се случи с първия мандат. Тук не разясня изборната интензивност, която е подозрително да бъде по-висока на фона на всичко това, което ни дават като благоприятни условия парламентарните партии.

По отношение на втория мандат е явно, че „ Продължаваме Промяната “ са трансформирали желанието си да го върнат незабавно и да вървят на към избори, каквото демонстрираха първоначално и след консултациите с президента.

Те ще се опитат да образуват държавно управление на малко по-широка основа, за което са излъчили също по този начин академична фигура в лицето на досегашния министър на образованието учен Николай Денков. Ще би трябвало обаче да забележим по-нататък самия кабинет на какво ще стъпи. Всички знаем за техните 16 целта,16 политики, огромна част от които се припокриват с целите на други партии в Народното събрание, т.е. има плаващи болшинства по някои от тях. По всичко проличава, че президентът е податлив да даде по-дълъг небосвод и време, с цел да покаже приемливост и към втория мандат, както го направи към първия, само че той няма да е толкоз дълъг и ще трае докъм Йордановден.

Оттам нататък Българска социалистическа партия, в случай че си е направила вярно изводите, има единствено един потребен ход – да не взе участие с министри в вероятно постоянно държавно управление с мандата на Политическа партия, а да поддържа политики, запазвайки си правото да маневрира в една или друга обстановка, поради това, че явно плаващите болшинства са присъщи за този парламент.

Участието за втори следващ път в настройка с Политическа партия и Демократична България с министри първо ще делегитимира всички старания на Българска социалистическа партия да покаже, че тя е на по-различни позиции от евроатлантическата линия. В същото време, когато става въпрос за власт, е подготвена да прекрачи червени линии, както се случи по време на кабинета „ Петков “.

От изборите през октомври има два тежки извода за Българска социалистическа партия и две тежки последици. Първото е, че загуби водачеството на партията, която държи на уравновесени, естествени връзки с Русия, като там ни изпревари „ Възраждане “. Второто е, че загуби ролята си на обществения вектор, която Политическа партия неистово се пробват да й откраднат и до известна степен съумяват. Отчитайки всички тези дадености, Българска социалистическа партия би трябвало да подходи прагматично и да резервира своите позиции и благоприятни условия за маневри в тази тежка обстановка.

Що се отнася до хартиената бюлетина, убеждението на националното управление на Българска социалистическа партия е, че посредством нея може да се реализира по-висок резултат заради  негласуващите по-възрастни гласоподаватели на Българска социалистическа партия, които се опасяват от машините. Но дали ще се случи това? Моята прогноза е, че надали това ще има решаващо значение за някакъв по-висок резултат. Решаващо значение ще има държанието в идващия един месец на Българска социалистическа партия, до момента в който тече връчването на  мандатите.

Как оценявате възможностите да имаме постоянно държавно управление с втория мандат на „ Продължаваме Промяната “ и изобщо в границите на този парламент?

Заявките на „ Продължаваме Промяната “ звучат въодушевено, както звучаха и при започване на предходната година, и по време на тяхното ръководство. Знаем обаче, че нещата не са такива, каквито наподобяват и обещаното, не е като даденото. Вероятността третият мандат да бъде осъществен също не е за изключване, само че основаните несъгласия по време на първия и втория мандат, могат да минират опцията за държавно управление в третия. 

Президентът беше много сериозен към Българска социалистическа партия по време на консултациите и даже ги укори, че два пъти им дава третия мандат, пък те не съумяват да го осъществят. Имайки поради това, коя партия ще получи третия мандат, в случай че се стигне до там, съгласно Вас?

Близо до третия мандат, в случай че се стигне до там, а вероятността не е дребна, са две партии. Едната е Българска социалистическа партия, а другата „ Български напредък “. Но всичко зависи от държанието на тези две партии в идващите двайсетина дни и позициите им по значимите тематики за страната. Президентът наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс и разширението обсега на хартиените бюлетини. Нормално беше Българска социалистическа партия да изиска той да наложи несъгласие и върху оръжейната помощ за Украйна. Но Румен Радев не го направи и реакцията на Българска социалистическа партия не закъсня. Нормална беше позицията  на Българска социалистическа партия да упорства за налагането на такова несъгласие. Надявам се да е откровено желанието, а не просто популистки опит да измият насложените в последната една година настройки и внушения, че Българска социалистическа партия е направила огромно оттегляне от алената си линия във връзка с войната.

А какво е Вашето персонално мнение по отношение на военната помощ, която ще предоставим на Украйна, имайки поради, че фактически българската войска е в доста тежко положение?

Тук въпросът дали армията е в тежко или не е в тежко положение, е единствено опрощение. Имам една теза и в този момент ще я повтаря в нашето изявление - Европа е тежко раздирана от евроатлантическите си задължения и стратегическите си ползи. Във времена на рецесии, в които популацията на Европа е изправено пред тежки тествания виждаме, че не минава и седмица, в която да не е имало митинги в някоя европейска столица, обективни митинги, свързани с неналичието на вероятност и на опция да преживееш зимата. Виждаме ги и в Германия, и във Франция, и в Италия, и под дърво и камък. Такива не липсват и в България, въпреки и в по-малки мащаби. Като че ли българите се умориха да стачкуват в последно време. Въпросът е кой е нашият стратегически интерес. Нашият стратегически интерес сега е по-скоро да държим една по-неутрална позиция. Нищо не постанова българско оръжие, за което не е ясно какъв брой е годно, да бъде изнасяно към Украйна, с цел да потвърдим нашата евроатлантическа принадлежност. Винаги съм смятал, че от тези два съюза България би трябвало да има добавена стойност, както от Европейския съюз, по този начин и от НАТО. Това обаче може да се случи единствено, в случай че ръководещите, които и да са те, ясно осмислят ползите на България и изискат да бъдат предпазени. По линия на НАТО приказваме за допустима помощ, която е обвързвана с преоборудване, преекипиране и повишение на оперативната съгласуемост на нашата войска с тези на останалите натовски страни. Това е голяма маса пари на фона на дефицитите, които изпитва страната и е въпрос на стратегически избор дали да ги похарчим. Виждаме, че България даде над два милиарда лв. за самолети, които не са пристигнали, даваме още толкоз за още нови самолети. Аз запитвам – не е ли допустимо някоя от страните, които ни доставят тези въоръжения, да влага в България и да направи един цех за коли, да вземем за пример. Ако Локхийд Маартин (бел.ред. – Ло̀кхийд Ма̀ртин Корпорѐйшън “ е американска компания, профилирана в областите на самолетостроенето, авиакосмическата техника, корабостроенето, автоматизацията на пощенските служби и летищната логистика) ни продава тези самолети, ние ги плащаме авансово и чакаме да ги произведат, автомобилният колос „ Крайслер “ може ли да направи един цех за коли в България? Автомобилостроенето е една от промишленостите в света, които са значими и е стратегически интерес да участват в една или друга страна. 

Липсата на постоянно държавно управление и наследството от кабинета „ Петков “ доведоха до задълбочаване на рецесиите и невиждана инфлация. Какъв е изходът от този обаян кръг, имайки поради, че прогнозите по отношение на фискалната непоклатимост на страната надалеч не са оптимистични?

Редовният кабинет е по-гъвкав и с по-големи благоприятни условия от служебния само и единствено заради това, че има зад себе си парламентарно болшинство, което може да подхваща дейности в една или друга законодателна посока. Инфлацията не е провокирана от постоянния или служебния кабинет. Тя е събитие в икономическия живот в международен проект и зависи от къде по-съществени институции в света като Федералния запас, Европейската централна банка и техните дейности. По тях се равняват всички страни, а не от едно или друго държавно управление на най-бедната страна в Европейския съюз. Със сигурност кабинетът може да укрепи тази инфлация със своите дейности или бездействия, или противоположното, само че при всички положения не може да я реши съществено. Това са международни стопански процеси, които не зависят от държавното управление в България. По-скоро постоянно държавно управление с този парламент може да вземе решения, с които да подкрепи или да смекчи ударите на инфлационната рецесия върху най-уязвимите групи. Важно е да има ясно разграничаване в това на кого помагаш и за какво. Трябва са се оказва помощ на тези, които имат най-голяма потребност, а не на всички, защото така и така имаме неравенства, които се задълбочиха в последните десетилетия. Това е един от целите на Българска социалистическа партия – да се бори с тези неравенства, търсейки разновидности за тяхното превъзмогване.  

Българска социалистическа партия упорстваха доста за това служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 година, който да отговори точно на инфлацията и стопяващите се приходи на българите, в последна сметка Министерски съвет  предложи на Народното събрание да утвърди удължаването на действието на Бюджет 2022, което бе признато от депутатите и на второ четете ( забележка: това ще стане ясно днес). Как бихте коментирали?

Това е залогът. Ако се мисли за хората и се желае да има естествен бюджет, би трябвало да се направи постоянно държавно управление. Парламентаристи, реализирайте го!  В противоположен случай не се упражнявайте върху един длъжностен кабинет с лимитирани пълномощия. В случая аз поддържам тезата на президента.

Да се обърнем малко към проблемите на софиянци, които сега изпитват съществени терзания по отношение на това дали ще съумяват да заплащат сметките си за парно през сегашния отоплителен сезон. В този ред на мисли, какво е финансовото положение на „ Топлофикация София “ все още?

Над 1 милиарда лв. са задълженията, включително настоящите и дълготрайните, насъбрани с годините, като настоящите все още са малко над половин милиард, само че дружно с дълготрайните са към 1,4 – 1,5 милиарда. Това е голям проблем. Още повече, че предстоящо газът от януари ще бъде по-скъп, дали с 40%, дали с 30%. Това се очакваше най-много поради обстоятелството, че в зимния интервал се  отворя хранилището в Чирен, а цената на газа там, който е нагнетен през последната година, е много по-висока от тези, на които в последните месеци България купува газ. Изчисленията демонстрират, че в действителност диапазонът, в който ще се увеличи цената му е сред 30-40%. Това, несъмнено, неизбежно ще има отражение върху сметките на потребителите на столичната топлофикация. В това отношение Столична община е съвиновник за положението на „ Топлофикация София “. От 2018-а година насам, към този момент четири години, има явен проект за преструктуриране и Столична община в лицето на госпожа Фандъкова и политическа партия ГЕРБ пропуснаха златно време, в което да го извършат. Времето беше доста по-спокойно и не съществуваха тези инфлационни и енергийни рецесии.

Сега шансът това преструктуриране да се случи се свежда до най-малко. Най-вече от позиция на това, че този дълг за две години трансферира 1 милиард и ще продължи да пораства заради ценовите флуктуации на газа. Ще припомня каква беше концепцията - да се откри външен вложител и външен управител на сдружението, компания с добро име и опит в международен проект, която да поеме ръководството, да поеме капиталовия ангажимент и да влагат в нова когенерационна мощ, която създава електричество и топлинна сила в съответствие 1:1. Виждаме цената на електрическата сила сега. Повишеното произвеждане на електрическа сила и продажбите щяха да компенсират загубите и тогава „ Топлофикация София “ можеше да се разреши да бъде по-редовен длъжник към Българския Енергиен Холдинг (БЕХ), респективно към „ Булгаргаз “, хем можеше да си разреши да употребява този буфер от по-голямото произвеждане на електрическа сила, с цел да може да въздейства върху ценовото ниво и да има обществена функционалност. За страдание сега виждаме, че самата страна в лицето на служебния енергиен министър абдикира. Заявленията на господин Атанас Пеканов, които чувахме от септември  „ Дайте ми Топлофикация, аз ще извърша това преструктуриране “, в този момент стопираха. Това ясно демонстрира, че страната не желае да си вкарва този таралеж в гащите и избира той да остане в общината.

С какъв брой се чака да скочат сметките ни за парно тази зима по отношение на предходната?

Много зависи от решението на КЕВР, който ще фиксира съответни цени. „ Булгаргаз “ ще показват своите претенции, които са на база изчисленията от газовия микс, който идва към месец януари. Това ще предопредели цената на топлинната сила. Не мога да кажа тъкмо какъв %, само че сигурно ще има някакво нарастване, тъй като няма кой да поеме тежестта с изключение на потребителите, за жалост. Причината е неналичието на буфери. Другият вид е регулаторът да постанови висока цена на газа без нарастване на топлоенергията. Това значи загуби, които още веднъж ще се натрупат на гърба на данъкоплатците косвено. 

Каква е Вашата равносметка от миналата година? С какво може да се похвали групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет като реализирани цели?

Тази година, като постковидна, беше тежка за Столична община. За страдание общината изпадна в бюджетен недостиг. Правителството, което беше доминирано от Политическа партия, половинчато оказа помощ на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Групата на Българска социалистическа партия в локалния парламент се опита да бъде медиатор сред държавното управление и общината, както по време на служебните държавни управления, по този начин и по време на ръководството на „ Продължаваме Промяната “, в което Българска социалистическа партия участваше. Най-вече в посока помощ от страната във връзка с градския превоз, тъй като Общината в действителност изпадна в дефицит на средства, което заплаши транспортното обслужване в София.

Във връзка с Плана за възобновяване и резистентност това, което групата на Българска социалистическа партия настоя пред вицепремиера Пеканов, след това и пред „ Продължаваме Промяната “, бяха две неща – едното се случи и го отстояхме, това е бъдещето на метрото. Второто, което поставихме като тематика, е преструктурирането на „ Топлофикация София “ да бъде заложено в Плана за възобновяване и резистентност, защото нужните средства са към 400 млн. евро като инвестиция. Бившият финансов министър Асен Василев обаче не одобри тази концепция, за жалост. Стана ясно, че той и държавното управление на Петков са имали вкус посредством „ Джемкорп “ да вземат „ Топлофикация София “, с цел да я преструктурират и развиват.

Трябва да отбележим, че Българска социалистическа партия взе участие и поддържа Тикет системата и новата тарифна политика за градския превоз на София с оглед диверсификация и използване на някои съвременни платежни способи в транспортното обслужване. Тепърва ще забележим от януари 2023 приложение й. Разбира се, това е жива система и ще реагираме на момента, оценявайки резултатите и желанията на пасажерите от по този начин препоръчаните им тарифни документи. Което не работи, затруднява хората и не се приема, ще бъде променено, а което се приема, ще бъде одобрено и ще бъде подкрепено.

Войната сред Русия и Украйна отекна и в Столична община. Какво се случва?

Споровете не престават. Относно паметниците те са 30-годишни в София - за и срещу един или различен монумент, за и срещу историята. Политическите борби минават на гърба на разнообразни исторически артефакти. За страдание това още продължава. В момента това, което е настоящо е и ние държим е на 4 януари уместно в София да бъде почетена 145-ата годишнина от влизането на военачалник Гурко в София, освобождението на София. Виждам, че в лицето на Столична община няма доста ненаситност това събитие да се означи. Ние ще бъдем там, ще участваме, освен с цветя и венци, само че и с шествието, което се организира от църквата „ Света Неделя “ до паметника на „ Българския опълченец “ на всеки 4 януари.

Какво е Вашето новогодишно благопожелание към българите и към българските политици?

На първо място на българските жители искам здраве и живот, също така непоносимост към неравенствата и неправдите и отстояване на повече права! За тази цел Българска социалистическа партия ще би трябвало да ускори своето наличие в политическия живот и да работи интензивно за защитаването на правата на жителите от разнообразни групи. Що се отнася до политическите партии и управления, на тях искам повече мъдрост и предвидливост, изключително в такива тежки времена, тъй като конюнктурното вглеждане в едни или в други избори и идни резултати с оглед запазването на управителни столове не е в полза на страната, още повече при актуалната спешна обстановка, в която се намира България.     
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР