БСП е за контрол върху действията на главния прокурор и

...
БСП е за контрол върху действията на главния прокурор и
Коментари Харесай

Явор Божанков: ГЕРБ предлагат подчинен на главния прокурор да го разследва - това е ноу-хау по гербаджийски

 Българска социалистическа партия е за надзор върху дейностите на основния прокурор и предложи механизъм за надзор на основния прокурор, само че ръководещите го отхвърлиха. Повече по тематиката и мнението на партията разяснява в ефира на радио " Фокус " националният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

" Като ноу-хау по гербаджийски “ Божанков дефинира проверяващата фигура, която ГЕРБ оферират. " В нито една страна на планетата няма такава фигура. Още когато създаваха КПКОНПИ от Българска социалистическа партия ги предупредихме, че е неуместно ръководещи да си изберат проверяващ и той да проверява своя шеф дейно. Сега обстановката е същата - няма по какъв начин Висшия правосъден съвет, доминиран от настоящия основен прокурор да си избере проверяващ той да проверява него. Тази структура е неуместна ".

Депутатът от Българска социалистическа партия напомни, че Конституционният съд се е  произнесъл, че всеки прокурор може да проверява основния прокурор: " Проблемът е, че  никой не го прави на процедура. Имаме систематичен недостиг на правдивост, който постоянно се върти към българската прокуратура. Това е маркирано и от Венецианската комисия, и в отчетите на Съвета на Европа, и в резолюцията на Европейския парламент ".

Народният представител бе безапелационен, че предлагането на ГЕРБ няма да докара до на никое място, а задачата им е друга: " Управляващите играят на котка и мишка с Венецианската комисия к.ато задачата е да печелят време до изборите и да излезе, че акумулират някаква активност. "

Божанков акцентира, че по самодейност на Българска социалистическа партия в Народното събрание бе изслушан основният прокурор. " Видя се, че прокуратурата работи селективно - в едни случай е прекомерно дейна, в други случаи е глуха и няма - по този начин стана и с инспекцията на министър-председателя. Самият Борисов непрекъснато даваше поръчка в общественото пространство, че знае кой го е снимал и записал, само че прокуратурата излезе с решение, с което очевидно е единственият индивид в страната, който не може да стигне да обективната истина ".

" За да има обективност в дейностите на прокуратурата от Българска социалистическа партия предложихме правосъден надзор на актовете на прокуратурата. Големият проблем на прокуратурата е не в това, че работи, а че доста постоянно бездейства. Този правосъден надзор би решил значително този проблем ", уточни рещението Божанков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР