"БСП е просто пробита." Така социалист от ръководството на парламентарната

...
"БСП е просто пробита." Така социалист от ръководството на парламентарната
Коментари Харесай

Пробита ли е БСП или Съвестта ѝ е такава - половината социалисти подкрепиха Цацаров


"БСП е просто пробита. " Така социалист от управлението на парламентарната група на "БСП за България " разяснява пред "Дневник " гласуването при избора на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия. Въпреки че нощес групата е обсъждала решение да гласоподава "против ", през днешния ден срещу бяха единствено тридесет депутати. По-голямата част от групата "прояви персонално мнение и съвест " - 27 социалисти поддържаха Цацаров, трима се въздържаха, а най-малко 10 не участваха в гласуването.

От описите по-късно се видя, че Цацаров е бил подсилен от някои от новите депутати в Българска социалистическа партия, както и от зам.-председателя на групата Драгомир Стойнев (поименен лист вижте по-долу).

"Знаем, че има седем-осем души на Цацаров и Пеевски в групата, само че 27 "за " - това е изненада ", сподели различен представител на управлението на групата. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова си потегли незабавно след гласуването, само че е поискала описите с поименното гласоподаване, с цел да види кой по какъв начин е дал своя вот.

При дебатите в пленарната зала и водачът на Българска социалистическа партия, и зам.-председателят на групата Крум Зарков оповестиха от парламентарната естрада, че има решение да се гласоподава срещу двамата претенденти за ръководител на антикорупционната комисия. Тезата на Нинова е, че този път Българска социалистическа партия не е издигнала претендент, тъй като желае титулярят да се избира от президента Румен Радев. Неофициалните мнения обаче са, че това е в помощ на кандидатурата на Сотир Цацаров, която през днешния ден бе подкрепена от всички останали групи единомислещо.

"Снощи в действителност взехме решение да гласуваме срещу Цацаров, само че в решението дадохме опция и за персонално мнение, т.е. да се гласоподава по съвест, с цел да не бъдат глобени хора от групата, защото в действителност чакахме най-малко няколко души да поддържат Цацаров - я поради боязън, я от нещо друго. Половината обаче да гласоподават за Цацаров - това в действителност е изненада ", разяснява различен социалист.

Други депутати от партията пък настояват, че нощес предлагането на управлението на групата първо е било да се гласоподава по съвест, само че след това се е стигнало до решение да не се поддържат и двамата претенденти. То е взето по искане на няколко социалисти, които са се аргументирали, че въпросът е основен. Оставена била обаче опция да се гласоподава по съвест. "По съвест са дали своят вот. Просто съвестта им е такава ", разяснява социалист.

На въпрос на публицисти по-късно зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България " Георги Свиленски обаче разгласи, че депутатите били поредни. После удостовери: "Решението на групата е, че не поддържа нито една от двете кандидатури, само че народните представители, които имат друго мнение от това на групата, могат да гласоподават по този начин, както преценяват. "

По-късно бяха оповестени описите с поименото гласоподаване. Ето по какъв начин са дали своят вот депутатите от Българска социалистическа партия за номинацията на Сотир Цацаров:

За

1. Богдан Боцев
2. Васил Антонов
3. Георги Стоилов
4. Георги Йорданов
5. Георги Вергиев
6. Георги Търновалийски
7. Димитър Георгиев
8. Добрин Данев
9. Драгомир Стойнев
10. Иван Валентинов Иванов
11. Иван Ибришимов
12. Любомир Бонев
13. Манол Генов
14. Мартин Обрешков
15. Михаил Христов
16. Николай Тишев
17. Николай Пенев
18. Николай Бошкилов
19. Петър Кънев
20. Радослав Стойчев
21. Светла Бъчварова
22. Смиляна Нитова
23. Теодора Халачева
24. Тодор Байчев
25. Тома Томов
26. Цветан Топичиев
27. Чавдар Велинов

Против

1. Александър Паунов
2. Александър Симов
3. Анастас Попдимитров
4. Анна Славова
5. Антон Кутев
6. Валентин Ламбев
7. Валентина Найденова
8. Георги Михайлов
9. Георги Свиленски
10. Георги Гьоков
11. Десислав Тасков
12. Димитър Данчев
13. Иван Ченчев
14. Иван Тимчев
15. Ирена Анастасова
16. Кольо Милев
17. Корнелия Нинова
18. Кристиан Вигенин
19. Крум Зарков
20. Милко Недялков
21. Николай Цонков
22. Нона Йотова
23. Полина Шишкова
24. Росен Миланов
25. Румен Гечев
26. Румен Георгиев
27. Стефан Бурджев
28. Стоян Мирчев
29. Таско Ерменков
30. Христо Проданов

Въздържал се

1. Валери Жаблянов
2. Весела Лечева
3. Даниел Йорданов

Присъствали, само че неучаствали в гласуването

1. Георги Андреев
2. Димитър Стоянов
3. Дора Янкова
4. Жельо Бойчев
5. Иван Димов Иванов
6. Красимир Янков
7. Лало Кирилов
8. Николай Иванов

Отсъствали от съвещанието

1. Атанас Костадинов
2. Веска Ненчева
3. Виолета Желева
4. Донка Симеонова
5. Евдокия Асенова
6. Иво Христов
7. Кристина Сидорова
8. Надя Клисурска
9. Никола Динков
10. Филип Попов
11. Явор Божанков

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР