БСП е променила позицията си и ще подкрепи двата проекта

...
БСП е променила позицията си и ще подкрепи двата проекта
Коментари Харесай

БСП ще подкрепи модернизацията на армията, "Атака" поиска руско оръжие

БСП е трансформирала позицията си и ще поддържа двата плана за рационализация на армията - за нови бойни машини за пехотата и за многоцелеви изтребители. Депутати от Българска социалистическа партия обявиха поддръжка за плановете на дебатите в Народното събрание, макар че водачът им Корнелия Нинова неведнъж се изрича срещу, а на съвещанието на отрасловата комисия те гласоподаваха " въздържал се ". Петър Витанов сподели, че Българска социалистическа партия ще поддържат модернизацията, само че си резервират правото за смяна на мнението, защото се в плана за нов изтребител се залагала съдба при провеждането на състезанието. Това прозирало и в желанията въоръжението да се купува от Съединени американски щати. Промяната в позициите на Българска социалистическа партия се е случила след съвещание на парламентарната група.

Дебатите започнаха с изявление на Десислав Чуколов, " Обединени патриоти " ( " Атака " ). Той разгласи, че партията е твърдо за рационализация на армията, само че нямало документ, който да задължава това да става само посредством страни - членки на НАТО или Европейски Съюз. Според Чуколов даже на военните им било ясно, че най-хубавата техника не е в Европейски Съюз и НАТО и че " Русия биха дали много по-изгодно такава техника ".

Гласуването на двата плана ще е на следващия ден и евентуално единствено от " Воля " ще гласоподават " срещу ". Пламен Христов от партията на Веселин Марешки съобщи, че в партията му не били срещу модернизацията, само че прикани " да го създадем, само че когато няма по-необходими неща ".

Депутатът от ГЕРБ Константин Попов, който е военачалник от запаса и някогашен пълководец на Военновъздушни сили, сподели, че в случай че няма модерна техника и в случай че няма самолети, на които да се лети, няма да останат и летци. Попов счита, че всички депутати би трябвало да се обединят към плана.

" Който натисне зеленото бутонче - заслужен. Който натисне... Другите две ги забравете, другояче ще ви не помни историята " , сподели Попов.

Общо 1.46 милиарда лева се планува да костват 150 бойни машини за пехотата, би трябвало да бъдат изплащани до 2029 година, а първите машини да дойдат още през 2019 година За " най-малко 8 " многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 милиарда лева, които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория стадий от плана би трябвало да се купят още 8. Очакванията са и двата контракта да бъдат подписани до края на годината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР