БСП е от страната на булката, ресурсите на нейните министерства

...
БСП е от страната на булката, ресурсите на нейните министерства
Коментари Харесай

Соцпленум благославя брак по сметка с ПъПъ

БСП е от страната на булката, ресурсите на нейните министерства са трансферирани при “Промяната”
Проф. Иван Върляков любимец за аграрни министър

Кирил Добрев пусна ядосан пост

Пленум на “Позитано” 20, в духа на социализма ще реши генералната декемврийска линия към “Промяна” и ще благослови брака по сметка сред столетницата, “Има подобен народ”, “Демократична България” и плана на Кирил Петков и Асен Василев. Точно в 13 часа лидерката Корнелия Нинова ще събере Националния съвет в партийната централа, с цел да показа брачния контракт. До последно по него имаше разяснения. Депутати от столетницата спестовно обясниха, че са доуточнявани обществени претенции.

“Бяха пропуснати допълнения към законодателство, което касае обществената сфера. Например заплащанията за първо, второ и трето дете, нарастването на майчинството, медикаментите за деца не бяха написани в конкретика кой закон би трябвало да се промени и в какъв срок”, разяснява след лидерска среща на участниците в обединението председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Очакваше се договорът да бъде парафиран още през вчерашния ден сутринта, само че социалистите забавиха процедурата с пояснение за пропуските и претекст, че националния съвет би трябвало да даде единодушие.

От вътрешната съпротива не крият недоволството си, че договорът е конкретизиран в “някакъв вътрешен формат”. Кирил Добрев пусна ядосан пост във фейсбук, който приключва по този начин: “Надявам се да се забележим, в случай че не, управлението може да тества разискване и гласоподаване посредством телепатия... въпреки всичко сме сродни души”.

Социалисти, от лагера на Румен Радев разясниха, че едно от изискванията да се класираш за новата власт е да си от кръга на Нинова. Късно следобяд от “Позитано” потегли мълвата, че любимец на лидерката на Българска социалистическа партия за аграрни министър е професорът по физиология на животните в Тракийски университет Иван Върляков, който е и изпълнителен шеф на Регионална асоциация на общините “Тракия”. От вътрешната съпротива залагат на Явор Гечев, който сега е зам.-министър на земеделието. Самата Нинова се чака да е вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността. За министър на туризма съвсем сигурен бил Христо Проданов, Ирена Анастасова отказала да е отпред на общественото министерство, до късно следобяд през вчерашния ден нямаше изясненост кой ще бъде препоръчан за този пост.

Недоволни социалисти разясниха, че по всичко проличава че Българска социалистическа партия ще е от страната на булката, защото от всички министерства са извадени ресурсите и трансферирани при “Промяната” на правилото “Активите при нас, пасивите за вас”.

Нарушени са правила за обществените предприятия
Споразумението за властта нарушава основен закон
Министерски съвет няма право да се меси в обществени предприятия



Кирил Петков и Асен Василев са пренебрегнали един от значителните закони - за обществените предприятия при писането на проектоспоразумението за коалиция.

Проектът за съдружно съглашение нарушава текстове от Закона за обществените предприятия, който бе едно от условията към страната ни да стане член на банковия съюз и да влезем в чакалнята на еврозоната. Това разясниха пред “Труд” стопански специалисти, които обявиха, че не са сюрпризирани от незнанието на бъдещите ръководещи от “Продължаваме промяната”.

В плана за съглашение се показва, че “Коалиционните сътрудници се съгласяват, че преди да бъде дейно назначен, всеки претендент за: “прокурист в обществено дружество по смисъла на Закона за обществените предприятия ( “ЗПП”)”, както и “временно изпълняващ длъжността член на органите за ръководство и надзор на обществени прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП”, предстои на авансово утвърждение от Министерския съвет, без значение кой е органът, който го назначава.

Посочено е още, че Конкурсните бумаги, в това число критериите за асортимент при номиниране на претенденти за членове на органите за ръководство и надзор в обществените предприятия по смисъла на ЗПП, както и методиката и процедурата за оценка и осъществяване на процедурата, също подлежат на авансово координиране и утвърждение от Министерския съвет.

Законът за обществените дружество не позволява интервенция на изпълнителната власт в обществените предприятия. Там е посочено следното: Органът, упражняващ правата на страната, не се намесва в ръководството или в настоящата оперативна активност на общественото дружество и съблюдава правата му във връзка с упражняването на всички права на благосъстоятелност в съответните дъщерни сдружения.

Освен това на никое място в закона няма “временно изпълняващ длъжността член на органите за ръководство и надзор на обществени прeдприятия”. Временните бордоваци са небивалица на “Продължаваме промяната”, с цел да могат да сменят членове на органите на ръководство в обществени предприятия.
Георги Кадиев във фейсбук: Българска социалистическа партия прави голям компромис


Коалиционното съглашение е голям компромис за Коалиция “БСП за България”.

Например дават ти министерство на стопанската система, само че вадят еврофондове и ББР, закриват ДКК и ти оставят едни държавни предприятия, от които единствено тези от военнопромишления комплекс дса смислени. И ти прибавят военните фабрики “Терем” от министерство на защитата, които обаче вървят с 90 млн. лева отговорности...

Или ти дават министерство на земеделието, обаче БАБХ отива към министър-председателя, Изпълнителна организация по горите също, а организация “Сертифицикационен одит на средствата от европейски аграрни фондове” отива към МФ. И министерството остава една постройка...

Или ти дават министерство на туризма, обаче с бюджет от 18 млн. лева За образец, община Несебър е с бюджет от 65 млн. лева..

Или вадят “Български пощи” от министерство на превоза, тъй като министърът е притежател на Еконт и е в спор на ползи, обаче не го дават на министерство на стопанската система, където му е естественото място, а го пазят за себе си при вицепремиер по дейно ръководство.

Или сякаш ще събират държавната промишленост в едно министерство, обаче енергийните ги оставят при министерство на енергетиката, т. е. при Има Такъв Народ.

Вярно, че единствено 26 депутати, само че Има Такъв Народ са с по-малко, а имат по-добър портфейл.

Не може по този начин. Не може всички финансови потоци в Политическа партия и всички служби по сигурност в Политическа партия. Това го преживяхме при ГЕРБ към този момент.

Вероятно на такива като мен в профил им е елементарно да приказват, само че прекомерно огромен компромис.

Промяната би трябвало да продължи и в съдружното съглашение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР