БСП е изпратила десетки сигнали до РИК за нарушение на

...
БСП е изпратила десетки сигнали до РИК за нарушение на
Коментари Харесай

БСП с десетки сигнали до РИК за нарушения на Изборния кодекс

БСП е изпратила десетки сигнали до РИК за нарушаване на Изборния кодекс. Съгласно измененията, гласувани от 48-ото Народно заседание, с цел да се избегнат злоупотреби на вота, гласуването би трябвало да се прави зад заслон, а не както до момента в тъмна стаичка с перде.
" Служебното държавно управление не е изпълнило задължението си да обезпечи паравани. То е трансферирало това обвързване на общините, без да обезпечи финансиране. Те, от своя страна, не могат да го изпълнят и всеобщо в страната се гласоподава в тъмна стаичка. Българска социалистическа партия прикани за незабавна интервенция на РИК и ЦИК, с цел да се обезпечи приложението на закона ", обявиха от " Позитано " 20.
Заради нарушавания в Изборния кодекс бяха изпратени тъжби до РИК в Пазарджик с гледище за прекъсване на гласуването в секции в Пазарджик и Септември. Поводът е, че там във всички СИК не са сложени паравани, а тъмни стаички.
И към РИК в Кюстендил имаше три сигнала за липса на паравани в изборните помещение. Подобни тъжби има в десетки изборни секции в цялата страна.
Ситуацията в параваните разяснява през вчерашния ден представителят на ЦИК Росица Матева. " Преди няколко дни стана ясно, че ще се употребяват старите кабини за гласоподаване като се махнат перденцата към тях. Отговорността за материалното обезпечаване на параваните е на Министерския съвет. Защо се употребяват кабините, а не паравани, могат да кажат от администрацията на служебния кабинет ", акцентира Матева.
Припомняме, че още в средата на март тя предизвести, че в комисията идват писма от общините с въпроси за размерите, типа и условията към параваните, зад които ще се гласоподава.
От ЦИК изпращали запитванията по подготвеност към Министерския съвет. По думите на Матева още след насрочването на изборите комисията е предложила параваните да се обезпечат централизирано, с цел да са идентични, само че от служебния кабинет дали отговор, че това не е нужно.
Официално началото на изборния ден стартира в 7 часа и завърши в 20 часа. В обособени секции не се бяха явили членове на комисии, само че с решения на РИК на тяхно място бяха назначени нови представители.
23 партии и 6 обединения участваха във вота за 49-ото Народно събрание. Кандидатите за народни представители на идния парламентарен избор са общо 4566. Съотношението мъже към дами е 3 към едно - 3225 са мъжетe, а дамите са 1345. 1035 са претендентите, чиито имена попадат в два изборни региона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР