„БСП е единствената партия, която последователно се придържаше към позицията

...
„БСП е единствената партия, която последователно се придържаше към позицията
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Няма как да говорим за подобряването на националната сигурност, когато статутът на военните не е на ниво

„ Българска социалистическа партия е единствената партия, която поредно се придържаше към позицията си за модернизацията на армията. Ние сме единствените, които обвързваме модернизацията на българската войска със положението на стопанската система на страната и обществената политика ". Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков от парламентарната естрада. Той добави, че не може да развиваме един тип въоръжени сили за сметка на другите. „ Не може да ги развиваме и за сметка на останалите детайли от националната сигурност, тъй като щом имаш незадоволително огромен Брутният вътрешен продукт, вследствие на недобро ръководство на страната, няма по какъв начин той да отиде в системата на защитата, тъй като се лишават средства от останалите системи ", разяснява Ерменков.
„ Няма по какъв начин да приказваме за подобряването на националната сигурност, когато статутът на военните, тяхното възнаграждение и екипировка не са на равнище. Чест им прави, че макар заплащането и статута на военнослужещите, те не престават да са на пост ", разяснява още Таско Ерменков. Народният представител сподели още, че ръководещите неглижират всички свои решения от предходната година, свързани с изискванията, периодите и метода на заплащане за F-16. " Вместо 1,8 милиарда с Данък добавена стойност, сега ще създадем разход от 2,2 милиарда без Данък добавена стойност и мита. Вместо самолетите да бъдат тук през 2021 година, в този момент се приказва, че те ще дойдат през 2023 година ", изясни Ерменков.

Ген. Кольо Милев: Самолети не се купуват единствено, с цел да се демонстрират по парадите, а с цел да вземат участие в задачи

„ Самолети не се купуват единствено с цел да демонстрират по парадите, а с цел да вземат участие в задачи и въздушни боеве. Да не стане с F-16 като със Спартаните и Кугарите, за които плащаме и които все не летят, тъй като няма пари за поддръжка и поправки ". Това съобщи в пленарна зала националният представител от левицата ген. Кольо Милев. Той изясни, че по договорката за закупуването на самолетите F-16 са останали доста въпроси, на които държавното управление не дава отговор на българските жители - регистрирани ли са последици от закупуването на тази нова за нас технология, която ще изисква доста промени, за които малко се говори; какъв брой ще костват останалите ракети въздух-въздух; по кое време ще ги придобием; какъв брой ракети и муниции ще се купуват ежегодно; какъв брой ще коства и подмяната на инфраструктурата, която е наш ангажимент. „ Българската страна сътвори казус - дадохме мотив при последващи капиталови планове от нас да се желае да заплащаме цялата сума незабавно, а не разсрочено. Ще ни стигнат ли силите за всички планове? ", попита още той. По думите му Българска социалистическа партия е за рационализация на Българската войска, само че на всички типове въоръжени сили.

Николай Цонков към болшинството: Загробвате българската войска

„ Винаги сме защитавали българските военнослужещи и сме подкрепяли модернизацията на армията, тъй като тя е значима. Модернизацията на българската войска би трябвало да бъде и за трите типа въоръжени сили ", съобщи националният представител Николай Цонков. По думите му тази рационализация би трябвало да се прави по едно и също време. „ Управляващите и министър председателят персонално, „ мислейки за българската войска ", през 2009 година орязахте бюджета на МО с 400 млн. лева ", напомни той. Цонков бе безапелационен, че болшинството предлага такива условия за закупуването на новите изтребители, които да загробят българската войска. „ Бюджетът не може да поеме подобен разход - 3% от Брутният вътрешен продукт. Нали мислите за бъдещето, това ли е държавническото ви мислене? ", попита националният представител. Той попита още по какъв начин ръководещите пазят българския народен интерес, откакто непрекъснато погазват парламентаризма в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР