БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова.

...
БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова.
Коментари Харесай

Битката за София: Двама силни играчи в спор - Манолова и Фандъкова

БСП е длъжна да поддържа, драговолно или насилствено, Мая Манолова. Това сподели пред БНР политическият анализатор Огнян Минчев във връзка идните локални избори през есента и възможната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София.

По думите му, в случай че Столетницата издигне личен претендент за поста, това няма да се огледа с положително око от гласоподавателите на алените, тъй като това би означавало дърпане на електорат от Манолова.

"По-скоро чакам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, само че ще държи това в загадка до септември. Мая Манолова натрупа сериозен най-малко от обществено държание, от който ще и бъде мъчно да се върне обратно - да каже, че няма да се кандидатира, а в случай че го направи, ще загуби позиции ", разяснява още той.

Социологът Юрий Асланов се съгласи изцяло с мнението на Минчев, като добави, че борбата за София се обрисува да бъде забавна, тъй като има "неслаби играчи ".

"Най-логично е Българска социалистическа партия да поддържа Мая Манолова ", безапелационен е и той.

Според Минчев десните няма да поддържат Манолова на възможен балотаж в столицата, а ще призоват да се гласоподава по съвест.

"За десните ГЕРБ е най-значимият съперник ", заключи политологът, написа Днес.бг.

Относно изненадата - номинацията на арх. Борислав Игнатов от "Демократична България ", Минчев разяснява, че партията е мощна в София, само че единствено по себе си това няма да докара до триумф на изборите.

"Той самичък би трябвало да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, към този момент не се е осъществил политически, най-малко не познаваме негова политическа реализация в България и в София ", посочи специалистът.

Според него по-разумно е щяло да бъде напъните на десните в София са обединени към един претендент, а не да се разделят сред номинациите на "Спаси София " и на "Демократична България ".

Юрий Асланов пък е уверен, че "Демократична България “ няма капацитет да изведе своя претендент до балотаж в конкуренцията за столицата.

"Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или основни градове в страната, ще покаже политическо оттегляне и ще стимулира съперниците им да желаят бързи предварителни избори ", пък е мнението на Минчев за следствията от евентулни загуби на ГЕРБ в огромните градове.

Той разяснява и появилите се фотоси на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна.

По думите му за Валери Симеонов е доста значимо да се съобщи и да потвърди, че неговата партия има място във властта, защото Вътрешна македонска революционна организация желае да покаже, че е водещата партия в обединението "Обединени патриоти ".

"От тази позиция Симеонов може да беседва и с господин Цветанов, може да заема сериозна позиция по отношение на ГЕРБ ", посочи Огнян Минчев.

Асланов разяснява, че не вижда връзка на Движение за права и свободи с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов.

"Може би Движение за права и свободи няма да успее да възвърне въздействието си в общини, в които е имала въздействие преди. Очаква се обаче Движение за права и свободи да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават съображение да се чака това ", приключи социологът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР