БСП е диалогичната, стабилна и най-вече разумната сила, която предлага

...
БСП е диалогичната, стабилна и най-вече разумната сила, която предлага
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: БСП е разумната сила с разумни решения

" Българска социалистическа партия е диалогичната, постоянна и най-много рационалната мощ, която предлага рационални решения. Сега е пристигнало времето за тях ". Това съобщи по време на откриването на акцията на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев, лидер на листата на левицата в Пазарджик. По думите му още със сформирането на идващия парламент Българска социалистическа партия ще постави съответни решения на масата за превъзмогване на рецесията.

" Нас ни интересуват резултатите и политиките, с които да бъдат реализирани, в сравнение с методът за съставяне на държавно управление и съответните постове ", безапелационен бе социалистът. Той акцентира, че Българска социалистическа партия има стратегия, която е стъпила на „ Визия за България “ и тя съдържа съответни решения за първите 100 дни, които да решат проблемите на хората, както и средносрочни и дълготрайни ограничения, които стъпват на секторни политики и визията на левицата за промяна на стопанската система, тъй че българските жители да могат да водят заслужен живот.

Стойнев съобщи, че преди всичко в бързите ограничения се визира енергетиката, където царува безпорядък. " За нас е значимо да няма нито един дом, който има проблеми да се отоплява през зимата. Българска социалистическа партия предлага незабавна целева поддръжка за фамилии с ниски приходи в размер на 200 kWh, към 60 лева Целта е да се обзет към 300 000 енергийно небогати семейства, с цел да могат да преодолеят сложните месеци, които предстоят ", изясни социалистът. Той добави, че се планува и разсрочване на заплащането на сметките, и предложение да се понижи за една година Данък добавена стойност от 20 на 9% на енергоносителите, само че и на фактурите, които получават семействата и дребните компании за ток, газ и парно. " За нас е значимо държавните и общински заведения, които дават обществени услуги от публичен интерес - като детски градини, учебни заведения, обществени домове, държавни и общински лечебни заведения да имат целева поддръжка, която да компенсира разликата в цените, закрепени от КЕВР, по този начин и с пазарните ", сподели още лидерът на левицата в Пазарджик. Според него се залага преразпределение на свръхпечалбите на производителите и търговците на електрическа енергия сред семействата и бизнеса.

Драгомир Стойнев уточни, че съществена задача на Българска социалистическа партия, което желае от дълго време и бизнесът, ще бъде в първата седмица, когато се образува идващият парламент, да се изслуша Управителният съвет на Българската самостоятелна енергийна борса.

Стойнев акцентира, че задачата е те да дадат оферти, какво би трябвало да се промени. " За нас е значимо българският бизнес да може да подписва дълготрайни контракти с огромните производители на електрическа енергия. Затова би трябвало да се създадат промени от Народното събрание. Имаме подготвеност да сложим на масата оферти за тези промени още първата седмица ", добави той. Според него е значимо за тези 100 дни да приключим газовата връзка с Гърция. Социалистът напомни, че тя е почнала през 2013 година, когато е подписан и контракт с Азербайджан за доставка на 1 милиарда кубически метра газ. " Сега сме на финалната права и съгласно нашите наблюдения тази връзка може да бъде приключена за 100 дни, в случай че има предпочитание ", безапелационен бе той.

" Незабавно би трябвало да стартират процедурите за създаване на нови нуклеарни мощности. Не е обикновено да притежаваме нуклеарни реактори и да не подхващаме никакви дейности ", акцентира Драгомир Стойнев. По мнението му, в случай че желаеме да имаме сигурност в нашата електроенергийна система, построяването на нови нуклеарни мощности би трябвало да бъде приоритет. По думите му Комисията за отбрана на конкуренция дружно с КЕВР би трябвало да следи да няма картелни съглашения в търговията на електрическа енергия и на природен газ, за каквито има подозрения.

" В България годишно от продажба на квоти и на излъчвания имаме 1,6-1,7 милиарда лева С една част от тези средства може да създадем фонд за обществена поддръжка. Като начало могат да бъдат заделени 400 млн. лева за бедстващи и страдащи фамилии, и да се подкрепи енергийният преход ", сподели Стойнев. Според него би трябвало да се изработят териториални проекти за опазване на заетостта във въглищните райони. " Правителството на ГЕРБ даде на една консултантска компания, която е трябвало да изготви за трите региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, териториални проекти за обективен преход. Сега има 2,4 милиарда лева заделени за тях. Истината е, че никой не работи по такива сюжети ", сподели още социалистът. Той изясни, че Българска социалистическа партия е подготвена със своята експертност да изготви тези проекти дружно с бизнеса и обществеността на локално равнище, дружно с кметовете и регионалните шефове. " Българска социалистическа партия желае действителен проект по години и хората да знаят какво ще се случва. Имаме потребност от бистрота ", безапелационен бе социалистът.

По отношение на Коронавирус рецесията Стойнев съобщи, че високата заболеваемост и смъртност също постановат незабавни ограничения. " За нас имунизирането е непринуден избор, само че би трябвало да има акция за насърчаването му ", разяснява той. По думите му е значимо персоналните лекари да бъдат доста по-активни в битката с разпространяването на вируса. Социалистът разгласи, че за първите 100 дни Българска социалистическа партия предлага ограничения за усилването на ролята им по наблюдаване и лекуване на Коронавирус - 19. Като значимо Стойнев уточни и преразглеждането на финансирането на лечебните заведения в труднодостъпните региони. " Трябва да се направи разбор на високата смъртност, да се схванат аргументите за нея ", добави той. По думите му анализът би трябвало да бъде по обитаеми места, обществен статус, учебен ценз, обезпеченост от страна на лекари и инсталация.

По отношение на обществените неравенства Стойнев съобщи, че при рецесия като сегашната те ще се задълбочат. " Предлагаме съответни ограничения против растящата беднотия и демографската рецесия в нашето общество ", съобщи той и разясни - въвеждане на фамилно подоходно облагане - понижаване на данъчната основа с 550 лева за всяко дете на единия работещ родител; 6 500 лева еднократна помощ за второ и трето дете, при изискване, обаче, че единият родител е работил 24 месеца преди това; безвъзмездни медикаменти за децата до 14-годишна възраст; понижаване на Данък добавена стойност на 9% за главните храни в дребната потребителска кошница - самун, мляко, яйца, месо; трудещите се до 25 години да не заплащат Данък общ приход. По думите му Българска социалистическа партия ще продължава да търси парламентарен консенсус и за преизчисляване на пенсиите по отношение на осигурителния приход за 2018 година " Според нас всички тези ограничения могат да залегнат в Бюджета за 2022 година тъй че хората да усетят помощ от страната неотложно ", безапелационен бе Драгомир Стойнев.

Драгомир Стойнев акцентира, че дребния бизнес е в тежко състояние. Според него би трябвало да продължат директните помощи с Грантовите схеми, каквато е и европейската процедура. " Има закъснение в Министерство на стопанската система за безвъзмездната по утвърдени планове за дребния и междинния бизнес, които в случай че се реализира единодушие до края на годината ще бъдат изплатени. Ще ускорим и процеса на договаряне по процедурата за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева, тъй като забавянето там е голямо ", изясни той. По думите му е неотложно да се завърши Споразумението за партньорство и оперативните стратегии към него, с цел да може бизнесът да е подготвен и да знае какво го чака през идващия програмен интервал. " Това може да стане бързо и за едно държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия това е мярка, която може да бъде осъществена ", сподели социалистът.

На последно, само че не и по значение място Стойнев съобщи, че Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия е иниатор на предложение за промени в закона за Данък добавена стойност да се усили прагът за регистрация от 50 000 на 100 000 лева Според него това ще подкрепи дребните компании и ще понижи бюрократичната тежест върху тях.

" Крайно време е българските жители да усетят, че има политическа мощ, която схваща техните проблеми и предлага рационални решения ", заключи Драгомир Стойнев.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР