БСП е част от правителство, което солидарно с цяла Европа

...
БСП е част от правителство, което солидарно с цяла Европа
Коментари Харесай

Просто пропада. Как БСП губи в борбата си за патриотично-консервативния вот

БСП е част от държавно управление, което солидарно с цяла Европа поддържа нападнатата от Русия Украйна. В същото време доста от гласоподавателите на партията са на страната на Путин. Тази разкрачена позиция не дава обещание положителни дни за Българска социалистическа партия.

На една фотография театралничи измежду усмихнати деца в национални носии, на друга се здрависва с членове и симпатизанти. На всичките непроменяемо държи букети цветя - червени рози, бели рози, тук-таме зелени листа.

Сред такава празнична патриотична символика лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова означи в Кърджали 1 май, Международния ден на труда. Тържествата се организираха на фона на няколко неналичия - неналичието на обичайното за деня шествие на партията в София и неналичието на самата партийна лидерка в столицата.

През последните месеци измежду редиците на социалистите липсва и успокоение, а самата Нинова наподобява като че ли е заела отбранителна позиция. От една страна тя беше атакувана от вътрешната страна - президентът Румен Радев изиска тя да изясни "на левите хора " дали България изнася оръжие за Украйна, а от друга, по-нови играчи като "Възраждане " и "Български напредък " на Стефан Янев заплашват да отхапят и последните елементи от консервативния, националистически надъхан електорат на социалистите.

Страхува ли се освен това състояние Българска социалистическа партия от конкуренция в патриотичната ниша? Къде ще се нарежда новата партия на Стефан Янев? И има ли място в България за още шовинизъм, оцветен в алено?

Според наблюдаващите страхът в редиците на Българска социалистическа партия е доста сериозен, а партията е огромният губещ измежду проруските обединения от началото на войната. В идващите редове събрахме мненията на откривателите Димитър Ганев и Евгений Дайнов.
"Има доста сериозен боязън "
Традиционно всяка година Българска социалистическа партия провежда шествие в София по случай Деня на труда, на което постоянно участва и водачът на партията. През 2020 и 2021 година традицията беше нарушена за първи път поради пандемията от COVID-19.

Вместо празничното шествие както предходната, по този начин и тази година от Българска социалистическа партия проведоха единствено митинг-концерт в Борисовата градина. Председателката на партията Корнелия Нинова обаче отсъстваше от концерта в неделя, а вместо това посети тържествата, проведени от локалните структури в Кърджали.

Решението да не се провежда шествие и тази година е явен знак за намаляващата поддръжка за социалистите, разясниха и двамата политически наблюдаващи, с които Свободна Европа беседва.

Според социолога Димитър Ганев от организация "Тренд " повода за решението е напълно стратегическа - от партията не са могли да активизират задоволително симпатизанти.

"Преди са събирали по 2000-3000 души, а в този момент нямаше да могат да съберат задоволително хора и това щеше да наподобява доста тежко ", счита Ганев.

"Разбрали са, че колкото и рейсове да обезпечат, няма да са повече от 300 индивида. Защото и социалистически мислещите хора не виждат себе си в Българска социалистическа партия ", споделя и политологът Евгений Дайнов .

Двамата са съгласни, че загубата на поддръжка за социалистите е забележима, а в това състояние на Българска социалистическа партия не ѝ остава друго, с изключение на да заеме отбранителна позиция.

По думите на Ганев вътре в Българска социалистическа партия има "много сериозен боязън ", а аргументите за него са няколко. Първата от тях е непрекъснатият ѝ низходящ тренд на изборите през 2021 година На вота през април предходната година социалистите получиха 15,01%, през юли - 13,39%, а през ноември - 10,21% от гласовете.

"И това в случай, че тогава имахме "Възраждане " в границите на 5% ", отбелязва Ганев. Според най-новото на организация "Тренд " партията на Костадин Костадинов към този момент би получила 9,3% от вота.

За съпоставяне съгласно същото проучване поддръжката за Българска социалистическа партия е спаднала от 11,3% през февруари до 10,5% през април.
"Войната внесе ново разделяне "
Другата съществена причина за отбранителното държание на партията е засилената конкуренция в личното ѝ поле. В последно време тя е обвързвана на първо място с позицията на България във връзка с войната на Русия против Украйна.

Миналата седмица президентът Румен Радев нападна непосредствено Корнелия Нинова, като сподели, че недоумява по какъв начин тя като министър на стопанската система "ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор ".

Нинова се отбрани, като упрекна Радев, че неговото служебно държавно управление е подписало договорите за експорт на оръжие, които се извършват сега. Както Радев, по този начин и Нинова се оповестиха срещу даването на военна помощ за Украйна. Те настояват, че във войната, което не е правилно.

В последна сметка обаче в сряда Българска социалистическа партия на "военнотехническа помощ " на Киев. Обратът в позицията на левицата стана вероятен, откакто украинският дипломат в София Виталий Москаленко внесе в Народното събрание писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски . В него настояването за даване на оръжия отсъстваше.

Така с гласовете на Българска социалистическа партия беше признато предлагането на "Продължаваме смяната " България да обезпечи на Украйна "военнотехническа помощ ", включваща ремонт на военна техника, само че не и изпращане на муниции и оръжия.
"Българският напредък " на Янев и опасността за Българска социалистическа партия
Бившият министър на защитата Стефан Янев и водачът на "Възраждане " Костадин Костадинов обаче не престават да повтарят подвеждащата теза, че в случай че България помогне с оръжия или боеприса на Украйна, това ще я въвлече във войната.

Според Димитър Ганев точно новата групировка, съставлява главната опасност за националистическия електорат на Българска социалистическа партия. Затова и отбранителната позиция на Нинова е напълно естествена.

"Много хора считат, че Румен Радев и Стефан Янев са едно и също нещо. А то не е ", показва социологът. "Част от електората на Българска социалистическа партия просто ще привидят своя законен представител в лицето на Янев, тъй като си харесват Румен Радев, Радев си е от тяхната партия, Янев си е от тяхната партия. "
"Българският напредък " и опасността за "Възраждане "
По думите му е прекомерно рано да се предвижда евентуалната поддръжка за новата групировка на някогашния министър. Лицата в нея към момента не са ясни, само че това, което се знае, е, че бъдещата партия ще изповядва "национален консерватизъм ".

"Това значи фокусиране върху националната страна България, върху българската еднаквост в комплицирания световен свят, в който значително актуалните процеси подкопават устоите на националната страна. Всъщност ние призоваваме да се върнем към изконните обичайни полезности, към нашата национална еднаквост, към българската национална страна като пиедестал ", сподели Янев в изявление за в. "Труд ".

Неговият "Български напредък " обаче няма да вземе единствено от евентуалната поддръжка на Българска социалистическа партия, само че и от тази за "Възраждане ". По думите на Ганев точно Янев ще спре растежа на "Възраждане ". Според социолога партията на Костадин Костадинов е имала капацитет да пораства още нагоре, привличайки по-умерени детайли, само че в този момент те ще бъдат отцепени от Янев.

"Стефан Янев може да се подпре в това [националистическо-консервативно]пространство и в случай че от тези 10%, които споделят, че ще гласоподават за Костадинов, не всички са радикални, то някаква част от тях може да отидат да гласоподават за Янев ", разяснява Ганев.

Самият Костадинов към този момент неколкократно насочи към Стефан Янев, че бъдещата му партия е "американски план " и "марионетка ", която цели единствено да имитира "граждански антинатовски митинги ". Антинатовските позиции са главен детайл точно в реториката на Костадинов и "Възраждане ".

Неясна остава ролята на новата групировка на Мая Манолова "Изправи се България " и дали тя също ще отдели нови елементи от поддръжката за Българска социалистическа партия. Досега Манолова събираше към 2% от гласовете. Фокусът на новата ѝ групировка се чака да е обществената проблематика и "не е несъмнено дали тя ще се впише в патриотичния бранш ", споделя Ганев.
"Социалнооцветен фашизъм "
Според политолога Евгений Дайнов обаче е значимо да се обърне внимание и на аргументите за атрактивността на консервативната политическа ниша в България.

"Ние знаем, че в Източна Европа със слаби демократични позиции има непрекъснато изкушени от шовинизъм, авторитаризъм, подобен обагрен в обществени багри ", споделя той.

"БСП първи потеглиха. Корнелия Нинова първа потегли да прави някакъв социалнооцветен фашизъм от орбански вид. "

Според него поради тази очевидна конкуренция в патриотично-консервативния бранш в близкото бъдеще ще продължим да сме очевидци на два вида говорене.

"Едното е такова гузно и отбранително, което по-умните хора в Българска социалистическа партия ще го вършат, тъй като те доста добре знаят, че Путин е страшилище. Новите обаче, плюс президента Радев, защото ще желаят да привлекат внимание, ще крякат като настъпени бръмбари и ще компенсират отбранителния и виновен звук на Българска социалистическа партия ", споделя Дайнов.

Според политолога неизбежният резултат от това държание на Българска социалистическа партия е, че партията "просто пропада сред толкоз доста столове по едно и също време ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР