БСП, ДПС и партиите на протеста застават зад идеята за

...
БСП, ДПС и партиите на протеста застават зад идеята за
Коментари Харесай

Слави най-желан, дали се дърпа?

Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и партиите на митинга застават зад концепцията за кабинет на “Има подобен народ”
Може и да няма гласоподаване на държавно управление на ГЕРБ

Готови са дадат знакова поддръжка

Всички партии желаят Слави Трифонов да направи кабинет. При това откровено. Едни партии слагат условия, други го желаят безусловно. Шоуменът, водач на “Има подобен народ” и сценаристите му депутати мълчат и не споделят дали ще създадат опит за сформиране на кабинет при приемане на изследователски мандат.

Това демонстрираха консултациите на парламентарните групи при президента Румен Радев за сформиране на държавно управление.

“Не мога да съм проектант на бъдеща коалиция и ръководство, нямам такива пълномощия по Конституция и не желая по никакъв метод да замесвам президентската институция в този развой.” Това разгласи президентът Румен Радев при започване на консултациите. Държавният глава акцентира, че не бърза със съставянето на длъжностен кабинет.

“Ние сме подготвени и за съпротива, и за ръководство, и за служебно държавно управление. Готови сме и за предварителни парламентарни избори”, акцентира шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Именно с тяхната група, която е най-голямата в Народното събрание започнаха консултациите.

“При всички случаи ще вземем мандата и до дни ще стане явен съставът на нашия кабинет”, сподели номинираният от ГЕРБ за министър председател Даниел Митов. “Предстоят диалози, ще преценим дали да внесем предлагането за ново държавно управление в Народното събрание”, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той разгласи, че в случай че се наложи биха дали знакова поддръжка за държавно управление, образувано от “Има подобен народ”.

Втори при президента влязоха представителите на “Има подобен народ”, само че от думите им не се разбра имат ли желание да вършат държавно управление или ще върнат мандата незабавно. Тошко Йорданов повтори, че няма да вършат държавно управление с партиите на статуквото.

“Не изключвам хипотезата за трети мандат”, съобщи президентът при започване на разговоря с представителите на Българска социалистическа партия. Думите му бяха изтълкувани от политиците като знак, че Слави Трифонов се дърпа и не желае да прави държавно управление. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори, че в случай че получат третия мандат ще решат какво да вършат с него. Нинова сподели, че Българска социалистическа партия биха подкрепили кабинет на “Има подобен народ”.

“ДПС няма да поддържа партии, които изгубиха гласове на последните избори (такива са ГЕРБ и БСП)”. Това разгласи по време на консултация на “Дондуков” 2 ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той още веднъж съобщи подготвеност да дадат рамо на държавно управление на трите нови партии в Народното събрание, само че сложи следните условия: битка с Коронавирус рецесията и по-специално социално-икономическите ограничения и процеса на имунизация, ефикасното използване на проекта за възобновяване и резистентност, както и ускореното икономическо развиване на България.

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов изясни, че с 27 депутати няма по какъв начин да прави държавно управление. Според него хубавичко основа, върху която би трябвало да се разсъждава за ръководство, е мандатът на втората политическа групировка.

“Бихме подкрепили кабинет с присъединяване на партиите на митинга - Има Такъв Народ и ДБ”, разгласи Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” след края на консултацията при Радев.

Нови избори може да има още в края на юни
ГЕРБ може и да върне мандата
Президентът връчва първия мандат още на следващия ден

Президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат още на следващия ден. Кандидатът за министър председател на ГЕРБ е някогашният външен министър Даниел Митов.

Съставът на оферти Министерски съвет би трябвало да бъде върнат на “Дондуков” 2 до седем дни, а след това следва гласоподаване на проектокабинета в Народното събрание. Според досегашните изказвания на показаните в Народното събрание обединения за нов кабинет на ГЕРБ липсва поддръжка. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя разгласи, че няма да бавят мандата. След консултациите при президента бе изработен намек, че проектокабинетът на ГЕРБ може и да не бъде гласуван в пленарна зала, в случай че няма поддръжка. През 2013 година Бойко Борисов върна изследователски мандат, откакто разгласи имената на номинираните за министри.

Няма период за връчване на втория мандат. Възможно е той да бъде връчен на втората по величина ПГ - “Има подобен народ” още в края на седмицата, или при започване на идната.

Мандатът би трябвало да бъде признат от претендент за министър председател на “Има подобен народ” - даже и по-късно да не бъде съставяно държавно управление, Слави Трифонов, като партиен водач би трябвало да уточни министър-председател. Той също ще има седем дни да върне на “Дондуков” 2 план за конструкция и състав на Министерския съвет или мандата няма да бъде изпълнен. Възможно е проучвателният мандат изобщо да не бъде признат.

Ако и вторият мандат е несполучлив, президентът преценя на коя политическа мощ да връчи трети. Изборът може да е сред Българска социалистическа партия и “Изправи се! Мутри вън!”. Демократична България незабавно след изборите стартира да се самопредлага. Едва ли обаче би могла и третата мощ да осъществя мандат. Това значи, че до 13 май новият парламент може да завърши.

Ако и третият мандат е несполучлив, президентът назначава длъжностен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Новите избори могат да са сред края на юни и средата на юли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР