БСП държи на споразумение с ИТН, в което да присъстват

...
БСП държи на споразумение с ИТН, в което да присъстват
Коментари Харесай

БСП държи на споразумение с ИТН

БСП държи на съглашение с Има Такъв Народ, в което да участват целите на левицата. Това стана ясно след срещата на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, на което " ИТН " показа своя втори проектокабинет. 

" Днес извървяхме втората крачка от тези четири, които ние си бяхме поставили като проект. Първата беше по политиките в работните групи, с цел да уточним общите политики, които ни събират. Втората беше да разберем състава на Министерски съвет авансово. Третата стъпка е да намерим формата за поддръжка - съглашение ли е, какво е, само че да намерим подобаваща форма за обществена поддръжка. Този въпрос остана с сътрудниците от Има Такъв Народ да продължим да прецизираме на следващия ден и вдругиден. И четвъртото е на следващия ден в 14 часа ние привикваме Националния съвет на Българска социалистическа партия, с цел да вземем дефинитивно решение ", изясни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Тя отхвърли да разяснява състава на проектокабинета на Има Такъв Народ, чиито имена са научили по време на срещата. 

Относно съглашението, за което Българска социалистическа партия настояваше, Нинова съобщи: " Това е нашата трета стъпка или изискване към Има Такъв Народ, когато започнахме договарянията - да има някакъв тип политическо съглашение. Те одобриха да беседваме по този въпрос и остава на следващия ден и вдругиден да уточним какво тъкмо ще бъде и какво ще съдържа. Ние предлагаме и държим в тази форма да участват целите на Българска социалистическа партия ". 

В диалозите през днешния ден не бяха поканени ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. В предходните диалози, които бяха водени, от Българска социалистическа партия желаеха съглашение с партията на Слави Трифонов, което да подсигурява, че контрактуваните политики ще се следват. По-рано денем Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да поддържат кабинет с мандата на " ИТН " и и ще гласоподават " срещу " в Народното събрание.

Припомняме, че в петък президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление с претендента за министър председател на Има Такъв Народ Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата, а през вчерашния ден от Президентството обявиха, че конституционната процедура е спазена. 

По Конституция първият изследователски мандат се поставя на първата политическа мощ в новия парламент, в тази ситуация партия „ ИТН “, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ, която е обединението ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на президента. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и насрочването на предварителни парламентарни избори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР