БСП беше не просто един от участниците в протестите миналото

...
БСП беше не просто един от участниците в протестите миналото
Коментари Харесай

Димитър Данчев: БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство, само ако има ясни приоритети и политики

БСП беше не просто един от участниците в митингите предишното лято, а и една от партиите, която най-явно отстояваше настояванията на хората, които излязоха да стачкуват, включително и вътре в Народното събрание. Ние казахме, че въпросът за отстраняването на основния прокурор е обвързван с една по-голяма, цялостна промяна на правосъдната система и направихме нашите оферти за такава промяна. Не просто частични ограничения като унищожаване на Специализирания съд и прокуратура, само че и проверка на актовете на основния прокурор, опцията да се преглеждат актовете му, да има надзор върху тях.

" В тези митинги Българска социалистическа партия имаше основна роля и ние продължаваме нашата систематична и поредна политика. Затова и не одобряваме обвиняванията, че сме партия на статуквото, а другите новите партии са партиите на митинга. “ Това съобщи депутатът от “БСП за България “ Димитър Данчев в ефира на Дарик радио.

В предаването “Седмицата на Дарик “ той съобщи, че по тематиката с отстраняването на основния прокурор ще има съществени разграничителни линии в 46-то Народно събрание. „ Тази тематика сложи началото на края на ръководството на ГЕРБ и тя не може да бъде подценена и извадена отвън скоба, както Има Такъв Народ сега се пробват да създадат. Съдебната промяна е ключът към определяне на същинската народна власт у нас “, безапелационен бе той.

Димитър Данчев разгласи, че Националният съвет на партията ще заседава на 25-и юли, когато с изключение на разбор на резултатите на Българска социалистическа партия, ще бъде сложена и тематиката за бъдещето.

„ Ако третият мандат ни бъде връчен от президента ще стартираме открити и транспарантни диалози с други партии. Ще сложим националните цели на масата и ще се опитаме към тях да съберем болшинство и да представим кабинет. “ Социалистът добави, че сега страната има в действителност нужда от сформиране на работещо държавно управление, а на престоящия Народно събрание ще предложат съответни стъпки за излизане от обстановката, в която се намира левицата сега.

„ Ние считаме, че да се върви на нови избори е голямо тестване за българската страна и за жителите. Нужни са незабавни ограничения в редица браншове – опазване на здравето, обществената сфера, образованието. Ако получим третия мандат ще се опитаме да подсигуряваме сигурност на хората и да сложим един нов разговор в Народното събрание, тъй като при Има Такъв Народ този разговор е изключен от опцията за намиране на политическо решение “, сподели още Данчев.

Той напомни, че въпреки и в съпротива през последните 4 години, левицата постоянно е проявявала държавническо държание като е подкрепяла редица общонационални дела. „ В политиката би трябвало да има по-широко мислене, отвън дясно-партийния интерес “, добави социалистът.

„ В тази предизборна акция Българска социалистическа партия заложи главно на политиките, свързани с нашата идеология – обществените политики, политиките, свързани с младежите, с промяната в системата на опазването на здравето и образованието, с ограниченията за подкрепяне на икономическото възобновяване в страната и на дребните и междинни български производители “, сподели Димитър Данчев като добави: „ Българска социалистическа партия сподели, че не е задоволително ГЕРБ да бъде отстранена от ръководството, само че и предлагахме съответни политики за ръководство на страната и за след свалянето им от власт. Сега виждаме, че огромната рецесия в българската политика, е че “Има подобен народ “, “Демократична България “ и “Изправи се! Мутри, вън “ нямат подобен явен проект за ръководството на страната. “

По думите му сега България се нуждае от единодушие в Народното събрание и обединяване към политически цели: „ Сега е време за държавническо мислене и ние, от Българска социалистическа партия, сме посочили неведнъж, че имаме такова мислене, имаме и готови хора, които да осъществят държавнически политики. “

Цялостна оценка за работата на служебния кабинет левицата ще даде, когато завърши неговата активност. „ Със сигурност има неща, които започнаха да се вършат в границите на служебното държавно управление, и които заслужават висока оценка. Вероятно има и други, които не получиха задоволително бързо развиване. “ По думите му сега служебният кабинет търпи рецензии във връзка с забавеното внасяне на Плана за възобновяване и развиване.

Данчев съобщи, че Българска социалистическа партия ще даде своята поддръжка за сформиране на държавно управление, единствено в случай че има ясни цели и политики. „ Това, което видяхме на конференцията на Има Такъв Народ беше проява на липса на каквато и да е подготвеност и отвращение за диалози. “Има подобен народ “ избира метода на слагане на ултиматуми и всички бяхме сложени пред приключен факт. С такова държание, обаче, Слави и партията му рискуват да попаднат според от задкулисието. Всички ограничения и целите, които желаят да осъществят, би трябвало да бъдат облечени в законите, това е допустимо само със подмолни сделки в Народното събрание. “

Социалистът напомни позицията на Българска социалистическа партия, че няма да поддържат приватизацията на ББР, както и концесионирането на автомагистралите, и съобщи, че предложенията на “Има подобен народ “ не си костват да бъдат подкрепени.

„ Подходът, който избра господин Трифонов не се разграничава доста от модела на ръководство на господин Борисов – модел, в който се вижда неуважението на институциите, неспазването на демократичните правила, пренебрежение към политическия разговор и въобще неналичието на предпочитание за търсене на национално единодушие по значими за България въпроси “, разяснява още Димитър Данчев.

Във връзка с концепцията за огромното ляво обединяване той съобщи, че в политиката не постоянно 1+1 прави 2: „ През годините Българска социалистическа партия търпеше китики, че единствено ни напущат нови хора, че вършат нови обединения, и че като най-голямата лява партия в България да сплотяваме лявомислещите хора. Този път показахме една висока съдружна политика, като успяхме да обединим доста от тези дребни леви обединения, които другояче нямат късмет да получат посланичество в огромната политика. За страдание в границите на предизборната акция, единствено за месец, това не съумя да бъде ясно разпознато от лявомислещите хора в България “, изясни социалистът.

На финала Димитър Данчев съобщи, че България има потребност от съвременна лява партия и Българска социалистическа партия може да бъде такава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР