Брюксел започва да удържа част от бюджетните плащания към Полша

...
Брюксел започва да удържа част от бюджетните плащания към Полша
Коментари Харесай

Брюксел ще задържи 15 млн. евро от плащанията към Полша

Брюксел стартира да удържа част от бюджетните заплащания към Полша поради отхвърли и да се съобрази с решение на Съда на Европейския съюз (ECJ). През септември висшият юридически орган осъди Варшава да заплаща по 500 000 евро дневно санкция за неспазване на решение за преустановяване на активността мината за лигнитни въглища „ Туров ” и електроцентралата към нея до границата с Чешката република.

Говорител на Европейската комисия заяви пред Euronews, че е изпратено съобщение до полското държавно управление. „ Комисията осведоми Полша, че ще продължи с прихващането на заплащанията за неустойки, дължими по дело C-121/21 Чехия против Полша за лигнитна мина „ Tуров ”. Те обгръщат интервала от 20 септември до 19 октомври 2021 година Комисията ще пристъпи към прихващането след 10 работни дни от тази нотификация ”, посочи той. 

Сумата, която Брюксел ще удържи възлиза на към 15 млн. евро. Правителството във Варшава реагира неотложно, че " ще употребява всички правни средства за обжалване ", потвърждавайки, че " няма правно или фактическо съображение " за наказването.

В края на февруари предходната година Чешката република подаде тъжба против Полша в Съда на Европейски Съюз с обвиняването, че разширявайки въглищна мина в граничните региони равнището на подпочвените води внезапно е спаднало. На 21 май 2021 година Съдът в Люксембург почете настояването и разпореди Варшава неотложно да затвори „ Туров “. Полша отхвърли да извърши решението, което дефинира като „ неприемлива интервенция в гарантирането на сигурността на републиката ”.

Миналата седмица двете страни се споразумяха, като кабинетът на Матеуш Моравецки даде обещание да заплати на Прага 45 млн. евро, в подмяна на отдръпването на желае от Съда на Европейски Съюз. Съгласно съглашението, подписано на 3 февруари 2022 година, 35 млн. евро ще бъдат употребявани за разбор и монторинг на положението на водите в засегнатия регион, а останалите 10 млн. евро ще бъдат под формата на директна помощ, платени от Полската държавна енергийна група PGE.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР