Брюксел задължава социалните мрежи да контролират рисковете, свързани с психичното

...
Брюксел задължава социалните мрежи да контролират рисковете, свързани с психичното
Коментари Харесай

ЕС с крути мерки срещу Тик Ток заради пристрастяващо съдържание и слаби мерки за защита на децата

Брюксел задължава обществените мрежи да управляват рисковете, свързани с психологичното здраве и правата на най-малките.

Имали ли сте възприятието, че обществените мрежи ви подслушват? Колко пъти сте си говорили с ваши близки за желанията ви да си купите нещо и то сега, в който отворите някое приложение на телефона си, да се появи в изскачащите реклами?

Ако сте имали сходни прекарвания, до момента в който сърфирате в мрежата, то вие и още стотици милиони консуматори като вас сте станали жертва на непозволено потребление на вашите данни от страна на онлайн платформите и приложенията, с които взаимодействате.

За да предотвратят тази груба интервенция в цифровото ни персонално пространство и да създадат пребиваването ни в цифровия свят по-безопасно, по-анонимно и по-сигурно, от Европейски Съюз вкараха през 2022 година така наречен Законодателен акт за цифровите услуги (ЗАЦУ). Той пази най-много малолетните и малолетните консуматори от рискови артикули и нелегално наличие, което може да се отрази на тяхното физическо и психическо здраве. Предлага помощ за справяне с кибертормоза и лимитира избрани типове маркетингови практики в границите на онлайн платформите, боравещи си с чувствителни данни. И не на последно място, дава поддръжка за оборване на модерираното наличие и опростява общите условия на уеб страниците и приложенията.

Мярката важи за страници, избрани от европейските законодатели като МГОПТ-и (Много огромни онлайн платформи и търсачки) с над 45 млн. дейни консуматори. В тази група влизат известни имена като “Фейсбук ”, “Ютюб ”, “Екс ” и “ТикТок ”, като те трябваше да стартират да трансформират настройките си според новоприетите разпоредби от 23 август 2023 година Изненадващо обаче предишния понеделник Европейската комисия (EK) стартира публично следствие против китайското приложение “ТикТок ”, обвинявайки го, че не съблюдава разпоредбите на ЗАЦУ и най-много, че се е провалило да отбрани персоналните данни на децата.

“Безопасността и благосъстоянието на онлайн потребителите в Европа са от решаващо значение. “ТикТок ” би трябвало да прегледа деликатно услугите, които предлага, и добре да осмисли рисковете, които те пораждат за своите консуматори — както млади, по този начин и остарели. Сега комисията ще организира задълбочено следствие ”, съобщи Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на “Европа, пригодена за цифровата епоха ”.

Според Европейска комисия съществуващите ограничения за намаляване на заплахите за дребните консуматори на китайското приложение, а точно инструментите за инспекция на възрастта, употребявани за попречване на достъпа на малолетни лица до неуместно

Също по този начин следствието се отнася и до подозрителни алгоритмични системи, които могат да подтикват поведенчески пристрастявания, които да породят така наречен резултат на заешката дупка у децата и възрастните консуматори на “ТикТок ”. Този резултат е изключително рисков, тъй като води до загуба на работливост и в краен случай до пренебрегване на ежедневните отговорности, което да докара до ерозиращи последствия за икономическия и обществения статус на обособения консуматор. Проверката ще прегледа и възможна липса на бистрота за откривателите и обществеността във връзка с рекламите в платформата.

Предприетите дейности са тест за новите пълномощия на Брюксел да управлява обществените мрежи според ЗАЦУ, който задължава платформите да се борят с дезинформацията и нездравословното наличие в своите услуги. Нарушенията могат да доведат до санкции в размер до 6 % от световните доходи на компанията.

Ако в последна сметка Европейска комисия успее да откри и потвърди съществуването на несъответствия в настройките на “ТикТок ”, те ще съставляват нарушавания на избрани точки от ЗАЦУ. За в този момент обаче виновност в реалност не е открита и дейностите на европейските управляващи са превантивна мярка.

През април предходната година ирландският орган за отбрана на данните наложи санкция на “ТикТок ” в размер на 345 млн. евро за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз за отбрана на данните при обработката на детски сметки в платформата. През същия месец английският комисар по информацията санкции компанията с 12,7 млн. паунда за нелегално култивиране на данни на деца на възраст под 13 години, които са били под минималната възраст за потребление на приложението.

“Платформата ни е пионер във функционалностите и настройките в онлайн отбраната на младежите и недопускането на лица под 13 години ”, разяснява тогава случая представител на китайската компания.

От влизането си в действие през април предходната година под юрисдикцията на ЗАЦУ бяха 22 онлайн услуги. От предходната събота насам законът е използван и за всички онлайн платформи, интернет снабдители и хостинг организации, в това число по-малки и национално лимитирани услуги.

Не е избран краен период за следствието. От Брюксел обявиха, че то зависи от няколко фактора, в това число сложността на случая и степента на подпомагане от страна на въпросното сдружение.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР