Брюксел. За мен е гордост като министър за Българското председателство

...
Брюксел. За мен е гордост като министър за Българското председателство
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова приветства хилядите участници в Голямото българско хоро в Брюксел

Брюксел. За мен е горделивост като министър за Българското председателство през днешния ден като част от нашия културен календар да представим българските обичаи, българската просвета и българския фолклор – нещо, с което можем и би трябвало да се гордеем. Това съобщи министър Лиляна Павлова в приветсвието си към събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, пристигнали в „ сърцето на Брюксел “, с цел да се заловен ръка за ръка на Голямото българско хоро на Гран плас в белгийската столица. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
За втора поредна година събитието се провежда от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе сложена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.
„ Вече 11 години като членове на Европейски Съюз добринасяме за културното разнообразие на Европа. Ние сме почтени европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем. На този декор виждаме и усещаме присъединяване на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Защото културата, традициите са това, което ни е свързвало в годините. Вярвам, че това ще способства Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което желаеме да изградим за тях “, сподели още министър Павлова на Гран Плас. Пред хилядите хора тя показа Гергана Станкова, съосновател на „ Шевица “ и един български гений, който сътвори дизайна на шаловете на Българското председателство. „ По доста автентичен метод Гергана вплете традицията – нашите шевици, с модерното и съвременото, и по този начин неповторимо сподели българското “, уточни министър Павлова.
Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала „ Балкан Трафик “, който се организира в Брюксел сега и е най-значимият конгрес за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да разпространява Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 година А малко по-късно денем се чака статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.
Министър Павлова особено благодари на будните, съпричастни към националната и европейска идея възпитаници, студенти и експерти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и отбор „ Търновска кралица “ от Велико Търново, както и на кукерите от Раковски, които през днешния ден придвижиха част от България в сърцето на Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР