Брюксел връща за пореден път българския Днес бе крайният срок

...
Брюксел връща за пореден път българския Днес бе крайният срок
Коментари Харесай

ЕК връща българския План за възстановяване за поредно доработване

Брюксел връща за следващ път българския Днес бе крайният период за отсроченото утвърждение на документа, само че вместо положителни вести Европейска комисия удостовери на въпрос на български публицисти, че е нужно следващо удължение на периода за доработването му.

" Продължаваме градивната си взаимна работа с българските управляващи и сме покрай завършването на оценката на българския План за възобновяване и резистентност. Службите на комисията и българските управляващи се споразумяха за в допълнение удължение с 1 месец (до 15 април) с ангажимента, че е в наш съвместен интерес оценката да бъде завършена допустимо най-скоро преди този момент ", споделиха от комисията.

Такова удължение е планувано в член 19, параграф 1, от Регламента за Механизма за възобновяване и резистентност. То ще даде в допълнение време за изясняване на всички оставащи въпроси, за продан на спомагателна информация и обезпечаване на цялостно сходство на проекта с правните условия, прибавиха от Брюксел. Това е четвъртата поредна едномесечна пролонгация, която Европейска комисия дава за утвърждение на проекта. Последната му редактирана от българските управляващи версия
Реформите не са задоволителни
Макар министър председателят Кирил Петков да увери на срещата на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ", че в идващите няколко седмици ръководителят на Европейска комисия ще дойде в България за подписването на проекта, се оказва, че разминаванията сред българските управляващи и комисията още има по няколко линии.
Реклама
На първо място е декарбонизацията. Войната в Украйна бе спомагателен тласък за Брюксел да понижи зависимостта си от Русия и да форсира зеления си преход. Правителството реши да се откаже от оферти от служебния кабинет план - за създаване на парогазова централа в комплекса " Марица-изток " и да заложи на батериите. Това решение се оказва незадоволително. Според източници на " Капитал " с изключение на декарбонизацията препъникамък се оказват ненапълно и проектите за цифровата съгласуваност и превозът, където има разлики.

Готовността на България или по-скоро неналичието на такава за минималния европейски приход, който е един от целите на френското председателство, и се чака да бъде признат дефинитивно доникъде на годината, също бави процеса.

Европейска комисия се ангажира да даде оценката си по последните промени на българското държавно управление в най-кратък период след предаването му, оповестиха още от Европейска комисия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР