Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва

...
Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България оказва практическа подкрепа на страните от Източното партньорство

Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Брюксел в среща на министрите на външните работи от Европейски Съюз и техните сътрудници от шестте страни от Източното партньорство (ИП) – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Това оповестиха еот пресцентъра на Министерството на въшншните работи . Инициативата на Европейски Съюз и шестте му източни сътрудници, която започва през 2009 година, отбелязва своята десета годишнина.
Дискусията в границите на работната сесия на министерската намира се концентрира върху постигнатия прогрес по използването на 20-те цели на Източно партньорство за 2020 година Обща бе оценката, че е маркиран добър прогрес в области като стопанска система, търговия, дребни и междинни предприятия, съгласуваност, определяне на близки и уеднаквени цени за роуминг, безвизови пътувания, енергийна успеваемост, контакти сред хората и обучение. В същото време са нужни още старания в области като господство на закона, положително ръководство, битка против корупцията, изборно законодателство, самостоятелни медии. Неравномерен е напредъкът по правата и свободите на гражданското общество.
„ През миналите 10 години нашият общ план – Източното партньорство – извървя дълъг път. Като дете, което се нуждае от помощта и поддръжката на родителите си, с цел да преодолява компликациите и да стане по-силно, нашето партньорство зависи от общите ни старания ”, съобщи министър Екатерина Захариева. „ С наближаването на 2020 година е значимо да се направи обзор на постигнатото до момента по двайсетте цели, които сме си сложили. Особено ценим напъните за реализиране на осезаеми резултати, които се отразяват директно върху живота на жителите на нашите страни ”, означи българският първи посланик.
Екатерина Захариева даде на практика образец за поддръжка, която България дава, посредством плана на българския Дипломатически институт по енергийна дипломация в Украйна, финансиран по линия на Българската помощ за съдействие за развиване и държавното управление на Съединени американски щати. Около 840 украински участници от 8 водещи университета в 6 града са се възползвали от плана през интервала 2017 – април 2019 година България също по този начин интензивно взе участие в осъществяването на разнообразни планове и дава финансова поддръжка под формата на публична помощ за развиване на Молдова, Грузия и Армения.
„ Признавайки постигнатия до момента прогрес, би трябвало да подчертаем, че са нужни по-нататъшни старания за реализиране на устойчиви резултати във всички предпочитани области до 2020 година ”, акцентира министър Захариева. Реформите би трябвало да бъдат консолидирани в основни сфери като самостоятелност и успеваемост на правосъдната система, битка с корупцията, свободата на медиите, правата на индивида, в това число правата на лицата, принадлежащи към национални и други малцинства.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР