Брюксел слага бариера пред опасността изкуственият интелект да размива границите

...
Брюксел слага бариера пред опасността изкуственият интелект да размива границите
Коментари Харесай

Предупредителен етикет ще маркира творбите на изкуствения интелект

Брюксел поставя преграда пред заплахата изкуственият разсъдък да размива границите сред обстоятелствата и измислиците. Днес  Еврокомисията за първи път изиска от фирмите да предложат етикет за идентифициране на текстовете и изображенията, генерирани от изкуствения разсъдък, с цел да се борят с дезинформацията.

Заместник-председателката на Еврокомисията Вера Юрова предложи през днешния ден фирмите непринудено да възприемат в етичния си кодекс предписание да предизвестяват, когато употребяват изкуствен интелект за генериране на текстове, фотоси или видео. По нейните думи е належащо обществените мрежи незабавно да стартират да слагат етикети на информации, основани от изкуствен интелект. Този разсъдък може да изправи обществата пред нови закани, изключително със основаване и разпространяване на дезинформация, разясни Юрова. Машините нямат независимост на словото, добави тя.

Вера Юрова, която дава отговор в Европейска комисия за полезностите и прозрачността, и Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, се срещнаха с представители на към 40 организации, които са се включили към Кодекса на практиките на Европейски Съюз против дезинформацията. Сред тях са Microsoft, Гугъл, Meta, TikTok, Twitch и по-малки компании - само че не и Twitter, който напусна кодекса.

" Ще желая от подписалите страни да основат специфична и обособена тематика в границите на кодекса ", която да се занимава с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, сподели Юрова. " Тя би трябвало да разпознават характерните опасности от дезинформация, подбудени от генериращия наличие изкуствен интелект, и да подхващат подобаващи ограничения за справяне с тях. "

Подписалите страни, които интегрират генеративен ИИ в своите услуги като Bingchat за Microsoft, Bard за Гугъл, следва да вградят нужните защитни ограничения, с цел да не могат тези услуги да бъдат употребявани от злонамерени участници за генериране на дезинформация, изясни Юрова. " Подписалите страни, които разполагат с услуги с капацитет да популяризират дезинформация, генерирана от ИИ, следва на собствен ред да вкарат технология за различаване на такова наличие и да слагат ясни етикети за предупреждаване на потребителите. "

Етикетите би трябвало да се ползват за всички материали, генерирани от изкуствен интелект, които могат да се употребяват за основаване на дезинформация, в това число текст, изображения, аудио и видео.

Засега те няма да бъдат наложителни, защото ще са част от доброволния кодекс на практиките. Комисията обаче обмисля да го включи в Закона за цифровите услуги (ЗЦУ). Задълженията за етикетиране на наличие с изкуствен интелект също могат да бъдат включени в Закона за изкуствения разсъдък по време на договарянията сред страните от Европейски Съюз, Европарламента и Еврокомисията.

 

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР