Брюксел реши да отложи въвеждането на най-строгия екостикер за автомобилите -

...
Брюксел реши да отложи въвеждането на най-строгия екостикер за автомобилите -
Коментари Харесай

Брюксел отлага въвеждането на най-строгия екостандарт

Брюксел реши да отсрочи въвеждането на най-строгия екостикер за автомобилите - Евро 7. Новият стандарт за нездравословните излъчвания в Европейски Съюз въпреки всичко ще влезе в действие, само че чак през 2030 година, а не както беше планувано - през 2026-а, предават световните агенции. 

Причината: малко повече въздух за автомобилните производители, които ще могат още известно време да създават сегашните си коли с ДВГ, без да се постанова да вършат големи вложения, които надлежно покачват цената им.

Производителите на коли от известно време се оплакват, че са изцяло пренебрегнати от Транспортната комисия на Европейски Съюз при договарянията за въвеждане нови стандарти за нездравословни излъчвания. Те акцентират, че вложенията, които би трябвало да създадат за адаптиране на моторите с вътрешно горене към новите екологични стандарти и насилственото налагане на всеобщото въвеждане на електрическите автомобили с дейното присъединяване на Китай,

могат да бъдат разрушителни за световната автомобилната промишленост.

В последна сметка Европейската комисия се убеди, че нейните рестриктивни политика се отразяват главно на жителите в Европейски Съюз, а задачите за нездравословни излъчвания не са толкоз елементарно постижими, колкото наподобява. И в случай че в края на 2023 година беше решено новият стандарт Евро 7 да влезе в действие през 2026 година, в този момент Европейският парламент, който има последната дума, направи голяма стъпка, като отсрочи влизането в действие на новите регулации за 2030-а година.

Защо решението за отсрочване е основно за огромните производители

Решението е от основно значение за огромните производители, защото те ще могат да пускат на пазара леки транспортни средства с Евро 6 до 1 юли 2030 година, а камиони и рейсове до 1 юли 2031 година То избавя главно колите от ниските сегменти, които щяха да изчезнат, защото преработката на техните мотори, с цел да дават отговор на Евро 7,

изисква големи вложения, което ще докара до нарастване на цената им.

Пример за това е Volkswagen Polo, който, по думите на шефа на немската компания Томас Шефер, е измежду застрашените от изгубване коли в Европейски Съюз. Преди време Шефер разгласи, че за Volkswagen е по-изгодно Polo да изчезне от пазара, в сравнение с цената му да бъде увеличена с 5000 евро, което ще го направи на практика непродаваем. Подобно е ситуацията с още два модела на VW Group - Skoda Fabia и Seat Ibiza.

Отлагането на приемането на Евро 7 може да докара и до други промени в проектите за цялостна електрификация.

Интересно изказване по тематиката направи и шефът на една от най-големите компании в света за произвеждане на аварийни елементи и съоръжение Bosch. Стефан Хартунг уточни, че сега в света се създават към 90 милиона нови автомобила годишно и макар, че продажбите на електрически коли се усилват, това ще бъде на талази.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР