Брюксел проправи пътя за тежки финансови санкции срещу Meta, като

...
Брюксел проправи пътя за тежки финансови санкции срещу Meta, като
Коментари Харесай

ЕК си постла да глоби Meta с 12 млрд. евро

Брюксел проправи пътя за тежки финансови наказания против Meta, като постанови, че първенецът в региона на обществените мрежи не съблюдава разпоредбите за потребление на персонални данни в Европейски Съюз за целенасочена реклама.

Мета е задължена да желае единодушието на потребителите, преди да комбинира персонални данни от другите си услуги за задачите на рекламното профилиране, съобщи Агенция Франс Прес.

За да съблюдава това условие, американската група е предложила на потребителите на Facebook и Инстаграм заплатен абонамент, който им разрешава да избегнат насочването на реклами. От друга страна, в случай че желаят да запазят безплатната услуга, те би трябвало да се съгласят да предадат данните си.

„ Мета принуди милиони консуматори в Европейски Съюз да създадат избор: да платят или да се съгласят. Според предварителните ни констатации това е нарушаване " на Регламента за цифровите услуги (РЦУ), написа комисарят по цифровите технологии Тиери Бретон на X.

DMA, който влезе в действие напълно при започване на март, " има за цел да върне на европейските консуматори правото да вземат решения по отношение на своите данни ", акцентира той.

Комисията смята, че моделът на Мета не подхожда на регламента на Европейски Съюз, по-специално тъй като " не разрешава на потребителите да упражняват правото си на свободно единодушие за съчетание на персоналните им данни " сред другите платформи.

Това мнение, издадено след започването на следствието на 25 март, е второто обвиняване против дигитален колос по РЦУ - след обвиняванията, оповестени против Apple, чийто App Store съгласно изказванията нарушава европейските правила за конкуренция.

Сега Мета може да упражни правото си на отбрана, като получи достъп до преписката и отговори документално на предварителните изводи.

Ако те бъдат доказани, Комисията ще одобри дефинитивно решение за противоречие до края на март 2025 година

Тогава Мета може да бъде санкционирана с до 10 % от световния си оборот, който предходната година доближи към 125 милиарда евро: глоба, която може да надвиши 12 милиарда евро... в случай че групата на Марк Зукърбърг не съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз.

РЦУ, която разрешава да се подхващат по-бързи и решителни дейности против злоупотреби с конкуренцията от страна на цифровите колоси, беше въведена, с цел да отбрани появяването и растежа на започващите предприятия в Европа и да предложи на потребителите по-голям избор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР