Брюксел. Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако

...
Брюксел. Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако
Коментари Харесай

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

Брюксел. Представители на Европейска комисия ме увериха, че даже и в случай че в Екологичен потенциал връщането на камионите бъде признато, на триалозите Комисията няма да го поддържа – т.е. то ще отпадне. Това сподели министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на митинга на българските превозвачи, който се организира в Брюксел, съобщи специфичният делегат на Агенция „ Фокус “ .
„ Днес гласуването в Транспортната комисията на Екологичен потенциал, което предхожда това в Европейския парламент, се реализира следното - известният пакет „ Мобилност “ е формиран от няколко законодателния начинания, като в Народното събрание те бяха разграничени на три отчета – единият е обвързван с командироването, другият е обвързван със възбраната да се употребява седмичната отмора в кабината, трети е обвързван с връщането на камиона и с каботажа, само че това са три отчета, които са в един пакет. С напъните на представителите ни в Екологичен потенциал два от тези отчета не получиха нужните гласове – т.е. тези оферти не са признати и са отхвърлени “, съобщи Желязков.
Транспортният министър уточни, че това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. „ Към момента поради обстановката, която се е основала, която може да се каже, че е една от дребното невиждани обстановки на блокиране на законодателни оферти, обсъждани в своята целокупност, няма към момента решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че дано да изчакаме, с цел да забележим какви ще са идващите стъпки “, сподели още той.
Желязков уточни, че единственото предложение, което е било признато, е за връщането на камиона и за каботажа. „ Искам да напомня, че в общия метод, признат от Съвета на Европейски Съюз, тъкмо това предложение отпадна. Или другояче казано, изправени сме пред един парадокс – Съветът анулира връщането на камиона, а Комисията предлага на Народното събрание връщането на камиона. В диалог с представителите на Европейска комисия те ме увериха, че даже и в случай че в Екологичен потенциал това предложение бъде признато, на триалозите Комисията няма да го поддържа – т.е. и връщането на камиона ще отпадне “, съобщи транспортният министър. „ Независимо, че не сме напълнили този площад, вашият глас се чува в залата. И то се чува не от българските представители, а беше чут от нашия сътрудник от Полша. А господин Курумбашев беше облякъл жълтата жилетка “, сподели още Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР