Брюксел предложи Закон за критичните суровини в опит да си

...
Брюксел предложи Закон за критичните суровини в опит да си
Коментари Харесай

Европа най-накрая погледна към собствените си суровини. България може да помогне

Брюксел предложи Закон за сериозните първични материали в опит да си подсигурява ресурсна самостоятелност при растящо световно търсене. Предложението планува усилване на локалното произвеждане и диверсификация на доставките. Освен мед България има и други основни метали, само че създаването на нови залежи е под въпрос.
През 2011 година Европейската комисия разгласява първия си лист на суровините, които са сериозно значими за икономическото развиване на съюза, само че и чиито постоянни доставки са под въпрос. Дванадесет години по-късно Брюксел разбра, че би трябвало да ускори личния си рандеман, да понижи зависимостта си от импорт или в краен случай да диверсифицира доставчиците. Това е задачата на, който занапред ще би трябвало да бъде подсилен от Европейския парламент и страните членки в Съвета на Европейски Съюз, като и двете институции имат право да оферират промени.
Брюксел предложи Закон за сериозните първични материали в опит да си подсигурява ресурсна самостоятелност при растящо световно търсене. Предложението планува усилване на локалното произвеждане и диверсификация на доставките. Освен мед България има и други основни метали, само че създаването на нови залежи е под въпрос.
През 2011 година Европейската комисия разгласява първия си лист на суровините, които са сериозно значими за икономическото развиване на съюза,
Всичко за Вашата сватба
само че и чиито постоянни доставки са под въпрос. Дванадесет години по-късно Брюксел разбра, че би трябвало да ускори личния си рандеман, да понижи зависимостта си от импорт или в краен случай да диверсифицира доставчиците. Това е задачата на, който занапред ще би трябвало да бъде подсилен от Европейския парламент и страните членки в Съвета на Европейски Съюз, като и двете институции имат право да оферират промени.

Инициативата е много закъсняла и идва в миг, когато потребността от основни метали пораства в целия свят поради енергийния преход и развиването на цифровите технологии. В същото време доставките стават все по-проблемни поради политическата неустановеност.

Един от двата нови метала, които бяха включени през тази година в листата, е медта. А положителната вест е, че България е измежду най-големите производители в Европа, има и неразработени залежи. Публичната опозицията против отварянето на нови мини обаче и тромавите процедури евентуално ще продължат да бъдат спънка. Новите попълнения Европейският съюз предложи медта и никелът да бъдат класифицирани като първични материали от първостепенно значение в новия Закон за сериозните първични материали, който има за цел да подкрепи доставките им наред с други метали, които са от основно значение за енергийния преход.
Всичко за Вашата сватба
Това може да отвори вратата за ускорено издаване на разрешителни и финансиране на планове за рандеман, защото Европейски Съюз се стреми да усили вътрешното произвеждане и да понижи зависимостта от вноса.
Реклама
Медта, която е един от най-големите пазари на индустриални метали, не беше включена в последния лист на Европейски Съюз с сериозни първични материали, оповестен през 2020 година Разнообразните приложения на медта в производството, строителството и индустрията значат, че тя е необятно обсъждана като камбана за световната икономическа интензивност, само че възходящото ѝ потребление в електрическите автомобили и възобновимите енергийни източници подхранва опасенията за сериозен дефицит през идващите години.
Нарастващото потребление на медта в електрическите автомобили и възобновимите енергийни източници подхранва опасенията за сериозен дефицит през идващите години.
Производството ще би трябвало съвсем да се утрои до 2040 година, в случай че светът желае да реализира задачите за нулеви чисти въглеродни излъчвания, съобщи пред Bloomberg Гари Нагъл, основен изпълнителен шеф на огромната компания за рандеман на мед Glencore. Нарастващото търсене ще докара до повишение на цените на медта с към 15% до над 10 хиляди $ за звук и ще се задържи на тази стойност, планува той.

Пазарът на никел беше
Всичко за Вашата сватба
разтресен от невиждан скок на цените предходната година след нахлуването на Русия в Украйна, което заплаши да блокира доставките от Русия. В бъдеще светът ще става все по-зависим от доставките от Индонезия, където предлагането на основния метал за акумулатори се уголемява бързо.
Реклама
Други нови попълнения в листата на Европейски Съюз включват манган - различен основен метал за акумулатори, както и арсен - жизненоважна съставна част на високотехнологичните полупроводници. Медта и никелът също по този начин бяха включени в по-кратък лист на препоръчаните " стратегически " първични материали, които ще бъдат в центъра на вниманието на регулациите поради ролята им в прехода към зелена сила, аерокосмическата промишленост и защитата.

Минните компании упорстват на медта да бъде даден равносилен статут в Съединени американски щати и са получили поддръжка от високопоставени политически съдружници. Металът не беше включен в последния лист на сериозните минерали на Вашингтон, който беше оповестен предходната година, само че сенаторите приканват Белия дом да прескочи нормалния тригодишен развой на преразглеждане и да добави медта допустимо най-скоро.

Eurometaux - главната комерсиална асоциация на районната промишленост за цветни метали - съобщи, че други основни индустриални метали, в това число алуминий, сребро и цинк, също би
Всичко за Вашата сватба
трябвало да бъдат включени. Цели и действителности В допълнение към стимулирането на локалното произвеждане законът има за цел да усили преработване и да сътвори система за общи покупки, с цел да ускори комерсиалната мощ на купувачите при договаряне. Въпреки това Европейски Съюз не възнамерява да складира сериозни първични материали като част от ограниченията - отстъпвайки от предходно предложение - откакто някои огромни производители се опълчиха на този ход.

Европейски Съюз е определил и цели за рандеман и преправка. Според тях през 2030 година най-малко 10% от редките метали би трябвало да идват от европейски мини. Това значи, че 90% от тях към момента ще се добиват отвън Европейски Съюз, само че задачата е съобразена с наличните ресурси на Стария континент. Никоя страна обаче не би трябвало да доставя повече от 65% от всеки основен материал. В момента Китай господства на съвсем всички пазари на редкоземни метали, а също по този начин обезпечава множеството артикули, получени от тях, като да вземем за пример акумулатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg