Брюксел поиска от Варшава да предприеме поредица от стъпки за

...
Брюксел поиска от Варшава да предприеме поредица от стъпки за
Коментари Харесай

Брюксел и Полша отново ескалираха спора за върховенството на закона

Брюксел изиска от Варшава да предприеме поредност от стъпки за отменяне на измененията в правосъдната система, които възприема като недемократични Правителството няма да прави следващи стъпки за извършване на настояванията на Европейска комисия Въпреки твърдата реторика Варшава се нуждае от заплащанията от Европейски Съюз на фона на покачващата се инфлация и риска от икономическо закъснение
" Показахме оптимално благосклонност, само че отстъпките не доведоха до нищо. След като Европейската комисия (ЕК) не съблюдава отговорностите си към Полша, няма причина да изпълняваме нашите отговорности към Европейски Съюз ". Това декларира водачът на полската ръководеща партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински, който е де факто началник на страната, представен от Politico, във връзка продължаващия спор с Брюксел за върховенството на закона.

Качински разяснява, че държавното управление няма да прави следващи стъпки за извършване на настояванията на Европейска комисия, с цел да бъдат отблокирани 35 милиарда евро под формата на грантове и заеми от възстановителния фонд на Европейски Съюз. Той твърди, че Варшава е изпълнила своята част от сделката с Брюксел - т.е. да отстъпи от някои детайли на правосъдната промяна в Полша в подмяна на отпущането на евросредствата. Но по думите му съглашението е било нарушено от страна на Европейска комисия. Докато съгласно Брюксел полските дейности не са задоволителни.
Реклама
Въпреки твърдата реторика Варшава се нуждае от заплащанията от Европейски Съюз на фона на покачващата се инфлация и риска от икономическо закъснение. Електоратът на ПиС обаче не би останал удовлетворен от огромни отстъпки пред Брюксел и би могъл да накаже партията на парламентарните избори следващата година. Европейски Съюз към този момент е изплатил над 100 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност, само че отпущането на средствата за Полша и Унгария се забави поради проблема с върховенството на закона.
" Изваждаме всички оръжия в нашия боеприпас и стреляме "
Брюксел изиска от Варшава да предприеме поредност от стъпки за отменяне на измененията в правосъдната система, които възприема като недемократични, защото слагат съдиите под прецизен политически надзор. Полската промяна се преглежда като нарушение на стандартите на Европейски Съюз и след отменянето й Европейска комисия се ангажира да изплати средствата от възстановителния фонд. Миналия месец Народното събрание във Варшава прокара законодателство, което взема някои ограничения за осъществяването на тези цели. Но съгласно ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен тези дейности не са задоволителни.
Инфлацията в Полша през юли доближи 15.5%, а държавните финанси са подложени на все по-голям напън.
Освен пред липса на евросредства Полша е изправена и пред санкция от 1 млн. евро дневно, наложена от Съда на Европейски Съюз, тъй като не съблюдава правосъдно решение да разпусне противоречивата дисциплинарна камара за съдии в страната. Натрупаната сума към този момент е над 280 млн. евро. Качински обаче декларира, че държавното управление няма да подхваща повече дейности по въпроса. Той напомня на полските съдии, че преди всичко са виновни пред законите на страната и упреква Брюксел, че се пробва да въздейства върху върховенството на закона в Полша.
Реклама
" Една самостоятелна, стопански, обществено и военно мощна Варшава е спънка за тях ", твърди водачът на ПиС. Докато опозицията в страната отвърна, че сходни войнствени изявления и политики в последна сметка могат да доведат до Polexit, или овакантяване на Европейски Съюз от Полша.

Генералният секретар на ръководещата партия Кшищоф Соболевски даже стига по-далеч в конфронтационните мнения. " Ако Европейска комисия опита да ни притисне до стената, няма да имаме различен избор, с изключение на да извадим всички оръжия в нашия боеприпас и да стреляме ", споделя той, представен от Politico. По думите му Варшава ще отговори с налагане на несъгласие върху европейски начинания, с създаване на коалиция, която да смъкна Фон дер Лайен от поста и да изиска отдръпването на цялата Комисия, и с предприемането на законови дейности против Брюксел, с цел да си получи парите по възстановителния фонд.
Според опозицията сходни войнствени изявления и политики в последна сметка могат да доведат до Polexit. Полските ръководещи се окопават
Няма признаци, че едната от двете страни в разногласието е подготвена да отстъпи. Според Якуб Ярачевски от неправителствената организация Democracy Reporting International полското държавно управление се окопава и даже се приготвя, в случай че е належащо, да стартира да твърди, че въпросните евросредства в действителност не са нужни на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР