Брюксел подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, заяви еврокомисарят

...
Брюксел подкрепя изграждането на газоразпределен център в България, заяви еврокомисарят
Коментари Харесай

Брюксел подкрепя газоразпределитен център в България

Брюксел поддържа построяването на газоразпределен център в България, съобщи еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович по време на енергийна конференция в София, която е част от българското европредседателство. Темата бе разисквана и на среща с премиера Бойко Борисов. Продажбата на ЧЕЗ също бе част от диалозите сред двамата. Бъдещето на плана " Белене " бе разисквано на среща на еврокомисаря в българския парламент с депутати от енергийната комисия. По-късно през днешния ден Шевчович беседва и с президента Румен Радев.

Две тематики разискаха тази заран в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов и еврокомисарят Шевчович, а точно - енергийната съгласуваност на района, сигурността на доставките и построяването на газов хъб в България. Бойко Борисов подчертава върху значимостта за газовия хъб „ Балкан ", като част от политиката за консолидиране и развиване на свободен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът уточни, че посредством този план ще бъде обезпечена либерализацията на енергийните пазари и ще има налична сила за потребителите.

По-късно пред участниците в енергийния конгрес в София, Шевчович изясни, че България е предпочетена за газов център поради географското си състояние и инфраструктурата, с която разполага.
Марош Шевчович - европейски комисар по енергетика: " България има доста положително развиване на интерконекторни връзки както тези, които сега са построени, по този начин и тези, които са в развой на градеж. Идеята е да има доста мощна газова ликвидност в района. Това е мощно подкрепено от Европейска комисия и нашата цел е България да се трансформира от страна, която транзитира газ, в една страна, която търгува с газ "
Еврокомисарят напомни, че още по време на първата среща на групата за газова съгласуваност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка страна от района да има най-малко три източника за доставка на газ, с цел да се реализира диверсификация. Министърът на енергетиката съобщи че първата крачка към реализацията на плана към този момент е реалност.
Теменужка Петкова: " Днес следва да бъде подписан контракт с определения реализатор, за правене на предпроектното изследване за газоразпределителиня център на територията на България. "
Еврокомисарят разяснява и договорката с ЧЕЗ.
Марош Шевчович -европейски комисар по енергетика: " На срещата с премиера обсъдихме тази договорка и се съгласихме, че тя е сред две частни компании. Имам информация, че всички виновни органи в България, включително държавното управление и Народното събрание, правят нужните оценки и инспекции. Ние в Европейска комисия просто желаеме да знаем, че се съблюдават всички правила и закони на европейското законодателство ".
От " Инерком ", които участваха в енергийния конгрес, разясниха,че не е належащо мнение от европейски институции по договорката.
Милена Стоева- ръководител на борда на " Инерком ": " Не считаме, че Еврокомисията е належащо да се намесва в една чисто комерсиална договорка ".
От " Инерком " обявиха, че досега няма отвод от страна на банковите институции, с които те договарят да финансират договорката.
Веселин Захариев, финансов консултант на " Инерком " по договорката: " В момента се водят договаряния за съотношението, личен капитал- към ту банково финансиране. Преговорите се водят в един естествен звук, имайте поради, че шумът, който се подвига в последните седмици, не ни оказва помощ, а леко бави цялата задача. "
По-късно през днешния ден пред депутати от енергийната комисия в Народното събрание Шевчович съобщи, че Брюксел е податлив на диалози по плана " Белене ".

В ранният следобяд еврокомисарят се срещна и с президента Румен Радев. Двамата разискаха значимите за страната и района енергийни планове. Държавният глава заяви, че ще инициира полемика за разработване на национална енергийна тактика за идващите десетилетия. Той увери своя посетител, че България ще продължи да работи по основаването на ефикасен европейски енергиен съюз и след края на своето председателство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР