Брюксел планира да намали субсидиите си за най-големите земеделски производители

...
Брюксел планира да намали субсидиите си за най-големите земеделски производители
Коментари Харесай

Брюксел планира орязване с 6% на агросубсидиите след 2020 г.

Брюксел възнамерява да понижи дотациите си за най-големите аграрни производители в Европа след 2020 година като по този метод редуцира разноските за селско стопанство с 6%. Това оповестява изданието " Политико ", представено от " Дневник ". Изданието се базира на изявление на еврокомисаря по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер в Хановер.

На 2 май Европейска комисия би трябвало да разгласява предлагането си за многогодишната финансова рамка за идващия програмен интервал сред 2021 и 2027 година Според " Политико " обаче се чака в нея да бъде заложено орязване на разноските за земеделие, които годишно са за 59 милиарда евро или 40% от общия бюджет на Европейски Съюз.

" Политико " цитира еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, който е споделил в коридорите на конференция в Хановер в понеделник, че съществуващите стратегии не могат да бъдат " изцяло изключени " от съкращения. По думите му спрямо 2020 година, която е последната година от сегашния програмен интервал, общите разноски за земеделие, които включват изплащането на директни дотации и финансиране в стратегиите за развиване на селските региони, ще бъдат понижени с почти 6% в новия интервал.

" Политико " разяснява, че една от огромните рецензии към селскостопанската политика на Европейски Съюз е, че е дала приоритет на огромните земевладелци, които получават директни заплащания въз основата на декларираните за подкрепяне площи. Така към 80% от цялото подкрепяне отива в 20% от стопанствата в Европейски Съюз. По този мотив Йотингер е съобщил пред изданието, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това най-малко малко. За задачата се планува огромните стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, в сравнение с ще получават дребните фермери. Комисарят по бюджета е съобщил, че в сряда следва разискване по въпроса дружно със земеделския комисар Фил Хоган, който пък съгласно изданието към този момент е споделил на фермерите да се готвят за " стягане на коланите ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР