Брюксел отвори нов фронт срещу американския дигитален гигант, като обяви

...
Брюксел отвори нов фронт срещу американския дигитален гигант, като обяви
Коментари Харесай

Amazon - нова мишена на Брюксел в битката за защита на личните данни

Брюксел отвори нов фронт против американския цифров колос, като разгласи "задълбочено следствие " на Amazon, обвинен в нарушение на разпоредбите на конкуренцията на Европейски Съюз, употребявайки данни от самостоятелни търговци на дребно, които продават на неговия уебсайт.

"Реших да прегледам доста деликатно бизнес практиките на Amazon и двойната му роля като пазар и търговец на дребно, с цел да ревизира дали компанията съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията ", изясни в официално съобщение еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Датчанката, чиито служби проверяваха Apple, Фейсбук, Гугъл и Amazon в предишното, бе подложена на критика от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той я упреква, че ненавижда страната му, за което говорели налаганите на няколко пъти санкции на американски компании.

"Ще сътрудничим напълно на Европейската комисия и ще продължим да работим интензивно, с цел да подкрепим компании от всевъзможен мащаб и да им помогнем да се развиват ", реагира Amazon в официално съобщение.

Американската компания продава артикули непосредствено на своя уеб страница, само че също по този начин дава на самостоятелни продавачи пазар, наименуван Marketplace, на който те могат да продават на потребителите.

"Като дава пазар на самостоятелни продавачи, Amazon непрекъснато събира информация за дейностите, осъществявани на неговата платформа ", изяснява Комисията.

Откриването на това "задълбочено следствие " последва предварителното следствие, почнало преди няколко месеца, което разкри, че американският колос в онлайн търговия употребява "конкурентно сензитивна информация " за "продавачите, техните артикули и техните покупко-продажби ".

"Откриването на публична процедура за следствие не предопределя неговия резултат ", съобщи Еврокомисията. Санкциите, наложени от Брюксел в този случай, могат да доближат до 10% от оборота.

Приходите на Amazon са нарастнали с 31% през 2018 година до 232,9 милиарда $ (207,7 милиарда евро). Основателят на компанията Джеф Безос през днешния ден е най-богатият човек в света със положение, оценено на 164,8 милиарда $ (147 милиарда евро), съгласно изчисленията на списание "Форбс " и организация Блумбърг.

"Целият въпрос се върти към данните ", събирани с помощта на дребните търговци, които Amazon е подслонил, изясни госпожа Вестагер през септември предходната година, когато разгласи, че има авансово следствие за "евентуална корист с господстващо състояние ".

След това Amazon може да употребява тези данни, с цел да "направи лични калкулации ", "да види какво желаят хората като предложение и какво ги кара да купуват един или различен артикул ", добави тя предходната година.

"За цифровия свят залогът е значим, тъй като всяко деяние на Еврокомисията може да окаже въздействие върху "бизнес модела " на онлайн колосите, а той се основава на трупането на данни ", разяснява Андреа Колар от компанията за пазарни изследвания Avisa в Брюксел.

Amazon е обект и на следствие от немските, австрийските, люксембургските и италианските органи за отбрана на конкуренция за същата "двойна роля ", която през днешния ден тормози Брюксел.

"Ние сме в контакт и съгласуваност ", съобщи говорителка на Еврокомисията. И "стигнахме до заключението, че тези следствия не се припокриват с нашите, защото те не се отнасят до потреблението на данни от Amazon ".

Германското бюро за битка против картелите в това време завърши следствието си в сряда против Amazon. Американската компания даде обещание да промени изискванията си на приложимост на тези данни.

Гигантът в онлайн търговията към този момент беше обект на следствие от Еврокомисията, която го прикани през 2017 година да върне на Люксембург 250 милиона евро данъчни облекчения.

Брюксел наложи три тежки санкции на интернт колоса Гугъл за корист с преобладаващо състояние по неговата операционна система за смарт телефони Android (4,34 милиарда евро), глоби Гугъл Shopping (с 2,42 милиарда евро) и санкции неговия рекламен сървър AdSense (с 1,49 милиарда евро).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР