БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на „Труд“„Възхищавам се на България!“ –

...
БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на „Труд“„Възхищавам се на България!“ –
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер в отговор на „Труд“ преди Европредседателството: Възхищавам се на България! Готови сте за Еврозоната

БРЮКСЕЛ. От специфичния делегат на „Труд“

„Възхищавам се на България!“ – това бяха първите думи на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в отговор на въпрос на „Труд“ към него и към премиера на България Бойко Борисов, изпълнила ни е страната ни критериите за въвеждане на еврото.

Председателят на Европейска комисия направи взаимно изказване с министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисалят ни Мария Габриел след съвещанието на държавното управление на България и Консилиума на еврокомисарите в Брюксел за старна на Европредседателството на страната ни от 2018 година.

„Готови сте за Еврозоната, България поддържа бюджетен баланс и невисок обществен дълг спрямо останалите страни от Евросъюза“, акцентира Жан-Клод Юнкер. И означи, че даже страни в Еврозоната са с индикатори под българските. Жан-Клод Юнкер уточни, че е предложил с изключение на техническа и финансова помощ за страните-членки, които желаят да се причислят в Еврозоната и България е една от тях.

„Мога да кажа, че България е изцяло подготвена и в случай че желае, може да се възползва от тези механизми“, съобщи в отговора си ръководителят на Европейска комисия.

Веднага по-късно министър председателят Борисов съобщи: „Когато ръководителят на Европейска комисия споделя, че сме за образец на другите страни от Европейски Съюз с един от най-ниските външни задължения, нула бюджетен недостиг и страната ни съблюдава прецизно критериите на Маастрихт, до края на годината (2018 година, б.а.) аз се надявам тази тематика да сме я разгледали. Когато се приказва за чакалня на Еврозона и процесите в тази посока, единственото което се знае е, че би трябвало да бъде доста дипломатично, безшумно, деликатно, с цел да не се разклащат пазарите. И ние сме подхванали всички процедури, работим с Европейската централна банка и ръководителят й Марио Драги, по линия на Българска народна банка и се надявам, че ще приключим този процес“.

Бойко Борисов дефинира повишението на конкурентоспособността на Европейски Съюз и укрепването на единния пазар като приоритет с голямо значение за жителите и бизнеса. По думите му, бъдещето е в цифровия обединен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. „Трябва ни по-добро ръководство на стопанските системи, постоянна банкова система, ясна рамка за работа на финансовите пазари. България остава последовател на по-тясната интеграция и израз на това е в това число упоритостта ни да влезем в еврозоната“, съобщи още Борисов.

И уточни, че е извънредно задоволен от откровения диалог с Консилиума на еврокомисарите, от съвпадането на целите на Българското председателство с работната стратегия на Комисията и изрази очакване отличното съдействие сред държавното управление и Европейска комисия да продължи и отсега нататък.

Миграция, сигурност и защита, цифровият обединен пазар и енергийният съюз бяха още тематиките, които влязоха във фокуса на диалозите сред българското държавно управление и Консилиума на еврокомисарите при представянето на целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018-та през вчерашния ден. В трите съществени панела на диалозите в Брюксел взеха присъединяване всики министри без вицепремиерът Валери Симеонов, който пое функционалностите на „премиер за един ден“.

Двустранната среща сред министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер продължи повече от плануваното. В началото на диалозите с българското държавно управление Жан-Клод Юнкер целуна ръка на министъра на Европредседателството ни Лиляна Павлова. И се обърна към нея с думите:“Респект, Лиляна, свършихте доста работа по подготовката! Поздравления“.

Още при започване на взаимното изказване на Юнкер и Борисов ръководителят на Европейска комисия се обърна към българския министър председател с думите „Mon ami, Boiko“ (Приятелю, Бойко, фр., б.р.)

Брюксел дава зелена светлина за Шенген

Докладът за оценка на България по механизма за съдействие и инспекция ще бъде „изключително позитивен“. Това съобщи изрично ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер във връзка на предстоящото излизане на документа в околните седмици. Както е известно, наличието на отчета от години се обвързва с влизането на страната ни в Шенген.

Според източници от Европейската комисия, към този момент става дума за това, че е въпрос на време мониторинга за страната ни да отпадне. Пак в неофициални мнения се акцентира, че това ще докара до влизане на страната ни в Шенген. Изявлението на ръководителя на Европейска комисия през вчерашния ден бе разтълкувано като явен знак за „зелена светлина“ и за отпадане на политическите обструкции от някои страни за влизането на България в Шенгенското пространство.

София става столица на Европа на 11 януари

България става столица на Европа на 11 януари 2018 година. Тогава страната ни публично ще посрещне водачите на Европейски Съюз и ще започва шестмесечния интервал, в който българските министри отпред с премиера Боййко Борисов ще управляват всички значими препоръки на общността Събитията са разграничени на 4 категории. Най-високата категория са срещите вид А на равнище държавни водачи, следват събитията категория В – равнище генерални шефове и началник-отдели. В Парламентарното измерение има 6 събития, които са категория С. А в категория D влизат работни групи, които ще заседават в България. Общо 37 министерства и ведомства са предложили осъществяване на над 200 събития у нас по време на Българското председателство. Най-много са събитията в София, планувани са такива и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търнов. София ще бъде хазаин на 12 неофициални съвещания на Съвета, на 11 срещи на високо равнище, измежду които и срещата на държавните и държавни ръководители. Варна ще бъде хазаин на срещата на министрите с сектор туризъм от Организацията за Черноморско икономическо съдействие. На експертно равнище е планувано да се проведат сред 170-200 срещи и съвещания, а под егидата на Председателството са планувани още най-малко 30 събития. В Брюксел ще бъдат извършени над 1500 съвещания. В Страсбург и Брюксел са сесиите и на Европейския парламент.

EU2018BG започва на 1 декември

Официалният интернет портал на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде пуснат на 1 декември 2017 година, месец преди България да поеме семейството, каквато е практиката на другите ротационните ръководи. Само един деен интернет портал е позволен за европредседателството и сега подобен е този на Естония, която ръководи Европейски Съюз. Сайтът ни ще бъде на четири езика: български, британски, немски и френски. Екипът на министър Лиляна Павлова към този момент поддържа сметки в обществените мрежи Facebook, Туитър и Инстаграм. Екип от 1500 души работи от месеци в София и в Брюксел. Готов е и календарът на събитията 6 месеца преди поемането на Председателството.

Шевицата влиза в монета

Два типа специфична емисия монети с издание 2018 година ще бъдат употребявани като дарове на Председателството – сребърна монета с позлата за делегатите на срещите на високо ниво и монета от 2 лв. със знаците на Българското председателство. Така шевицата, определена за знак на Европредседателството ни ще влезе публично в юбилейно издание на Българска народна банка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР