Брюксел официално одобри деблокирането на средства от ЕС за Полша,

...
Брюксел официално одобри деблокирането на средства от ЕС за Полша,
Коментари Харесай

Брюксел официално одобри деблокирането на средствата за Полша

Брюксел публично утвърди деблокирането на средства от Европейски Съюз за Полша, с което се открива пътят за заплащания в размер на над 136 милиарда евро в интервала до 2027 година след напъните на страната да зачита правилата на правовата страна, съобщи Агенция Франс Прес.


Това деблокиране, с което се поставя завършек на дългогодишните битки сред Брюксел и Варшава, беше оповестено още предходната седмица от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещаване в Полша.

Много европейски фондове, предопределени за Полша, бяха блокирани от Комисията в отговор на противоречивите промени в правосъдната система, извършени от предходното държавно управление на партията " Право и правдивост " (ПиС), които бяха свалени от власт на парламентарните избори през октомври предходната година. Те бяха упрекнати по-специално в подкопаване на независимостта на съдиите.

На 20 февруари държавното управление на Доналд Туск показа проект за деяние за привеждане на Полша в сходство с европейските правосъдни стандарти.

Комисията утвърди изплащането на първия транш от 6,3 милиарда евро по проекта за възобновяване след Ковид-19 от общата сума, която може да доближи 59,8 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства до 2027 година, в случай че Полша извърши всички условия във връзка с промените и вложенията.

Полша е изпълнила изискванията, свързани с " дисциплинарния режим за съдиите ", и " приемливо е осъществила укрепването на системите за одит и надзор ", съобщи говорителката Веерле Нютс на всекидневен брифинг.

" Вследствие на подхванатите от Полша промени Комисията също по този начин смята, че Полша извършва изискванията, свързани с Хартата на главните права на Европейски Съюз, което ще ѝ разреши да получи достъп до 76,5 милиарда евро за стратегиите за политиката на доближаване за интервала 2021-2027 година, европейските стратегии в региона на рибарството и селското стопанство и програмата за финансиране на вътрешните работи ", разгласи представителят Щефан де Кеерсмайкер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР